Молитвени нужди (Април 2021)

Молитвени нужди (Април 2021)

Господният слуга не бива да е крамолник, но трябва да бъде кротък към всичките, способен да поучава, търпелив!

2 Тимотей 2:14

 


 

Вярващи в Индия са били осмивани, бити и принуждавани да позират „като Христос на кръста“ в полицейските арести, след като екстремистите ги обвиняват в „насилствено вербуване“ към християнството.
Индреш Кумар Гаутам и четирима други са били арестувани, след като 30 индуистки екстремисти прекъснали тяхното неделно събиране в област Пратапгарх, Утар Прадеш.
Нека се молим се за брат Индреш, който е презвитер на 24 години и четиримата други арестувани заедно с него.
Докато екстремистите, въоръжени с тояги и пръчки, заплашвали събранието и упражнявали агресия, полицаите дошли с екстремистите, наблюдавали безучастно.
По-късно в полицейския участък, старши офицер жестоко пребил петимата задържани с бастун, обиждайки ги и обвинявайки ги в опити за вербуване на местните хора. Той принудил четирима от тях да позират като разпнати, защото е искал да види „как се мъчи Исус“. „Нека да видим дали вашият Исус ще дойде, за да ви спаси“ – подигравал се той.
Християните били освободени под гаранция, след като подписали декларация, в която са обещали да не се занимават с „дейности по вербуване“. Един от тях казал, че не е християнин. Брат Индреш казва, че възнамерява да предприеме правни действия.

* Да се помолим Бог да изцели всички ранени. Единият, на име Акаш, споделя, че изпитва силна болка и не може да ходи.
* Да се помолим за църквата в Индия, особено в източната част на Утар Прадеш, където антихристиянските настроения нарастват рязко. Молим се християните да останат непоколебими. Да помолим Бог да насърчи църквата, в която е Индреш и която сега се събира в по-малки домашни групи.
* Да се помолим специално за полицията, участваща в ареста и изтезанията на Индреш и другите. Молим се Исус да говори на сърцата им и да ги ожили за истината. (Източник: Morning Star News)

НОВИ СВЕДЕНИЯ: Слава на Бога, за нашия китайски брат Ванг Йи, презвитер в „Църквата на Завета“ в Ченду, Съчуан за когото разбираме, че е с приповдигнат дух, въпреки че е отслабнал драстично в затвора. Тази скорошна негова снимка е разпространена онлайн, след като на семейството му е било позволено да го посети. Съпругата му Джианг Ронг остава под строг надзор. Брат Ванг е бил задържан през 2018 г. и осъден на девет години за „подривна дейност“. Да се помолим за неговото освобождаване. (Източник: VOM Корея)

Слава на Бога, че баптистката общност в Алиабад, Азербайджан, е получила официално разрешение да се срещат – повече от 25 години след първото подаване на документи за разрешение. Презвитерът Хамид Шабанов, който е бил арестуван и глобяван многократно за провеждане на религиозни събрания, потвърди, че църквата му вече може да се събира за два часа в неделя. Да се помолим сега правителството да даде правен статут на християнската общност. (Източник: Форум 18)

Слава на Бога, че надеждите за по-голяма религиозна свобода в Судан се сбъдват. Назначените от държавата комитети, наложени на църквите при бившия президент Ал Башир, са били премахнати миналия месец. Комисиите бяха отговорни за масовото конфискуване на църковна собственост. Камион, принадлежащ към една от християнските общности, иззет през 2012 г., е бил освободен от предходното правителство. Да се помолим всички останали конфискувани вещи да бъдат върнати. (Източник: Morning Star News)

Слава на Бога за на нашия ирански брат Амин Хаки, за когото е отредено да бъде освободен предсрочно. Амин е бил арестуван в Раш и осъден на 14-ти март 2019 г. за „пропаганда срещу държавата и създаване на домашни църкви“. (Източник: Middle East Concern)

 


 

Китай инициира антихристиянска държавна програма

Китайското правителство засилва опитите си за подтискане на
християни в страната – както в регистрирани, така и в нерегистрирани църкви. Правителствените органи са забранили всякакви онлайн служби и държавни служители също са засилили инициативата за премахване и разрушаване на кръстовете от църковните сгради, съобщено според информативен сътрудникЧайна Ейд“ (ChinaAid). Пастори също са били задържани за организиране на онлайн срещи за молитва.

Нека се молим Бог, да
подкрепи Своите люде в Китай.

Нашите партньори съобщават че правителството е разрушило поне две
църковни сгради на Великден. Правителствени служители са съборили одобрената от държавата сграда на църква Донгхю (Donghu) в провинцията Куингхай ( Qinghai) – най-старата и голяма в окръга си, както и частен дом използсван като църковна сграда в провинцията Хунан ( Hunan).

Чайна Ейд“ също известява, че няколко члена на църквата „Заветът на ранният дъжд“ (Early Rain Covenant Church) в Ченгду, Сеичуан (Chengdu, Sichuan) са били арестувани от дома си на Разпети петък, защото са присъствали на онлайн учебна съботна проповед и са били задържани за разпит.

Преждевременно,
пекинския адвокат Гао Зишеинг (Gao Zhisheng), който беше задържан през 2009 г. и преживя ужасни мъчения, е бил награден с наградата „Лин Жао“ (Lin Zhao – Freedom Award) . Титлата принадлежи на китайски борци за свобода, които са изстрадали и са били гонени в името на свободата и нейното проповядване. Гао не е бил виждан от 2017 г., когато е направил опит за бягство от домашен арест.

* Молете се ограниченията и подтискането на църквите в Китай да бъдат премахнати.
* Молете се кризата с корона вируса да подтикне хората в Китай да потърсят и открият спасение в Христос и да зажадуват за Неговият мир и правда
* Молете се Гао Зишеинг да бъде освободен и да му се позволи да живее спокоен живот.

(
Източник: ChinaAid)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Прославете
Бога за това, че нашият брат от Иран Ебрахим Фироузи (Ebrahim Firouzi) е бил приет с добрина и топлина от местните по времето на своето изгнание. В скорошно интервю в “ЮТуб“ той споделя, че заплахите, че ислямски екстремисти ще се отнесат крайно остро към него, са били неверни. Преди да е бил изпратен в изгнание късно тази година, Ебрахим е прекарал близо седем години в затвор. Молете се Бог да благослови Ебрахим и да го изпълни със Своя мир.
(Източник: Morning Star News)

Молете се за нашата сестра от Иран
Мари Фатетемех Мохамади (Mary Fatemeh Mohammadi), която наскоро е получила преустановена затворническа присъда от три месеца и един ден, както и десет камшика за ”смущаване на общественият ред”. Тя е била арестувана в Техеран (Tehran) през януари, по време на протести след повалянето на украинския пътнически самолет, където тя е била подложена на емоционално и физическо насилие.
(Източник: Middle East Concern)

 


 Изглежда, че вълна от отвличания в Нигерия е насочена към църковните водачи и техните семейства. Няколко отвличания в Кадуна този месец предполагат, че бойците са започнали опустошителна нова кампания срещу църковното ръководство.
Нашият партньор „Фондация Стефанос“ съобщи, че похитителите са нанасяли удари три пъти за две седмици в Кадуна, отвлекли презвитер, съпругата му и три деца и изисквали огромни откупи.
Молим ви, помолете се за бързото освобождаване на всички отвлечени.
На 4 август хора с оръжия стреляли и убили презвитер в църквата „Жива вяра“ и отвлекли жена му; тя била освободена, след платен откуп. Десет дни по-късно презвитерът Елиша Нуман и синът му от църква в Нагарта, Унгуван Макере били отвлечени. На 17 август две деца на презвитер (на девет и 19 години) били отвлечени; повече подробности не са публикувани.
Отвличанията, насочени към християните, продължават от известно време, според Йосиф Хаяб, председател на държавната глава на Кадуна на Християнската асоциация на Нигерия (CAN). Той казва, че над 500 християни са били отвлечени през последните две години и CAN е изплатила над 300 милиона Найра (почти 700 000 британски лири) в откуп.

* Молим ви, молете се Бог да укрепи, защити и утеши онези, които са били отвлечени, и техните семейства.
* Молете се Той да направи семействата да се съберат отново, без да е необходимо да се плащат откупи.
* Молете се нигерийските власти да отговорят на призивите за по-голяма защита на християнските общности и семействата на църковните водачи в Кадуна и в Нигерия.

(Източник: Фондация Стефанос)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Молим ви, помолете се за Уанг Йи (известен също като Уанг Ли) и четирима други водачи на църквата „на ранния заветен дъжд“, задържани в Чънду, Китай. Длъжностните лица наскоро повдигнаха допълнителни обвинения, свързани с „незаконни бизнес операции“ срещу Уанг и Тан Дефу. Адвокатите, наети от семейството на Тан Дефу, бяха заменени от адвокати, назначени от длъжностни лица – което предизвиква опасения, че дяконът е бил малтретиран.
(Източник: China Aid)

Молим ви, поддържайте в молитвите си нашите шестима братя и сестри в Иран. Виктор Бет Тамраз, съпругата му Шамирам Исави Хабизе, техният син Рамиел Бет Тамраз и още трима християни – Амин Надер Афшари, Хади Асгари и Кавиан Фалах Мохамади, обжалват присъди от затвора, вариращи от четири месеца до 15 години. Присъдите, постановени на Виктор, Амин, Хади и Кавиан, бяха издадени от съдия, който оттогава е спрян на фона на обвиненията за корупция.
(Източник: Middle East Concern)

Продължавайте да се молите за нашето семейство в Алжир, където още повече църкви са застрашени от затваряне. На 18 август полицията съобщи на конгрегациите в Акбу и Айгзер Амокране, че техните сгради ще бъдат запечатани след десет дни. Шест други църкви вече са запечатани и поне още три са получили заповед да прекратят всички дейности. В понеделник жандармерията безуспешно се опита да затвори църквата „на Принца на мира“ в Айгзер Амокране. От ноември 2017 г. властите участват в систематична кампания за затваряне на християнските места за поклонение и други институции.
(Източник: Middle East Concern) 


 През 2017 г. проведох изследване сред специалисти в сферата на националната сигурност, вероизповеданията и правото, касаещо ислямистката радикализация. Някои експерти смятат, че в съществуващата законодателна система има достатъчно инструменти за овладяване на процесите, а също така, че многобройните промени в законодателството са без значение, когато законите не се спазват. Например: партиите на верска основа са противоконституционни, но съществуването им се допуска; толерира се дори доказана намеса на чужди държави (под различни форми) във вътрешните дела на държавата. В този смисъл не може да има специално написани мерки против радикалния ислям и ислямистката радикализация. Беше изразено мнение, че „проблемите са повече организационни, структурни, персонални, кадрови и т.н.”, а законодателството е адекватно конструирано („действащите нормативни актове у нас са съответни на подобните в ЕС и страните от НАТО”, въпреки че „предвидените нормативни мерки не могат да се прилагат в практиката”). Според други експерти към момента са предприети достатъчно законодателни промени, свързани с борбата с тероризма и ислямистката радикализация и не е необходимо да се извършват нови или допълнително да се увеличават правомощията на правоохранителните и правораздавателни органи в страната ни. Според тях е достатъчно да се спазва действащото законодателство и да не се допуска налагането на двойни стандарти.

@[**Христина Йорданова](https://www.facebook.com/hristina.g.yordanova?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARDtx3xPo8gGt4R8atZbiRThu0N9JoaScerMORt1f3CFF6XO128Z2ybDYnktB1PFhEu3J5Kvj4zZFggB&hc_ref=ARS7XZ7d2214Ak1KSPRGUe21MhOLktbVpD-1DTXz7UJ1hKCXOT4MpPwhzl31uVanfvg&fref=nf) **

**

** 


 

ИНДИЯ: Семейството на пастор се укрива след побой и фалшиви обвинения

Пенсиониран пастор и неговото семейство в Северна Индия са били жестоко пребити и принудени да се укрият, след като полицията взела страната на нападателите.
Патрам Мангала, съпругата му Сарла и двамата им сина получили множество наранявания, когато тълпа от 40 души ги нападнала с тояги и камъни.
Когато екстремистите обвинили семейството в „бунтове“ и „опит за превземане на индуистка земя“, полицията незабавно го регистрирала като случай. Когато семейството се опитало да подаде жалба срещу нападателите си, чакало седмици за отговор от полицията.
Молим ви, молете се Бог да утеши и защити семейството на Мангала.
Нпадението е извършено в училище „Сейнт Джон“ в Сохна, щат Хариана, в което семейство Мангала помагало. Училището е построено на земя, която притежават. Тълпата се ядосала след неотдавнашното решение на съда в полза на Мангала, които попречили на екстремистите да издигнат хиндуистки идол в училището.
След като загубили съдебното дело, изглежда, че екстремистите използват полицията и медиите, за да променят програмата си. Местната телевизия излъчила интервюта с полицията и предполагаемия ръководител на нападението, като двамата очертават дълъг списък от фалшиви обвинения срещу семейството.

* Молете се Бог да защити Патрам, Сарла и техните синове, и да даде справедливост за тях.
* Помолете Бог да докосне сърцата на екстремистите, преследващи семейството на Мангала, и да ги накара да се отвърнат от насилието и омразата.
* Моля, молете се Бог да се издигне на позиции на влияние и власт в Индия, които ще се борят с религиозната свобода за всички.

(Източник: News Morning Star)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Молим ви, продължете да се молите за нашето семейство – църквата в Алжир, където още една църковна сграда е насилствено затворена. Полицията запечатала църквата на Тъгзирт в провинция Тизи-Узу в края на миналия месец. Девет протестантски църкви също били затворени, след като през 2017 г. Започнала акцията на правителството.
(Източник: Morning Star News)

Църквата в Нигерия се нуждае от нашите молитви, след като още повече християни били отвлечени и убити. Миналия месец военни от Боко Харам отвлекли и убили двама работници от „Християнска помощ“ от щата Плато – Лорънс Дачигир и Годфри Шикагамкоито работели с разселените хора в Майдугури, щат Борно. Междувременно овчарите от Фулани отвлякоха съпругата на Естер Ишаку Катунг в Багома, Кадуна, в средата на септември. Семейството й е платило голям откуп преди тялото й да бъде открито. Молим ви, молете се за семейства, загубили близки по толкова брутален начин.
(Източник: News Morning Star)

Молим ви, продължете да се молите за нашия брат в Пакистан Зафар Бхати, който очакваше решение на Върховния съд днес по жалбата му срещу доживотна присъда за хули. Случаят е отложен отново, като не е определена нова дата.
(Източник: Партньори на издателството)

 


 Наши сътрудници споделят, че ирански християни искат да се молим за ирански ръководител на домашна църка и член на неговата църква, чиито присъди са потвърдени. Лидерът на иранска домашна църква  Сахеб Фадей и 37-годишната Фатиме Бахтери са получили известие за осъждането им на затвор съответно за 18 месеца и 12 месеца. Освен това Сахеб е осъден на две години вътрешно изгнание – наказание, често давано на политически затворници в Иран.

Двамата са осъдени за „разпространяване на пропаганда срещу режима“.

Сахеб и Фатиме са арестувани в домашна църква в Ращ на 25 май 2017 г. Повече от година по-късно, през септември 2018 г. – след съдебно заседание по-рано през месеца – техният адвокат им казва, че всеки един от тях е признат за виновен. Съобщава се, че по време на изслушването един съдия е поискал всеки от тях да се отрече от своята християнска вяра. Те бързо отказали да направят това.

По-рано тази година през януари, след обжалването на присъдите, те са потвърдени за лидера на домашната църква и другия член на църквата; Те научили за присъдите си на 18 май.

Сахеб вече изтърпява още една присъда в затвора Евин в Техеран (известен като иранската „фабрика за изтезания“), заедно с пасторите Юсеф Надаркани, Мохамедреза Омиди и Язер Мосибзаде. Всеки лидер на иранска домашна църква излежава 10-годишна присъда за „пропагандиране на домашни църкви и популяризиране на ционисткото християнство”, която влиза в сила след изслушване на 14 юни 2017 г. Тази нова присъда е в допълнение към тази, която той вече излежава. 


 Фулански бунтовници продължиха с убийствата в северна и централна Нигерия. Вторник вечерта, те са нанесли жестока атака срещу баптистко село в Кадуна. Партньорите на „Рилийз“ казват, че 17 човека са загинали в среднощното нападение срещу селото Гонан Рого, близо до Микяли – включително и женена двойка с техните три деца.
Молете се за нашето християнско семейство в Гонан Рого, докато те се справят със загубата си.
Селяните са били заспали, когато фуланите са ги нападнали с пушки и ножове. Седем деца са измежду починалите. Шест човека са ранени, включително и бебе, чийто череп е бил прострелян с куршум, който е убил майка му.
Сътруниците на „Рилийз“ – Фондация “Стефанос” – казват, че е нямало съпротива срещу нападателите, въпреки че наблизо е имало военен пункт. Докладите на пресата предполагат, че фуланите са убили още шест човека в близките села.

* Помолете Бог да изцели ранените и да успокои тези, които страдат в Гонан Рого.
* Благодарете на Бог, че живота на три годишното бебе е бил пощаден като по чудо.
* Молете се селяните да успеят да се преборят и вярата им да стане по-силна след това изпитание.
* Молете се те да помнят, че нищо не може да ги раздели от Божията любов и те са „повече от победители“ (Римляни 8:35,37).
* Молете Бог да даде мъдрост и твърда решимост на властите на щата и на държавата, за да приключат тази криза, която продължава вече години.
* „Молете се гонителите да бъдат спасени“ – Ричард Върмбранд.

(Източник: Фондация „Стефанос“) 


 

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица)

 1. СЕПЦ на 90 год. – Въведение към Петдесятната история в България
 2. СЕПЦ на 90 год. – ЯМБОЛ, ГОРЕ СТОЙ: Духовен споменик за домовете на молитва
 3. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 1)
 4. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 2)
 5. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 3)
 6. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 4): Константинопол
 7. 10 МАРТ 1920: Иван Е. Воронаев е назначен за пастир и евангелизатор в България от Асамблеи на Бога
 8. На 15 март 1900г. е роден п-р Николай Николов
 9. Ранни опити за учредяване на Общ съюз на петдесятните църкви и църковно братство в България през 1926-1927г.
 10. Учредителен събор на Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (СЕПЦ) през март 1928 г. в Бургас
 11. Архивите говорят: п-р Николай Николов – непоследваният автентичен духовен водач на СЕПЦ
 12. Събор на СЕПЦ в Бургас, 19-22 април 1945г.
 13. 04.2018 – На 26 април 1921г. в Бургас, Иван Воронаев обединява кръстените със Св. Дух в Християнска евангелска вяра (ХЕВ) „Пентекостел”
 14. Петдесятни църкви създадени в България през 1921 година
 15. Доктрината за Троицата и първите петдесятни мисионери в България Иван Воронаев и Дионисий Заплишни
 16. Първата Петдесятница в България – неделя, 12 юни 1921г.
 17. Пионерът на българското харизматично движение Иван Воронаев
 18. Ролята на Иван Воронаев в Българското петдесятно движение
 19. 95 години от мисионерското пътуване на Воронаев и Заплишни
 20. Първите петдесятни в България: Мисионери и вярващи
 21. Първите петдесятни в България: Общества и църкви
 22. Петдесятни църкви създадени в България през 1922-1926 година
 23. Благовестител и Петдесятни вести в изграждане на Петдесятното движение(1928-1948)
 24. Донка Кинарева – пример на интелигентност, принципност и храброст
 25. Курс за подготовка на библейски работнички към СЕПЦ в Сливен
 26. 95г. от пристигането на Иван Е. Воронаев в Одеса
 27. „Афоресването” на първите петдесетни общности в България
 28. 90г. от ръкополагането на Дионисий Заплишни за служител на Асамблеи на Бога
 29. 2 септември 1930: Дионисий Заплишни се връща в България
 30. Първата петдесятна национална младежка конференция – Ямбол (9-11 септември 1945)
 31. Преди 92г. Асамблеи на Бога изпращат п-р Николай Николов в България
 32. Петдесятното съживление през есента на 1927г. като предпоставка за създаването на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България
 33. Петдесятни църкви създадени в България през 1927-1929 година
 34. п-р Николай Николов – непоследваният автентичен духовен водач на СЕПЦ
 35. Архивите говорят:Библейските курсове за пастири на СЕПЦ и богословското образование
 36. 1946: Заседание на Пастирската колегия на СЕПЦ в Стара Загора (1946 г.)
 37. Дванадесетият събор на СЕПЦ (1946 г.)
 38. Каталог на Протоколната книга на Изпълнителната комисия при Общия съвет на Евангелските петдесятни църкви в България(1929-1933г.)
 39. Младежка дейност при СЕПЦ непосредствено преди пастирските процеси
 40. Дванадесетият събор на СЕПЦ (1946 г.)
 41. Ангел Динов поема ръководството на петдесятното дело през 1948 г.
 42. СЪЮЗЪТ НА ЕВАНГЕЛСКИТЕ ПЕТДЕСЯТНИ ЦЪРКВИ МЕЖДУ ТОЛЕРАНТНОСТТА И ГОНЕНИЯТА (1944–1949)
 43. Божиите църкви празнуват 90 годишен юбилей /следва../

 


 

Юристът Атанас Семов написа статия, в която разгроми българското образование, но се оказа, че никой не иска да я публикува. Явно неудобните истини у нас не се изричат и никой не иска да говори за това, че децата ни все по-малко учат как да бъдат патриоти и да помнят заветите на предците си. За разлика от останалите, spodeli.eu не робува на цензурата и не се притеснява да публикува истини, дори и те да болят и да са неудобни. Публикуваваме статията на доц. Атанас Семов без съкрашения:
Министърът на образованието бил уволнен заради „лоша комуникация”! Как ли трябваше да изглежда добрата комуникация за факта, че от учебната програма отпада „Балканджи Йово”? Това най-ярко, най-знаково за трагичната същност на турското робство произведение! То отпада, но вече се изучава ромската песен „Джалем, джалем”. И междувременно по митинги песента за Райна Княгиня се пее на турски и с друг текст…
„И нашата нация вече е същи Йово: отсякоха й двете ръце (земеделието), отсякоха й двата крака (икономиката), избодоха й двете очи (образованието) – и вече никой не пита нация ли сме, рая ли… Всъщност в управлението на държавата ни вече 2 десетилетия на въпроса „Даваш ли, даваш?”, политическият отговор винаги е „Всичко давам, само да съм на власт!”
И после се чудим как е възможно началника на кабинета на министъра да е агент на турските служби… И небето ни беше дадено вече неведнъж, и земята беше дадена за изкупуване от чужденци и за чужди военни бази, и заводите бяха дадени, повечето да бъдат разтурени, и магазините бяха дадени, та вътре и киселото мляко не е българско… Естествено дадоха се и учебниците.
Първо отпаднаха предметите „История” и „Родинознание”
и децата учат разни безродни „Човек и общество” или „Свят и личност”. И вътре нищо ни за Левски, ни за Ботев… Бенковски до 7 клас не се споменава и веднъж! Хвърковатата му чета е изхвърчала в миналото, както изхвърчаха „История славяноболгарска” и „Записките по българските въстания”…
По „Български език” освен, че вече няма да се учи Вазовата „Родна реч”, но и отдавна не се учи нищо „българско и родно”! Днешното 10-годишно българче не знае наизуст нито едно стихотворение! Модерната българска памет не се хаби за овехтели стихове за вехти войводи… Разлистете учебника по Български език за 4-и клас – вътре няма нито 1 ред от Вазов или Ботев! Нито един!!! Нито за някой войвода или поне за някой български обичай. Децата четат за Мистър Крокотак, за „урок по магии”, за Барон Мюнхаузен… Разбира се, има някаква „Трапезна песен”… И на 110 стр. нито дума за миналото, за българското…
Абе едно Елин-пелиново „чохено контошче” няма, да не говорим за Баба Тонка!… Но пък на стр. 7 се кипри следното важно произведение: „Гламчо цървули си купи нови.” Ей това станахме българите вече: гламчовци с нови западни цървули. Естествената мечта на тези цървули е да крачнат извън българските земи, някъде навън, където по-лесно се купуват нови цървули… Няма съмнение, че всичко това става факт заради много некадърност и най-сърдечна глупост. Т. нар. „Модернизация” (в образованието, но не само) се прави най-често от чели-недочели модерници, за които всичко вносно и западно е модерно, а
всичко наше и домашно мирише на „лук и вкиснало”
ако някой все още си спомня стиховете на Вапцаров…
Защо Франция и Англия не се модернизират чрез отродяване? Знаете ли какво ще се случи в модерен Париж, ако някой извади от френските учебници Жана Д’арк?… Нямам вече никакво съмнение: толкова организирана глупост не е възможна! Това е съзнателно и продължително осъществяван процес на изтриване на българската идентичност. Той е съпроводен с лавината от турски и други малоумни сериали, от Индия или кой знае от къде, с напълно ориенталска визия, звучене и атмосфера. Този процес на обезбългаряване започна с десетилетното налагане на музикалната чалга, а у нас чалгата е магистрала към джамията! Разбира се, на този процес беше необходимо учителите да бъдат поставени с най-мизерните заплати в цялата държава.
 Директор на гимназия получава по-малко от секретарката на министъра! И пак по същата логика с всякакви алтернативни синоди и други механизми православната църква бе изрината от уж модерния ни обществен живот, половината свещеници в страната реално гладуват, храмовете се рушат, но за 20 години са построени над 500 нови джамии! Естествено, в тия 25 години жестоко се окепази и езикът ни… Заедно с това, разбира се, и нравите… Преди век
имахме войводи и апостоли, сега имаме мутри и плеймейтки
В резултат на всичко това в последните поне 10 г. от българското училище излязоха деца, които не носят трепет към българското, за които националното е само пространство, някакъв презрян произход, който биха захвърлили като счупен чадър пред прага на първата западна държава, в която биха отишли, за да живеят по-охолно…
Така за 20 години бе отгледано цяло поколение, което не само нищо не знае за българската история, но и изобщо не се притеснява от това, не се вълнува за нея – тя му е чужда, далечна, ненужна, като историята на родното село на прадядо му някъде в Балкана… Излезе ли навън, той се „срами да се нарече българин”, не че няма и поради что да се срамиш… Този вид уж глобализирана модерност, която беше наложена, отглежда „дърво без корен”, граждани без гражданство, хора без идентичност, без личност – родени гастарбайтери, безкритични наемни работници, чийто духовен хоризонт се простира между малката заплата и намаленията в някой магазин.
Народ без поминък, остане ли и без памет, е свършен народ!
Естествено цялата тази следпразнична ликвидация на националната идентичност, е съпроводена с вихрена ислямизация… Това е драматичен национален проблем. Но вече съвсем очевидно е и европейски проблем. Затова неведнъж съм настоявал за предстоящото българско председателство на ЕС да предложи и дори да наложи създаването на съюзна политика за укрепване на националната идентичност. Това е кауза, която мисля би била подкрепена енергично от Франция, от Дания, от редица държави от Централна и Източна Европа (Унгария, Полша, Литва, Латвия и Естония, със сигурност Чехия), навярно ред други. Обединена Европа има смисъл само като „Европа на Отечествата”, както ясно го заложи още генерал Де Гол и както всъщност го признават Учредителните договори на ЕС… Но Отечество е възможно само ако отците се изучават и помнят. А у нас в училищата вече са прави точно обратното. Оказа се, че демократичната всепозволеност е по-страшна от тоталитарните забрани! Ще го кажа директно: дори съветската или комунистическата идеология, с цялото си малоумие за класова, пролетарска идентичност вместо национална, не успя да нанесе такива поразии – нито в учебниците, нито в обществения живот.
Само преди 35 г. цялата нация бе в подем за отбелязването на 1300-годишнината на държавата ни, по-стари от която в Европа са само 3 (Гърция, Италия и Франция)! Днес отбелязваме годишнината на „Ку-ку”… Затова от поне десетилетие настоявам за нова конституция, в която изрично да се предвиди защита на националната идентичност, образованието да се запише като стратегически национален приоритет, а учителите да имат специален социален статус на засилена защита. Само така можем да се измъкнем от блатото, подобно на Мюнхаузен, нали децата го учат…

 


 Хиляди напускат град в североизточна Нигерия, когато екстремисти атакуват

Хиляди са бягали за живота си докато войници на Боко Харам са издействали
5-часовo нападение върху техният град в нигерийският щат на Адамауа.
Атаката върху основно християнският град Гаркида е започнала във 7 ч. Петък вечерт, когато орди от екстремисти са пристигнали с камиони и мотоциклети. Те са обрали и подпалили къщи, както и три църковни и няколко публични сгради.
Помолете Бог да бъде с всички, които са изгубили своите домове и църковни сгради.
Християните в околностите казват, че известия за предстоящо нападение са достигнали града рано в петък следобед, след като екстремисти са били забелязани наблизо в Чибок. Но военните служители разположени близо до Гаркида не са успели да отреагират преди нападението да започне – насилието е продължило с часове.
Много християни са били отвлечени, други ранени, но точните числа са все още неясни. Някои източници казват, че войник е бил убит.

* Помолете Бог да утеши и да помогне на всички, които са били потърпевши на Гаркидската атака.
* Помолете Бог да промисли за нови църковни сгради на Църквата на братята, Англиканската църква и Църквата на живата вяра, предишните на които са били унищожени в нападението.
* Продължавайте да се молите са мъдрост, смелост и непоколебима решителност за тези, които са на власт и са отговорни да спрат кръвопролитията в Нигерия.

(Източник: Morning Star News)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Отдайте своите благодарности към нашата сестра от Иран – Мери (Фетемех) Мохамади – която е била арестувана в Техеран през януари по време на протестите покрай застрелването на украинския самолет. Тя сега е освободена под гаранция. След седмици, в които е нямало информация за местоположението й, семейството на Мери, която е ученичка, са научили, че е била държана в няколко затвора, включително затвора Евин, затвора в Техеран и женския затвор Карчак във Варамин, където ни е съобщено, че е била бита и малтретирана. Активистката новинарска агенцията за права на хората (HRANA) съобщава, че момичето е било освободено срещу гаранция от 30 милиона томани (около 2000 щатски долара) на 26 Февруари и ще бъде съдена на 2 Март. Молете се Мери да се закрепи физически и духовно и да получи безпристрастно изслушване и да бъде освободена безусловно.
(Източници: Middle East Concern, HRANA)

Също се молете за иранския пастор, Виктор Бет Тамраз и неговата съпруга, Шимирам, чието съдебно заседание за обжалване срещу дълги присъди е било отложено отново тази седмица. Обжалването е свързано с три други случая на трима други християни: Амин Надер Афшари, Хади Асгар и Кажиан Фалах Мохамади. Съдебните заседания са били отложени вече три пъти и са минали вече почти три години откакто четиримата мъже са осъдени. Молете се да няма повече отлагания и за техните оправдателни присъди.
Научете как можете да помогнете на християни, които са били принудени да бягат. 


 

Подтиснатите църкви реагират на удара, причинен от коронавируса

Евангелието продължава да дава плод в страни, които са срещу посланието на
християнството, въпреки налагането на още повече ограничения заради избухването на пандемията на коронавируса.В  Китай, където пандемията започна, властите в провинция Шандонг са забранили онлайн проповядването и “групи, които се срещат без разрешение”, но с нарастването на забраните свързани с активността на църквите заради вируса, много хора се обръщат към пряко предаване по интернет.
Въпреки това, в Буркина Фасо, християните са под огромно напрежение след като е било потвърдено, че известна християнска двойка са първия случай на регистрирани заразени от коронавируса в страната.
Съобщено е, че пасторът Мамадоу Карамбири и неговата съпруга са били заразени на интернационална християнска конференция във Франция, където той е бил главният говорител. Когато са били тествани за вируса във Франция, резултатът е бил негативен, но седмица след завръщането им у дома и двамата са се разболели. Според сътрудници на „Рилийз Интернешънъл“, резултатът е, че някои хора са започнали да обвиняват християните за внасянето на вируса в страната.
Междувременно, сътрудниците на организацията, които са в Северна Корея са получили трогателно признание от човек, на когото са дали Библията в дигитален формат. Той казва, че вируса се разпространява бързо на места като Пхенян и Синъйчжу. „Мисля, че всички ние ще умрем от глад или ще се заразим. И двете са смъртоносни и носят отчаяние, но след като познах Него, страхът ми изчезна. Благодаря.“

* Молете се за непоклатима вяра за наш
ето християнско семейство на места, където коронавируса причинява страх и гонения.* Молете се за безпроблемно възстановяване на брат Мамадоу и съпругата муХортенсе, в Буркина Фасо помолете Бог да предпази тях и другите християни.
* Молете се църквите по света да намерят нови начини да се радват на общенията си.
* Молете се християните да се фокусират върху Исус и да станат фарове на надежда всред страха и несигурността.

(
Източници: China Aid, The New York Times, VOM Canada, VOM Korea)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Благодарете на Бог за това, че правителството на 
Судан е премахнало комитетите, чиято роля под предишния режим е била да завземе контрола над църковните дела. Църквите все още трябва да изпратят юридически иск за да запазят контрол над имотите, конфискувани от правителството на Президент Омар ал-Башир.
Молете се министър-председателя Абдала Хамдок и неговото правителство да продължат да подпомагат религиозната свобода в Судан.
(Източник: Morning Star News)

Молим да продължите молитвите си за нашия брат от 
ИранЕбрахим Фироузи, чието 2-годишно изгнание току-що е било удължено с 11 месеца. Ебрахим е бил вече пет години в затвор. През ноември за него е започнал период на изгнание в местност, известна с екстремистки дейности. Мислим, че удължението е следствие на пътуване до Хамедан, което той е направил за да разреши семейни проблеми през декември. Той е кандидатствал за разрешение но не е получил отговор. Помолете Бог да окуражи и защити Ебрахим
(Източник: Middle East Concern)

 


 

Християнската мисионерска агенция „Отворени врати“ публикува своя годишен доклад за преследванията на християните по цял свят.

Роберта Джизоти – Светла Чалъкова – Ватикана

Повече от 245 милиона християни миналата година са били подложени на тежки преследвания в родните си страни по цял свят; 4.305 души за били убити по причини, свързани с тяхната вяра и 3.150 са били арестувани, осъдени или задържани без съдебен процес. 1.847 църкви и свързани с тях сгради са били атакувани.

Северна Корея: най-преследващата държава

Това са драматичните цифри, които постоянно нарастват, открояващи се от изследването проведено от християнската мисионерска агенция „Отворени Врати“, която всяка година представя „черният списък“ с 50-те страни в света – от общо 150 наблюдавани – където вярващите християни са най-потиснати, тормозени, дискриминирани, злоупотребявани и насилвани дори до смърт,  засегнати в частния и обществен живот, по причина на тяхната вяра. В списъка са общо 35 азиатски държави, 15 африкански и 2 латиноамерикански.

„Екстремни“ преследвания в 11 държави

На върха на класацията на най-нелибералните нации на религиозно ниво отново стои Северна Корея, където се смята, че в трудовите лагери все още има задържани между 50 и 70 хиляди християни. Следват Афганистан и Сомалия, по причина на радикализираните ислямски общности и ендемичната политическа нестабилност. След това са Либия, Пакистан, Судан, Еритрея, Йемен, Иран, Индия и Сирия. Единадесет държави, където „Отворени Врати“ откроява една реалност на „екстремно“ преследване срещу християните и останалите малцинства.

Авторитаризъм, национализъм и ислямски радикализъм

Преди пет години в тази категория се поместваше само Северна Корея: знак на нарастващ климат на преследване в много зони на планетата, дължащ се основно на държавните авторитаризми, на засиленото ислямско подтисничество и на възхода на религиозния национализъм, особено индуисткия в Индия и будисткия в Мианмар, но също и комунистическата и посткомунистическа опозиция в Китай и Виетнам и социалната нетърпимост към представителите на Църквите, които критикуват корупцията и наркокартелите в Мексико и Колумбия или още племенните вражди в селските райони.

Нигерия, касапница за християните

Сред континентите с най-голям риск от смърт е Африка, където само в една страна, Нигерия, се концентрира най-голямата част от убийствата на християни: 3.731 само през миналата година. Влошава се ситуацията и в Северна Либия, Алжир, Египет, Тунис, Мароко и зоната на Африканския Рог в Етиопия и Еритрея.

Индия, всекидневни атаки и агресии

В Азия, един на всеки трима християни е преследван. В класацията на „Отворени Врати“ Китай се изкачва на 27 място в списъка и на първо място по брой на задържания, Индия е на девето място заради законите срещу приемането на друга вяра, които са в сила в осем Щата. Затова – разобличава „Отворени Врати“ – няма ден, в който християнин или църква да не са подложени на агресии в тази държава. В Близкия Изток се влошава ситуацията в Сирия и Йемен. В Централна Азия се посочват Узбекистан и Туркменистан заради атаките срещу църкви и забраната на християните да се събират. В списъка е посочена също Руската Федерация, която е на 41-о място заради някой закони, ограничаващи религиозната свобода и атаките срещу църкви в Дагестан и Чечения.

Апелът на „Отворени Врати“

Оттук и настойчивият апел на християнската мисионерска агенция към международната общност да се вслуша в гласа на 245-те милиона преследвани християни и настоява общественото мнение в свободния свят да осъзнае значимостта на тази трагедия и да каже „не на емоционалната глухота“.