Молитвени нужди (Май 2021)

Молитвени нужди (Май 2021)

Виетнам: Новоповярвали християни са притискани да се откажат от вярата си

**Млада двойка, която е приела Христос миналия месец, е била пребита и заплашена от местните власти, според работник на VOM. Длъжностни лица са били жената с пръчка в лицето и са заплашвали да изземат земята и дома на семейството, ако те се откажат да се върнат към будизма. Двамата, които се препитават чрез селско стопанство имат три сина на възраст 10, 12 и 14 години.**

* Да се молим за Божията закрила на семейството, за снабдяване на нуждите им, и да останат твърди във вярата си.

Сирия: Бунтовете усилват нападенията срещу християни

**Бунтовниците в Сирия са започнали да нападат домове на християни, да крадат от реколтата им и да отвличат членове на семействата за откуп.**

* Да се молим за Божията закрила над нашите братя и сестри в Сирия и най-вече над тези, които са отвлечени. Нека Бог им даде благодат и сили да продължат да се молят и да обичат своите врагове.

Сомалия: Проект на VOM

*** Да се молим за новоповярвалите християни, които ще бъдат временно приютени в защитени жилища, спонсорирани от VOM. Молете се те да се подготвят за следващата фаза от своя живот. ** 


 Ирански правителствени служители са арестували най-малко 12 християни при организирани набези в три града и са раздали сурови присъди на седем други.

Миналия вторник агенти на държавна сигурност нахлуха по време на християнско събиране в Техеран. Седемте вярващи са били арестувани с белезници,завързани очи, малтретирани и отведени; петима души са били задържани в домовете им в два близки града. Смята се, че доносник е влязъл в групата и е информирал властите.

Трима от 12-те задържани са били освободени по-късно под гаранция, но е вероятно другите девет да остават в ареста.

Миналата седмица съдът постанови строги присъди и глоби на седем новопокръстени християни, арестувани в Бушер преди година.

Четиримата мъже са получили присъда за принадлежност към група „враждебна на режима“: братята Сам и Сасан Хосрави са били осъдени на по година затвор, както и на по две години вътрешно изгнание. Хабиб Хейдари е получил присъда от една година, докато Пория Пейма е била осъдена на 91 дни. Жените – Мариам, Марян и Фатеме – са били глобени; на медицинската сестра Мариам и е забранено да работи в публичния сектор.

Християните в Иран са обезпокоени, че наскоро одобреното от парламента законодателство може да допринесе за повече арести и по-сурови присъди за религиозните малцинства. От измененията в Наказателния кодекс следва, че осъдените за „подмолна психологическа манипулация“ или „пропаганда, противоречаща на исляма“ могат да бъдат разглеждани като „секти“ – и да бъдат забранени.

* Да се помолим на Бог да даде непоколебима вяра на арестуваните и осъдени християни в Иран. Някои от тях едва наскоро повярваха в Христос: молете се да държат неотклонно надеждата, че Бог е верен (Евреи 10:23). Да се помолим и за деветимата, които остават в ареста, да бъдат освободени.

* Да се помолимза смекчаване на сърцата на иранските служители, да започнат да виждат християните като добри граждани, а не като противници.

* Да се помолим наскоро приетото от Парламента законодателство да не бъде приложено: то все още трябва да бъде одобрено от Надзорния Съвет.

(Източници: Middle East Concern; Morning Star News; сътруници на Release Int.) 


 Kонституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционни част от разпоредбите от Закона за социалните услуги (ЗСУ). От съобщението на сайта на съда става известно, че това са текстове от три члена на закона. Засега решението не е публикувано, а от съда съобщават само, че „отменените“ разпоредби „дават широки права на доставчиците да посещават и да получават лична информация за обслужваните лица и ограничават правата на родителите в случаите на ползване на социални услуги от непълнолетни лица“.

В останалата си част искането е отхвърлено като неоснователно. Делото беше образувано по искане на 54 народни представители от БСП. Пред КС беше атакуван целият ЗСУ. с искане за обявяването му за противоконституционен. Депутатите оспориха и 45 отделни разпоредби, като атакуват новата философия при предоставянето на социалните услуги, залегнала в закона, а именно делегирането на изпълнението им от частни доставчици. Според депутатите от БСП децентрализацията на социалните услуги изземва правомощия на държавата. От разпоредбите, които днес КС обяви за противоконституционни обаче става известно, че той не вижда проблем в това.

Искането на БСП беше поредната атака към закона, който вече веднъж беше отложен с половин година с решение на Народното събрание през декември 2019 додина. Той беше приет през февруари 2019 г. и трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г., но заради създадена истерия, че чрез него ще се отнемат деца и протести на родители, се стигна до отлагането му с половин година влезе в сила от 1 юли 2020 г.

Първият текст от ЗСУ, който КС обяви за противоречащ на основния закон, е на чл. 81, ал. 1 от закона, уточнява сайтът news.lex.bg. Той предвижда, че „при изготвянето на индивидуалната оценка на потребностите и на индивидуалния план за подкрепа доставчикът на социалната услуга може да иска информация, съдействие и становища от държавни органи, общината, личния лекар на лицето, семейството и близките на лицето, лечебни заведения, институции в системата на предучилищното и училищното образование и други институции и доставчици на социални услуги, като те са длъжни да ги предоставят в рамките на срока, определен от доставчика“. Т.е. възможност частният доставчик на социална услуга да получава голям обем информация.

КС отменя изцяло чл. 87 от закона. Той регламентира, че когато дете е поискало подкрепа от доставчик на социална услуга, той е длъжен да информира и да консултира детето с изключение на случаите на искане за ползване на резидентна грижа. А ако то е под 14-годишна възраст или в риск, доставчикът незабавно уведомява дирекция „Социално подпомагане“. Освен това „със съгласието на детето уведомява неговите родители“.

С решението се отменят и две контролни правомощия на новата Агенция за качеството на социалните услуги – чл. 116, ал. 1 т. 1 и т. 7 ЗСУ. Те са служителите ѝ да посещават лицата, които ползват социални услуги в домашна среда и да получават пряко от лицата, ползващи социални услуги, необходимата информация. 


 ## Нигерия: Убити и бездомни

*Източник: Release International*

В четвъртък в град Дорауа, щат Йоб, е бил открит огън, убит е презвитер, заедно с двете си деца. Църковната сграда и други две сгради са запалени. Заподозрени са „Боко Харам“. В същия ден в село Барауа, щат Борно, беше убит друг презвитер, когато въоръжени мъже нахлули в църковна сграда. Друга църковна сграда е била изгорена до основи близо до село Чикид. Също така тази сутрин е имало нападение над християни в село Гуоза, щат Борно. Убит е един мъж, изгорени са 50 домове.

* Да се молим Бог да спре насилието в Нигерия, и властите да съдействат на християните.

* Да се молим Бог да утеши загубилите близки, да снабди нуждите на всички, които са загубили домовете си. Да се молим за укрепването на нашите братя и сестри, така че всичко това да бъде за тяхното затвърждаване в Христос, а не за разклащане на вярата им. 


 ## Индонезия: Бивш мюсюлманин се държи за Христос

Източник: VOM Sources

Лука 18:29-30

*А Той им рече: Истина ви казвам, няма никой, който да е оставил къща, или жена, или братя, или родители, или чада, заради Божието царство, който да не получи многократно повече в сегашно време, а в идещия свят вечен живот.*

Вярващ с мюсюлманки произход от Бандунг, Индонезия, стои твърдо във вярата си въпреки гоненията. ”Багус” е бил мюсюлмански духовник през по-голямата част от живота си, докато преди пет години се обръща към Христос в търсене на ”мир в живота си”. Поради обръщането си, четиримата му сина и техните семейства го оставят. Съпругата на Багус умира по-рано и той се жени повторно за християнка. Въпреки че, жената е 60 годишна, след нейния брак с Багус баща й идва и я кара насила да напусне дома им. Сега Багус е загубил цялото си семейство, приятели и земни блага. Негов познат мюсюлманин го е приютил, давайки му място за живеене. Когато Багус е бил запитан защо се е обърнал към Христос, той отговорил: ”Търсих мир. Не намирах мир в исляма, но сега имам мир през цялото време”. 


 ## Пастор отива на съд за четене на Библията

*Източник: [International Christian Concern*](http://www.persecution.org/2013/08/09/california-pastor-prosecuted-for-reading-bible-in-public-goes-to-trial/)

В почти невероятен случай, пастор от Калифорния и друг служител отиват на съд тази седмица, след като бяха задържани за публично четене на Библията пред Калифорнийския клон на Контрола върху автомобилния транспорт (КАТ). Първоначалното обвинение срещу пастора беше за „проповядване за задържане на вниманието на публиката“, докато не се отбеляза, че в наказателния кодекс на Калифорния не се казва подобно нещо. Пасторът тогава беше обвинен във възпрепятстване на законен бизнес, но КАТ дори не беше отворен по времето, когато пасторът четеше от Библията. Накрая прокурорите решиха да обвинят пастора в провеждане на протест без разрешение. Защитници от „Вяра и Свобода“ оспорват обвинението, казвайки, че четенето на Библията не представлява протест или демонстрация.

Нека се молим в страната на неограничените възможности да пламне неограничено духовно съживление за Исус Христос. 


 ## Битката за Сирия

Много са заинтересованите страни желаещи контрола над Сирия. От едната страна е режима на настоящия президент Башар Ал Асад, подкрепян от Иран и терористичната групировка Хизбула. От другата страна на барикадата са силите на опозицията, подкрепяни от Саудитска Арабия и терористичната групировка Ал Каида.

Всяка една от тези страни се бори за влияние. За кого или за какво тогава ние да се молим?

1. Да се молим за християните в Сирия, които с риск за живота си са решили да останат в своите градове, домове и църкви.

2. Да се молим за покаянието на хората живеещи в Сирия и Близкия Изток, района където така или иначе ще се състои последната битка преди идването на Господ Исус Христос.

3. Да се молим за еврейския народ, които гледайки разрастването на конфликтите в своите съседи Сирия и Египет, все по-осезаемо да разберат, че не чужди и далечни суперсили и супермени могат да ги спасят и освободят от силите на мрака, а единствено техният истински Спасител Йешуа Хамашиах – Исус Христос. 


 От смисъла и съдържанието на закона установяваме, че законът не е нито социален, нито за услуги. Това е закон за гарантираната печалба на частни фирми и неправителствени организации от предоставянето на задължителни и в общия случай платени социални услуги основно на Деца /малолетни и непълнолетни/, без знанието и съгласието на Родителите им, в преследване на неясно какви цели.

Аргументи:

i. Регламентират се ред и условия за предоставянето и ползването на следните социални услуги:

1. информиране и консултиране;

2. застъпничество и посредничество;

3. общностна работа;

4. терапия и рехабилитация;

5. обучение за придобиване на умения;

6. подкрепа за придобиване на трудови умения;

7. дневна грижа;

8. резидентна грижа;

9. осигуряване на подслон;

10. асистентска подкрепа.

ii. Особено притеснително е, че ползването на социална услуга е обусловено от индивидуална оценка на потребностите, при която се извършва проучване на житейската ситуация и психо-социалното състояние на лицето с цел определяне на неговите емоционални и социални потребности и потребности от развитие и реализация, които да насочат социалната работа без разписани критерии относно реда и начина на извършването на оценката – чл. 6 ЗСУ. Това представлява необоснована намеса по отношение на неприкосновеността на личността в нарушение на чл. 30, ал. 1 от Конституцията.

iii. Регламентира се право на малолетно Дете в нарушение на Закона за лицата и Семейството да поиска подкрепа от доставчик на социална услуга без да се представлява от Родителите си, за което се уведомява Дирекция „Социално подпомагане“ – чл. 87, ал. 3

ЗСУ. Не е осигурено право на Родителите като законни представители на своите Деца да участват в процеса, те са априори изключени. Правото на Родителите да бъдат законни представители на Децата си е иззето в полза на Дирекция „Социално подпомагане“. Родителските функции се одържавявят и се предоставят на дирекцията.

По отношение на непълнолетните е предвидено, че могат да поискат подкрепа от доставчик на социална услуга, като доставчикът уведомява Родителите със съгласието на Детето. – чл.87, ал. 4 ЗСУ. Това отново е в нарушение на Закона за лицата и Семейството, защото непълнолетните извършват правни действия със съгласието на Родителите. В случая законът е предвидил съгласието на Родителите да е водещо, а не съгласието на Децата, защото изхожда от факта, че Родителите най-добре знаят и могат да преценят какво е в интерес на техните Деца. Ролята на Родителя спрямо Детето се изключва и Детето се разглежда като самостоятелен индивид, приравнен на пълнолетно лице, от момента на раждането му.

iv. Чл. 17, ал. 5 ЗСУ допуска мобилно предоставяне на социални услуги в:

1. лечебни заведения;

2. институции в системата на предучилищното и училищното образование;

3. детски ясли;

4. места за подкрепа на Деца с противоправно поведение;

По този начин се създава реална възможност за злоупотреба с крехката възраст на Децата и липсата на интелектуална зрялост. Децата в детските ясли, градини и училища се поставят в опасност от това да бъдат манипулирани, за да заявят, че искат да използват социални услуги без знанието и съгласието на Родителите си. Ако Детето поиска да ползва такава услуга, то доставчикът на услугата е длъжен да информира и консултира Детето – чл. 87, ал. 1 ЗСУ.

v. ЗСУ делегира предоставянето на социалните услуги на частния сектор срещу възнаграждение (чл. 102, ал. 1), което се заплаща на тези частни лица и представлява печалба за тях. Такива могат да бъдат търговски дружества и всякакви юридически лица, в това число неправителствени организации – чл. 30. Същевременно законът предвижда хипотези на задължително ползване на платени социални услуги (чл. 88, ал. 2). Това създава основателни страхове за злоупотреби от страна на частните лица.

Законът не предвижда възможност за осовбождаване от такси при предоставяне на социални услуги от частни лица (чл. 103 и чл. 104).

По този начин държавата абдикира от задължението си за осъществяване на адекватна държавна политика в социалния сектор и допуска неоправдано голяма намеса на частни лица и интереси в сферата на социалните услуги.

С уважение,

Адв. Илияна Мавродиева-Ангелова

НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА 


 Министерството на труда и социалната политика (МТСП) очаква отложеният Закон за социалните услуги да влезе в сила на 1 юли и не планира да внася промени в него. Това съобщи ресорният министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

 

Законът беше гласуван от Народното събрание почти без дебати през март 2019 г. и трябваше да влезе в сила от януари 2020 г. След недоволство и протести на някои родителски групи и създадена истерия в социалните мрежи, че чрез закона ще се отнемат деца, управляващите взеха решение влизането в сила на закона да бъде отложено с половин година – до 1 юли 2020 г.

 

„Говорим за 36 хил. души, които в момента ползват социални услуги, и отговорността, която МТСП носи, е те да не останат в ситуация на правен вакуум и да организираме необходимите за тях услуги“, заяви Деница Сачева. По думите ѝ случилото се по време на извънредното положение, когато бе блокирана дейността на редица центрове за социална подкрепа, доказва необходимостта от закона.

 

На критики на БСП, че не е имало достатъчно дискусии по закона, Сачева отговори със статистика, че работата по него е започнала още през 2013 г., и изброи етапите, през които е минал до одобрението от парламента. Посочи и че след отлагането на закона имаше три големи дискусии по него с граждански и неправителствени организации, както и обсъждания сред депутатите.

 

„Това са 7 години, в които се дискутира концепцията на този закон, необходимостта от него и т.н. С него се дава по-добра възможност за планиране и за по-добро качество на социалните услуги, както и по-добро заплащане за тях“, защити закона Сачева. По думите ѝ „това е един от законите, който е най-широко дискутиран“.

 

Сачева изтъкна и че преди седмица правителството одобри становище по делото, което бе заведено в Конституционния съд срещу текстове от закона. В становището се казва, че тезите на вносителите на искането са оборени като недоказани и неоснователни, изтъкна министърът. 


 Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 1 юли – това обяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.

Сачева заяви, че ще бъдат разработени и подзаконовите нормативни документи: устройствен правилник; наредба за заплащането на труда и наредбата за качество.

Говорим за 36 000 души, които в момента ползват социални услуги и отговорността, която Министерството на труда и социалната политика носи, е, те да не останат в ситуация на правен вакуум и да организираме за тях необходимото високо качество на социалните услуги, коментира още социалният министър.

News.bg припомня, че преди два дни родители се събраха на протест в София и обявиха социалния закон за фашистки.

Като някой от протестиращите заявиха, че Законът е „доста скандален“ и с него се приватизира социалния сектор в България.

Същевременно в същия ден Кабинетът защити закона за социалните услуги в КС.

Припомняме още, че на 5 март стана ясно, че БСП дава закона за социалните услуги в Коституционния съд.

През декември миналата година Законът за социалните услуги беше отложен с 6 месеца.

Представители на „БРЦК – Разбунена София“ обаче настояха за пълна отмяна на спорния закон.

Това се случи въпреки уверенията на социалния министър Деница Сачева , че Законът за социалните услуги не се отнася до семействата и семейните отношения и няма разумно основание да се водят протести именно с искане за отмяна на това антисемейно законодателство.