Молитвени нужди (Август 2020)

Молитвени нужди (Август 2020)
Няколко религиозни общности в Русия губят местата си за поклонение поради „сложно, понякога противоречащо и често несъвместимо прилагане на законодателството“, съобщава информационната службаForum 18. Освен това местните власти не разрешават изграждането на нови църкви и джамии, променяйки местните наредби за планиране или отнемайки дадените вече разрешителни за строеж.
„Проблеми могат да възникнат на всеки етап – от определяне на парцела и осигуряване на разрешение за архитектурен проект, до набирането на достатъчно средства за завършване на строителството, преди да изтече срока на разрешителните“, коментира Форум 18.
Според Владимир Озолин, адвокат на Московския славянски център за право и правосъдие, „проблемът има системен характер. Предразсъдъците от страна на властите към протестантите се засилват. В повечето случаи се касае за неспазване на законите и нормите от самите религиозни организации.”
„Протестантските общности откриват, че е практически невъзможно да получат разрешение за изграждане на църкви. Затова вярващите са принудени да извършват богослужения в жилищни сгради. Но това не е нарушение на закона,“ добавя Озолин.
Религиозните групи не са юридически лица, така че те не могат да купуват или дават под наем имот от свое име или да го прехвърлят законно. Те трябва да разчитат на членовете си, за да осигурят място за поклонение. До 90% от местата за поклонение на протестанти официално се записват като жилищна собственост.
Църквата, член на баптисткия съюз в село Верхнебакански, в покрайнините на Новоросийск в Южна Русия, е принудена да провежда служби в предния си двор или на улицата, след като местните власти им забраниха да използват собствените си помещения. Длъжностните лица запечатаха сградата на 7 юли 2019 г., въпреки факта, че баптистката църква провежда богослужения на един и същи обект в продължение на две десетилетия.
Забраната е „грубо нарушение на Закона за вероизповеданията и на Конституцията […] никой от местните власти дори не се е опитал да се свърже с нас, за да обсъди по някакъв начин този проблем и да намери решение“, пояснява Евгений Кокора, презвитер на църквата. Кокора отбелязва също, че местната администрация е разрушила Петдесятната църква в града и е забранила на друга протестантска общност да използва собствената си сграда.
 Баптистите в района направиха три неуспешни опита да организират публична среща в Новоросийск, „за да насочат вниманието на местните власти и държавата към изискванията на Конституцията и необходимостта от междуконфесионален диалог и задължението да позволяват на религиозните групи да се покланят свободно в съответствие със Закона за вероизповеданията “.
Градската администрация обаче е отхвърлила и трите опита за срещи с обяснението, че са налице технически нередности. Баптистите планират отново да се опитат да уредят подобна среща на 22 септември.

 


 ИЗЯВЛЕНИЕ на ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

относно: Твърденията, че евангелски пастори са замесени в разпространяването на лъжливи слухове, довели до масово изтегляне на деца от училища

ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ (ОЕЦ) с огромна горчивина научи за изказванията, с които на 08.10.2019 г. висши държавни мъже замесиха евангелско-протестантската общност в слухове и действия, мотивирали родители в Сливенско до състояние да изведат децата си от училище поради страх от отнемане. В свое изказване в сутрешно предаване по телевизия БиТиВи министър-председателят намекна, че слуховете били разпространени от „пастори в кавички“, а министърът на образованието и науката буквално каза следното: „Не можем да кажем със сигурност кой е източникът на дезинформация. Имаме роля на клипове във Фейсбук, пастори и интернет тролове. Не всички пастори в областта са замесени, но има сигнали, които сепроверяват. Все още не се знае дали са евангелисти или протестанти.“

Категорично се противопоставяме в този скандал да се замесва името и репутацията на вероизповеданията, съставляващи ОЕЦ. Заявяваме, че наши служители нямат никаква съпричастност към него.

В контекста на вчерашните събития следва да се съобрази, че просветата и образованието са възникнали най-напред в църковните институции и едва след това са станали функция на държавата. Евангелско-протестантското движение е свързано с Просвещението и по никакъв начин не приемаме да ни се приписват действия, които да имат за резултат възпиране на деца от посещаване на училище. Тъкмо напротив! Особено в ромските квартали ролята на пасторите за социализиране и приобщаване на децата и семействата към християнските ценности е основополагаща. Следва да се отчете, че пасторите в тези райони работят при изключително трудни условия и понякога са единствените, които се справят при пълна липса на държавни институции. Ето защо, вместо да бъдат хулени и обезсърчавани, пасторите в ромските райони заслужават да бъдат подкрепяни и мотивирани.

От друга страна, факт е, че наред с останалите традиционни вероизповедания ОЕЦ реагира ясно и категорично всеки път, когато се касае за преуреждане на обществените отношения, свързани с детето и семейството. Нашите изявления са публични и достъпни и са основани на християнските ценности и убеждения.

Ето защо, след като по повод на вчерашните събития се отвори темата за т.нар. „Стратегия за детето“, следва да се вземе предвид, че макар и такъв документ да не съществува, в широк общ смисъл фразата обозначава визията на държавата по отношение на политиките спрямо детето. В този смисъл, независимо че е спрян процесът по приемане на Национална стратегия за детето, нейната философия е вече материализирана във вътрешното ни законодателство, без да бъдат зачетени становищата и възраженията на традиционнитерелигиозни общности като заинтересована страна. Факт е, че някои от силно обезпокояващите идеи от спряната Национална стратегия за детето са обективирани в разпоредби на Закона за закрила на детето, които са вече приети и публикувани в ДВ, бр. 24 от 2019 г., и ще влязат в сила на 01.01.2020 г. Поради това смятаме, че се налага преди този срок те да бъдат преосмислени и изменени.

Ето защо използваме случая да протегнем ръка на представителите на държавата, като предлагаме незабавно да бъдат съставени нови работни групи с включени представители на традиционните вероизповедания, включително и на ОЕЦ, в които да се поставят на обсъждане спорните въпроси с цел постигне на обществено съгласие и подходящо изменение на въведените изменения и допълнения в Закона за закрила на детето, публикувани в „Държавен вестник“, брой 24 от 2019 година, в сила от 01.01.2010.

Румен Борджиев, председател на УС на ОЕЦ

Политиците в парламента не коментират ромските страхове за децата

Bъпреки взаимни обвинения, че истерията, че държавата ще отнема ромски деца, се подклажда с предизборни цели, депутати от различни партии обявиха, че предпочитат да се въздържат от коментар по темата. От ГЕРБ смятат, че компетентните органи трябва да си свършат работата и да изяснят кой и защо е пускал слухове в ромските махали в страната, че децата ще бъдат отнемани от държавата. Заради тях стотици родители спряха децата си от училище за ден. Пред Би Ти Ви във вторник премиерът Бойко Борисов определи случая като поредната „Костинбродска афера“. Депутат от БСП смята, че страховете в ромските махали се насаждат предизборно. Според негов колега от „Обединените патриоти“ целта е вотът да контролиран по-лесно.

 


 Иранската християнка Фатеме Бахтери е зад решетките в бруталния затвор на Евин в Техеран, защото отказа да се откаже от вярата си.
Фатеме (известна още като Айлар) току-що започна да излежава едногодишна присъда, тъй като нейните християнски дейности бяха счетени за „пропаганда срещу държавата“. Приятели споделят, че не се е страхувала, докато е отивала в затвора.
Молете се, Божият мир и присъствие да бъде с Фатеме, докато тя се адаптира към живота в затвора.
Тя и нейният съобвинен Сахеб Фадей (известен също като Заман), които и двамата се обръщат към християнството, обжалват присъдите, постановени миналия септември: Сахеб беше осъдена за „действие срещу националната сигурност“ и осъдена на 18 месеца зад решетките и две години в изгнание.
Те попаднаха под силен натиск от апелативните съдии да се откажат от вярата си – но и двамата устояха. Сахеб вече излежава десетгодишна присъда за църковните си дейности.
Междувременно
Виктор Бет Тамраз, съпругата му Шамирам Исави Хабизех, синът им Рамиел и трима други християни – Амин Надер Афшари, Хади Асгари и Кавиан Фалах Мохамади, бяха обжалвали присъдите си от затвор, вариращи от четири месеца до 15 години, отложени миналата седмица. Съдията не се яви и не е определена нова дата.

* Молете се Бог да укрепи и насърчи Фатеме и Сахев. Помолете Бог да утеши и укрепи и съпруга на Фатеме.
* Молете се Бог да използва Фатеме, Сахев и други християнски затворници от затвора Евин, за да говори за голямата Си любов към всеки затворник там.
* Помолете Бог да поддържа пастор Виктор, неговото семейство и приятели в това време на несигурност. Молете се всички да бъдат оправдани.
* Продължете да се молите за иранските власти те да дойдат да отстояват религиозната свобода и да започнат да признават църквата като сила за социално благо.

(Източник: Middle East Concern)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Молим ви, продължете да се молите за Перваиз Масих и съпругата му Зареена в Пакистан. Те казаха на наши сътрудници при неотдавнашно посещение, че животът остава тежък, дори и след като Перваиз беше оправдан за хули по-рано тази година. Перваиз все още работи като работник в тухлена пещ в Пенджаб, а семейството все още живее сред онези, които обвиняват Перваиз в богохулство. Заренина е оставена инвалид, след като полицията я нападна, а тригодишната им дъщеря се удави при необясними обстоятелства по време на делото.
(Източник: Партньори на изданието)

Прославете Бог, защото Биджая Кумар Санасет, един от седемте християни, обвинени в убийството на хиндуисткия лидер Лакшманананда Сарасвати в Индия през 2008 г., е освободен под гаранция след повече от десет години затвор. Друг християнин, Горнат Шалансет, бе освободен под гаранция през май. Смъртта на Сарасвати предизвика бунтове в Одиша, в които загинаха стотици християни, въпреки факта, че маоистките бунтовници заявиха, че са убили Сарасвати.
(Източници: Morning Star News; VOM Canada)

Молим ви, продължете да се молите за нигерийската ни сестра Лия Шарибу, тийнейджърката от Дапи, която е държана от екстремистите на Боко Харам, защото отказва да се откаже от вярата си. Слуховете, че тя е била убита от нейните пленници, бяха потушени от неотдавнашно изявление на президента, в което се казва, че тя е жива и че „правителството се ангажира с безопасното й завръщане“.
(Източник: News Morning Star) 


 https://www.flagman.bg/article/191734

30% от източногерманците не искат мюсюлмани за съседи

 


 Танзания: Християни потресени от нападение в Занзибар

Църковните ръководители в полуавтономния остров Занзибар са призовали правителството на Танзания да подкрепи християните след последните бомбени атентати.

Християни са разтревожени, след като заподозрени ислямистки екстремисти са извършили бомбени атентати в църкви в три различни района на острова през миналия месец. В първата атака на 13 февруари, бомба експлодирала близо до входа на църква в Киито Упеле-Фуони, извън град Занзибар, малко преди края на неделното богослужение, при което няколко души са получили леки наранявания. На следващия ден, устройство било детонирано близо до друга църква. Преди това да се случи, саморъчно направени бомби са били поставени в църква в Томондо, по време на богослужението и още веднъж по-късно същия ден.

Сепаратистка група, назоваваща се „Асоциация за ислямска мобилизация и пропаганда“ е заплашвала християните от 2012 г. насам, а друга подобна групировка се бори за пълното отделяне на Занзибар от Танзания. Докато 54% от населението на Танзания са християни, в Занзибарския архипелаг 97% от населението са мюсюлмани.

* Да се молим Бог да изпълни християните със своя мир, така че те да останат твърди във вярата. Благодарим на Бог, че няма жертви след бомбените атентати. Молим се за мъдрост на властите след настъпилото насилие и да бъде защитен живота на всички, независимо от тяхната вяра.

Нови сведения:

Тринадесет вярващи в Пекин са били освободени, след като са били задържани на 24 януари, малко преди настъпването на китайската нова година. Освен тях има още трима вярващи, които остават затворени. Всичките 16 вярващи са били арестувани при посещението им на техен болен брат. Един от освободените, Янг Джинг, е получил сърдечен пристъп и му е оказана помощ в болница.

* Да се молим останалите трима задържани да бъдат пуснати на свобода. 


 Атакуват ДЕЦАТА с **ИСТОРИЯ

[**Петиция против подмяната на историческата истина в учебника по история за 10 клас](https://www.peticiq.com/signatures.php?tunnus=1944-1989______________10-&page_number=2&num_rows=10&a=2&uv=15957572)
* 📷Възмутените граждани срещу новите учебници по история налагат старите методи на цензурата. Поводът е опитът на журналиста Христо Христов и д-р Евелина Келбечева да попречат на утвърждаването на новите **учебници** по българска история за Х клас като наложат своето частно мнение и готови едностранчиви формулировки. Авторите на Петицията определят техните опити като класически пример за цензуриране на обективното историческо познание. Протестът на учените е срещу императивното налагане само на едно мнение с политически средства и натиск. Не може да бъде проектиран нов „образ на врага“ сред академичните среди. „Д*екларациите на политически активисти, „възмутени граждани” са похвати, които познаваме добре точно от онази, дълбоко заклеймявана днес епоха. Особено когато идват от хора, които дори не са си направили труда да прочетат какво пише в учебниците, но са готови да ги осъждат, включително с персонални нападки срещу техните автор*и“ се казва още в документа.
* Въпреки претенциите, че това е „История и цивилизации“ и обучаваме децата на много по-широко виждане на историческите процеси, както винаги, културата е в края и някак си е маргинализирана. Като постижения са посочени имената на няколко от най-известните оперни певци на България, сред които Борис Христов, но нито комунистическата партия, нито държавата имат някаква заслуга за неговото развитие и присъствие на световните сцени. От друга страна пък – никой не се е сетил да сложи най-известния българин в момента – Христо Явашев-Кристо – той е човек, който направи епоха в съвременното изкуство и навсякъде след името му се появява „роденият в България съвременен артист“.
* Сайтът [desebg.com](https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fdesebg.com%2F%3Ffbclid%3DIwAR0rHH7qVp6PNT3lBLsgGZR896UnchJAzYq3jjjhuCRsRRJxthHlB43jXz4&h=AT2ks92T4C9SvVSmgiJ5V4_Ffayufy0NPq2_qmeLWoas3iQW0UAWBnBHlkvtl3dwL-QH7wQjxLeaYP29rdcvX9fe2274onIhZZio6UkD4_OWBZLPxaax3LvxCLtF0NCwX7J-nFkooeSFtfX9jUSa24nL2OtgpoR5Xw0) публикува становището на фондация „Истина и памет” за новите учебници по история и цивилизации за 10 клас за учебната 2019/2020 г. То е отправено до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и е входирано в деловодството на МОН на 18 юни 2019 г. С него се иска да се предприемат действия за спирането или фундаментална преработка на част от учебниците. Фондация „Истина и памет” е неправителствена организация в обществена полза, създадена през 2016 г. с цел да подпомага създаването на обективна обществена оценка за историята на комунизма и неговите престъпления, което да доведе до недвусмисленото им осъждане, както и да работи за приемането на необходимата реформа в образователната сфера за адекватно и обективно изучаване на периода 1944-1989 г. в училище.
* [Как проф. Евгения Калинова подмени името на Шесто управление на ДС в учебник по история, а и не знае кога е създадено ](https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/kak-prof-evgeniya-kalinova-podmeni-imeto-na-shesto-upravlenie-na-ds-v-uchebnik-po-istoriya-a-i-ne-znae-koga-e-sazdadeno)
* 3 дни бяха необходими на противниците на истината за комунистическия режим и неговите престъпления след спирането на учебниците по история за 10 клас заради липсващи основни факти за комунизма или превратно представени такива, за да измислят каква гнусна лъжа да сътворят в опита да ме компрометират за това, че с приятелите от фондация „Истина и памет” дадохме гласност в публичното пространство на скандала с учебниците.
* разкри се извършената от историчката и бивши член на БКП и БСП проф. Искра Баева в учебника на изд. „Булвест 2000” манипулация на фактите за т. нар. танкова реплика на председателя на Държавния съвет Петър Младенов на 14 декември 1989 г. пред парламента, заснета от режисьора Евгений Михайлов.
* [Учебниците по история трябва да бъдат написани така, че децата да са отвратени от комунистическия режим Ако истината за престъпната същност на периода липсва, означава, че авторите на учебниците са част от продължаващо във времето престъпление](https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/uchebnitsite-po-istoriya-tryabva-da-badat-napisani-taka-che-detsata-da-sa-otvrateni-ot-komunisticheskiya-rezhim)
* 📷Признанията на Тодор Живков за първия фалит на комунистическа България го няма в новите учебници по история
* Из учебник по „история“ за 7 клас.Въпрос за домашна работа- какво внушават картинките Затова ли ходихме по митингите,децата ни днес да учат за „вожда и учителя“
* [Георги Михайлов от „Истина и памет”: От новите учебници човек не може да добие представа, че комунизмът е престъпен](https://desebg.com/obrazovaniekomunizum/4029-2019-06-26-06-28-01)
* Утвърждаването на новите учебници по история за 10 глас, част от които са пълни с изопачени и манипулирали факти за периода на комунистическия режим, няма да бъдат утвърдени на този етап. Това стана ясно от изявление на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. 


 https://bultimes.com/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%A6%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%94%D0%B0%D0%B9-%D0%91%D0%BE%D0%B6%D0%B5/

Признавам си, че бях изненадан от реакцията на Светия Синод на Българската Православна Църква по повод педерастката Истанбулска конвенция. Не, че не съм очаквал От….

 


 Депутатите от ЕП се присъединяват към религиозни лидери и преследвани християни срещу издевателствата по света и призовават за действия.

Християнството е най-многобройната религия в света, следва я ислямът. Но където християните са малцинство там те са най-преследваните в света. Забраняват им да изповядват вярата си, вкарват ги в затвора, прогонват ги. Ситуацията не е добре за християните никъде. Близкият Изток, Далечният Изток, Източна Африка. Проблемът не е само в мюсюлманския фундаментализъм. Важно е да се наблегне на диалога межди религиите. Така започна седмицата в Парламента с „Призив за действие“ с обединяване на християни да споделят своите нещастия. Християни като Хелън Берхане, избягали от Еритрея след няколко години затвор и мъчения в товарен контейнер. Християнка съм, обичам и мюсюлманите, но има граници. Трябва да сме силни в нашата вяра. Ако ни струва живота, да умрем, но идното поколение да защитим. Събитието беше във връзка с рамката за договора на ЕС за диалог на верите. Защитата не е за една или друга религия само. Тя е по равно за всички. И за християните. 


 Правителството на Обединеното кралство призова да се предприемат мерки за предотвратяване на преследването на християните

Правителството на Обединеното кралство трябва да бъде подготвено да наложи санкции срещу страни, които преследват християните, препоръчва доклад, поръчан от Министерството на външните работи.

То трябва също да приеме дефиниция за антихристиянска дискриминация и преследване, подобна на прилаганата към ислямофобията и антисемитизма, се казва в доклада. Британските дипломати и други служители на външните служби, както в Обединеното кралство, така и в чужбина, трябва да имат задължително обучение по религиозна грамотност, за да ги подготвят да разберат мащаба и значението на проблема.

Recommendations of FCO report include the imposition of sanctions and religious literacy training

 


 Молете се с нас за църквата в Северна и Южна провинция Киво в Конго. Бунтовническата група Обединени ислямски демократични сили (ADF) напада църквите там. Съобщава се, че поне 90 души са загинали в над 20 нападения; Отвлечени са 131 души.

Страната е една от най-християнизираните страни в света. Близо 95% от населението са християни.Смъртните случаи оставят след себе си голям брой деца и възрастни хора, които са станали още по-уязвими към глада във вече несигурната обстановка.

Освен загубата на човешки живот, предимно християнски, цивилни граждани също претърпяват опустошителни икономически загуби, тъй като ADF разграбват и унищожават имоти. Най-малко шест църкви са били изгорени и клиника и здравен център поддържани от църкови са били унищожени.

In the DRC, Christians are under attack as the rebel group ADF pledges allegiance to ISIS and targets the church.