Молитвени нужди (Февруари 2022)

Молитвени нужди (Февруари 2022)

НИГЕРИЯ – “Нуждаем се от молитвите ви за Божието освобождение от тези сили на злото” Християните в северна Нигерия призовават за нашите молитви след още повече нападения от екстремисти над тесните общества. Разбра се, че четирима вярващи са убити и общо 22 момичета са отвлечени от ислямски групировки в областта Чибок на щат Борни пре последните две седмици [преди 27 януари]. Местен жител, Джеймс Нъкеки, казва, че терористите от Ислямска държава на провинция западна Африка (ISWAP), известни преди като Боко Харам, нападнали село Пеми на 20 януари, като убили мъж, идентифициран като Блан Гуто, отвличайки 17 християнски момичета на възраст между 10 и 13 години и изгаряйки църковна сграда на Братка църква на Нигерия (EYN). “Едно от отвлечените момичета, което познавам лично, е г-ца Роя Джоел,” – казва Нъкеки. “Повече от две дузини къщи за изгорени до основи и трябва да кажа, че тези нападения над нашите общности излизат извън контрол. Нуждаем се от молитвите ви за Божието освобождение от тези сили на злото.” Точно шест дни по-рано, в близкия Каутикари, бойците убили трима християни и отвлекли 5 християнски момичета според местните жители. Терористите изгорили и църковна сграда на EYN в селото. Местна жителка, Виктория Дунга, идентифицирала убитите християни като Джоузеф СангулаАял Йерима Кау и Фрайдей Абду. Тя казва, че петте отвлечени момичета са Наоми ТитусЛами ЙирмаНауа Гуарабуту и две сестри – Рахаб и Сарату Борн. В текстово съобщение тя казва: “Горенето на църквите ни няма да ни спре да хвалим Бога.” Друг жител, Блесинг Нулама, пише подобни съобщение на Морнинг Стар Нюс (Morning Star News): “Тези нападения над нас … никога няма да ни спрат от това да хвалим Господа, защото Христос в нас не е църковните сгради, които те разрушават.” Жителите съобщават, че християните в Чибок са нападани повече от 100 пъти след 14 април 2014 г., когато отвлякоха повече от 276 християнски момичета от училище. Около 100 от тези момичета все още остават в плен. МОЛЕТЕ СЕ:

* За мир и утеха над всички опечалени и за семействата и приятелите на отвлечените момичета. * За това всички отвлечени от терористите, от последните и предишни нападения, да бъдат освободени и съединени отново със семействата си. * Бог да задвижи мощната СИ сима, за да сложи край на насилието в северна Нигерия, което се поддържа срещу християните от много години. ПРОСЛАВЕТЕ: * Благодарете на Бога са вярата на хора като Виктория Дунга и Блесинг Булама, които продължават да се покланят на Бога, въпреки насилието и разрухата на молитвените им домове. (Източник: доклад на Morning Star News)


 

Благодарим ви, че се молите за нашето преследвано семейство през 2022 г.

МОЛЯ, ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: ЗА ДА ПОМОГНЕТЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА БЕЗОПАСНОСТТА И СИГУРНОСТТА НА ТЕЗИ НАШИ СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ – НЕ СПОДЕЛЯЙТЕ ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ В НИКАКВИ СОЦИАЛНИ МЕДИИ ИЛИ УЕБСАЙТОВЕ. 

ЧАСТНО И ПОВЕРИТЕЛНО ЗА ПУСКАНЕ САМО ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ И ПРИЯТЕЛИ НА РЕЛИЙЗ ИНТЕРНЕЙШЪНАЛ.

Благодарим ви много, че се молите за нашето преследвано семейство по целия свят, което плати висока цена през изминалата година, следвайки нашия Господ и Спасител Исус. Независимо дали им се е налагало да напуснат домовете си, да са в затвора или да скърбят за смъртта на любим човек, ние знаем, че те ценят вашите молитви.

 

Може би си спомняте, че в началото на тази година християните в Китай ги очакваха тежки 12 месеца.

Членовете на църквата Заветът на Ранния дъжд в Ченгду, провинция Съчуан, продължиха да се сблъскват с тормоз, докато властите се опитваха да закрият събранието им. Докато Уан И, главният пастор, продължава да излежава присъда от девет години затвор, други членове на църквата също се сблъскват с гонение, като това на служителя на църквата У Уцин, който със семейството си беше затворен в дома си от представители на властите.

В същото време благодарим на Бог, че членът на църквата Ляо Цян и неговото семейство пристигнаха благополучно в САЩ.

През октомври Китайската комунистическа партия започна атака срещу християнското образование. Полицията в Суджоу, провинция Дзянсу, арестува представители на Абека – християнска програма за домашно обучение. Ден по-късно представители на властите нахлуха в християнско училище в Женцзян, Дзянсу. Смята се, че двете събития са били координирани действия срещу християнското образование.

Благодарим на Бог, че „воинът на Евангелието“ Чен Веншен беше освободен в провинция Хунан, след като излежа 15 дни зад решетките заради публично говорене на Евангелието – шестото му задържане тази година. Чен написа: „Алелуя! Благодаря ти, Боже, за твоята благодат и присъствие. Благодаря ви за вашите молитви.’

По-рано тази година с удоволствие съобщихме за освобождаването на двама християни, които са били дългосрочни затворници в Еритрея: Туен Теодрос и Мъси Ейоб.

Туен е арестувана за първи път през 2004 г. Нейната история е за забележителна смелост, претърпяни побои и изтезания. Мъси беше арестуван в Саудитска Арабия през 2011 г., след като проповядва пред джамия. В крайна сметка той е депортиран в Еритрея и затворен.

Но също така съобщихме, че властите на Еритрея са арестували отново 15 вярващи в Асмара. Всички преди това са били в затвора заради вярата си – някои до 16 години. Те бяха освободени през лятото на 2020 г., но бяха повторно арестувани след откриването на списък с християнски контакти.

Също така ви призовахме да се молите за неотложните нужди на Зафар Бхати, който е в затвора в Пакистан от 2012 г. Слава на Бога, че тези нужди бяха посрещнати бързо. Зафар беше осъден на доживотна присъда през 2017 г. за предполагаемо изпращане на богохулни текстови съобщения, което той винаги е отричал.

През август ви призовахме да се молите за християнските медицински сестри Мариам Лал и Навиш Арудж, които бяха обвинени в „оскверняване на Корана“, след като изпълниха инструкциите на своя ръководител да премахнат ислямските стикери от болницата им във Фейсалабад, Пакистан. При безпрецедентно съдебно решение се разбира, че съдия ги е освободил под гаранция.

Вече са изминали почти пет години от отвличането на пастор Реймънд Ко от Малайзия. Местонахождението и състоянието му остават неизвестни, но вината за отвличането е в специалния отдел на полицията.

Също така ви призовахме да се молите като цяло за християните в Малайзия, които изразиха дълбока загриженост за това, което виждат като нарастваща нетолерантност. В интернет беше публикувано видео, в което се идентифицират различни християни по имена и погрешно се излагат като врагове на държавата.

Всичко това, съчетано със страх, че шериата (ислямският закон) се разширява, причинява вълнения и безпокойство в Малайзия.

През март ви призовахме да се молите за християните в Индия, след като въоръжени индуистки екстремисти в Мадхя Прадеш, според информацията, която имаме, прекъснаха богослуженията в две църкви, пребиха членове на събранията и притиснаха полицията да арестува повече от 20 вярващи по подозрение в насилствено обръщане към християнството.

Съгласно нов закон против обръщането към християнството, който влезе в сила в централния индийски щат през януари, полицията обвини един от пасторите на двете църкви в насилствено обръщане към християнството.

Молим ви, продължете да се молите за вярващите, тъй като екстремистите използват законите против обръщане към християнството в няколко щата, за да се настройват срещу пастори и евангелисти.

Благодарим ви, че се молихте за християните в Буркина Фасо, за които се смяташе, че са в списъка на джихадистите след смъртоносна атака в северната част на страната, при която бяха убити най-малко 100 души.

Нашите партньори казаха, че джихадистите са се насочили към пастори и свещеници, принуждавайки църквите да затварят вратите си и да се събират тайно.

За съжаление ситуацията в северна Нигерия остава тежка, като атаките срещу села от Фуланските групировки и отвличанията на християни за откуп продължават неотслабващо.

През лятото повече от 140 деца бяха отвлечени от заподозрени въоръжени фулани от християнско училище в щата Кадуна, докато се смята, че над 30 вярващи са убити от Фуланските групировки за една нощ в Кадуна.

През август съобщихме, че повече от 50 души са били убити при атака срещу град Мианго близо до Джос в щата Плато. Около 300 домове, две църкви и дом за сираци бяха разрушени и повече от 20 000 жители бяха разселени.

След завръщането на талибаните на власт в Афганистан има опасения, че гоненията на християните ще се засилят. Един църковен водач каза, че християните живеят в голям страх; те рискуват да бъдат изложени на предателство, дори от собственото си семейство.

Така че, докато се подготвяме да празнуваме раждането на нашия Господ, нека продължим да ходатайстваме за всички, които страдат поради вярата си в Него. Вашите молитви им помагат да устоят, така че отново ви благодарим и нека Бог да ви благослови богато през това Рождество и през 2022 г.

(Източници: China Aid, Morning Star News, други партньори и контакти на Release international)

 


Има ли будни?
Какво обединява имена като Паисий, Левски, Неофит, Иван Рилски и Ботев, Чинтулов и Каравелов? Имат ли общо помежду си, освен че са българи? Някои от изброените са прекарали живота си в манастир и тяхно оръжие са били перото и молитвите, но любимото им име и кауза е майка България. Други са размахвали саби и са пролели кръвта си пак в името на Родината, за нейната свобода и независимост.

 

И едните, и другите наричаме „народни будители“. Обикновено произнасяме имената им с възхищение и даже страхопочитание, защото си даваме сметка, че едва ли бихме могли да оценим реално техния подвиг, още по-малко да го повторим, ако сме поставени при същите условия.

 

Вярвате или не Денят на народните будители е въведен от български владетел, в който не тече и капка българска кръв, но пък за сметка на това сърцето му се пази на специално място в светата Рилска обител. Празникът е учреден на 3 февруари 1923 година с решение на цар Борис III и е честван с фанфари и тържества чак до 1945 година, когато комунистическият режим решава, че няма нужда да се сещаме за разни там „будни хора“. Сигурно е така, защото техните имена са олицетворение на саможертва, може би, защото предизвикват твърде много възхищение, а моделът им на подражание е твърде „висока летва“.

 

Така или иначе будителите са в забвение чак до 1992 година, когато празникът е възстановен и днес се чества отново в цялата страна. За протестантите е интересно, че Денят на народните будители е непосредствено след празника на Реформацията. Дори при едно бегло сравнение се налага асоциацията, че и сред реформаторите на запад е имало строги пацифисти, които са искали промяна, свобода и независимост на религиозните си убеждения, каквито са били Лутер и Калвин, но и буйни глави като Цвингли, например, който е загинал с оръжие в ръка, в битка, защитавайки онова, в което е вярвал.

 

И тъй като един богослов няма как да не се позове на Писанието, за да е сигурен, че тезата му е изцяло подплатена, ще ви припомня и една библейска история.  И ако будителите, които честваме в България, са живели в  IX, XVIII и XIX век, а Реформаторите са се подвизавали след мрачното Средновековие, то историята, която ще ви припомня касае едни древни освободители и народни будители, чиито имена и до днес се свързват с формирането на великата еврейска нация, обогатила света с безброй незабравими имена.

 

И така, евреите прекосяват пустинята, на път към Обещаната земя, след като са напуснали дома на робството с цената на божествени чудеса и знамения, посредством които Господ е показал Своята мощ и е демонстрирал пред египтяните, че евреите са специални и се радват на Неговото благоволение и закрила, защото са били пощадени от бедствията, постигнали народа на фараона.

 

Техният будител Мойсей не само ги предвожда и вдъхновява, но и ги запознава с Божията воля и предписания, защото е Негов посредник. Предстои му да получи Десетте заповеди на Бога и да ги предаде на народа, но не само това. Той трябва да ги насърчава, когато униват, да ги ободрява, когато се уморяват и да ги окуражава, когато падат духом. Тъй като е образован, от него се очаква да им предаде Словото на Бога и да ги научи да го предават от поколение на поколение, защото то е, което ги прави народ и ги държи заедно. От друга страна, пътят из пустинята съвсем не е безопасен. В Изход глава 17 четем как едно езическо племе нападна евреите и те трябваше да воюват колкото и да не им се искаше. Представете си само. Това бяха бивши роби, които нямаха военна подготовка, а още по-малко стратегия, но тук наблюдаваме една уникална комбинация, която е наистина печеливша.

 

Водачът Мойсей, който е обучен на цялата египетска мъдрост, не само учен и образован, но и обучен воин, предпочита да предаде щафетата и да възложи доверие на младия Исус Навиев, който стана негов приемник и следващ водач на Израел. Обърнете внимание, обаче, на факта, че именно Мойсей определи деня и стратегията на предстоящата битка. На следващия ден той заедно с първосвещеника Аарон и Ор застана на върха на хълма, като държеше в ръка Божия жезъл. В същото време Исус Навиев трябваше да подбере правилните хора, които да вземат участие в битката, a тя трябваше да се проведе в подножието на планината. В книгата Изход 17:11-15 четем:

 

И когато Моисей издигаше ръката си, Израил надвиваше; а когато спущаше ръката си, Амалик надвиваше.  А като натегнаха ръцете му, взеха камък и подложиха на Моисея, и той седна на него; а Аарон и Ор, единият от едната страна и другият от другата, подпираха ръцете му, така щото ръцете му се подкрепяха до захождането на слънцето. Така Исус порази Амалика и людете му с острото на ножа. Тогава рече Господ на Моисея: Запиши в книгата за спомен, и предай в ушите на Исуса, това, че ще излича съвсем спомена на Амалика под небето. И Моисей издигна там олтар, който нарече Иеова Нисий (Господ, наше знаме).

 

 

Сега може би някой ще запита каква е връзката с народните будители и какво общо има тази библейска история? Сигурно ще ви е интересно да научите, че патрон на народните будители и техен пример е Йоан Рилски, прекарал живота си в пост, молитва и служба на Бога и ближния. Известен е със своето смирение, скромност и желание да бъде угоден на Бога. В своя завет към идните поколения, светецът пише: „И що да въздам на Господа за всичко, що ми даде? Много са Неговите благодеяния към мене, понеже от Своята света висота погледна милосърдно на моето смирение и ми оказа помощ да претърпя всичко – не аз, а Христовата сила, която е в мене – защото от Него е всяко добро дарование и всеки съвършен дар отгоре идва.“

 

И така, ако в нечие съзнание будители са само бунтовниците и революционерите като Ботев и Левски, нека не забравяме, че в основата са Йоан Рилски, Климент Охридски и Паисий Хилендарски, мъжете на молитвата, поста и вярата. Онези, чиято първа грижа беше да познават Божието слово и да го преписват, за да стигне до следващите поколения. Когато мислим за тях и техния завет днес, с преклонение признаваме, че са успели.

 

За да затворя кръга, ще се върна на примера с Мойсей, Аарон, Ор и Исус Навиев. Изводът е повече от очевиден, поне за мен. За да има победа на бойното поле, молитвените ръце на Мойсей, който държеше Божия жезъл, трябваше да бъдат издигнати високо. Той беше човек и се уморяваше, затова имаше нужда от помощници. Без да мислят дали имената им ще се знаят или помнят от следващите поколения духовниците Аарон и Ор подкрепяха ръцете на Мойсей в знак на разбиране, съпричастност и реална помощ. Нима мислите, че една бойна победа е възможна, без духовната война да е спечелена? Едва ли…

 

Народните будители на България в лицето на Йоан Рилски, Климент Охридски, Паисий Хилендарски и хилядите безименни монаси,  прекарали живота си в молитва и посвещение и преписване на Словото, са могъщите рамене, върху които стъпват Левски, Ботев, Каравелов, Чинтулов и техните съмишленици, за да я има свободна християнска България и днес.

 

Въпросът към нас е: Будни ли сме? Готови ли сме за битка? Стояли ли сме на колене на върха на планината, за да бъдем в състояние да слезем и размахаме мечове в долината, изправяйки се пред реален противник?

 

Коя битка е по-важна и страшна? Тази на планината, когато никой не те вижда и не знае, че прекарваш часове в молитва или дни в пост, или на бойното поле срещу видим противник?

 

Може ли да се воюва в долината без подкрепата на молитвената група в планината? Ценим ли се едни други? Готови ли сме да се подкрепяме безрезервно, без да очакваме награда, оценка, похвала?

 

Благодарни ли сме за молитвите на нашите предци, като не забравяме библейската максима, че Господ благославя за хиляди поколения онези, които са Му угодни? Готови ли сме ние да принасяме подобни горещи молитви за поколенията след нас, независимо дали ще ни наричат будители един ден?

 

Благодаря на Бога за народните будители на България жертвали своето удобство, за да живеем в християнска страна с традиции. Благодаря Му за онези будители, които са пролели кръвта си, без да скъпят живота си, за да ни има днес. Благодарна съм за молитвите на моите собствени предци, които са ми предали скъпоценната вяра в Господ Исус Христос, като единствения истинен Бог и път към Отца, за да я споделям с тези около мен.

 

На 1 ноември България празнува с факелни шествия, за да си припомни, че светлината и огънят са сила, затова няма как да не цитирам крилатия стих на народния будител Иван Вазов: „Не се гаси, туй що не гасне!“

 

Но финалните думи са на Господ Исус Христос: „И тъй, бдете; защото не знаете ни деня, ни часа, [в който Човешкият Син ще дойде].“

 

Има ли будни в най-мрачния час на нощта, когато всички са заспали?

 

НАЙ-НЕПРОГЛЕДНО Е ПРЕДИ ЗАЗОРЯВАНЕ…

 


Опожарена баптистка църква в Мианмар
Правозащитна група осъди изгарянето на цяло село, включително и местната църква, от военните на Мианмар, която е предимно християнска държава.  Деянието се определя като „военно престъпление“ според международното право.

 

Военните, които извършиха преврат на 1 февруари, нападнаха село Риалти близо до столицата на щата Хаха миналата сряда и четвъртък, съобщи Радио „Свободна Азия“.

 

Войските първоначално са изгорили някои домове в сряда следобед, преди да продължат да палят сгради, включително тази на баптистката църква в село Риалти, в четвъртък сутринта.

 

„Тази сутрин това беше църквата и нашият склад – те бяха запалени по-рано тази сутрин и около 9 часа сутринта, останалите три къщи“, казва местен християнски лидер, цитиран в четвъртък. „Всичко изчезна за кратко време. Цялото село, включително църквата, беше опожарено. Осем къщи бяха запалени вчера. Общо 13 сгради, включително църквата, бяха разрушени.“

 

Цитирани са жители, които са избягали до близките залесени хълмове, когато военните пристигнали в сряда. Селяните наблюдавали отдалеч как сградите изгарят в пламъци.

 

Опълчението на силите за отбрана на Chin Defense, въоръжена група, създадена за борба с военните на Мианмар, е нападнала военен конвой от около 40 превозни средства и два танка, насочени от община Фалам към Хаха, съобщи RFA.

 

Въпреки че атаката срещу християнското село изглежда не е провокирана, присъствието на будистките националистически военни в щата Чин, която граничи с Индия-точно както в други държави, засегнати от конфликти в Мианмар, изнервя цивилните и милициите. Военните са обвинени във вандализиране на богослужения и домове на цивилни, изнасилване на момичета и жени, отвличане на цивилни, които да бъдат използвани за принудителен труд, и разстрел на цивилни.

 

„Ние считаме това за военно престъпление, защото където и да отидат, те се фокусират там, където има голям брой хора – това е умишлено нарушение на религиозната свобода“, казва Салай За Оп Лин, заместник изпълнителен директор на базираната в Индия Организация за правата на човека.

 

Оп Лин отбелязва, че други християнски общности в щата Чин също са били мишена на престъпна дейност след военния преврат през февруари. „Сега, когато военните започнаха истинска операция в щата Чин, можем да очакваме много подобни злоупотреби и насилие. Ние призоваваме международната общност да следи отблизо това“.

 

Източник: International Christian Concern


Освободена е отвлечена колумбийска монахиня
Колумбийска монахиня, отвлечена през 2017 г. от ислямистки бойци в Мали, е освободена, съобщи президентството на Мали в събота.

 

Глория Сесилия Нарваес беше отвлечена от Фронта за освобождение на Мачина, група, свързана с Ал Кайда, през февруари 2017 г. близо до границата с Буркина Фасо.

 

„Председателството на Мали поздравява монахинята за проявената смелост. Това освобождение е съвместно постижение след четири години и осем месеца усилия на няколко разузнавателни служби“, се казва в изявление на президентството на Мали.

 

Снимките, публикувани в Twitter, показват как Нарваес, усмихната и облечена в жълта роба и забрадка, се среща с временния президент на Мали Асими Гойта.

 

„Благодаря на малийските власти, президента и всички държавни органи за всички усилия, които положиха, за да бъда освободена“, казва тя в коментари, излъчени по държавната телевизия.

 

Свободата на Нарваес дойде след петиции за помощ от страна на Франция, заяви вицепрезидентът на Колумбия и външен министър Марта Лусия Рамирес.

 

„Ние сме изключително щастливи и благодарни за този резултат“, каза Рамирес в изявление.

 

Отвличането е доходоносен източник на пари за ислямистките групи в региона Сахел в Западна Африка, където те водят все по-агресивна политика срещу националните армии, френските сили и миротворците на ООН.

 

Президентството не съобщава дали е платен откуп за Нарваес.

 

Източник: Premier Christian News

Photo: EPA EFE

 


Апел за молитва от Обединени евангелски църкви
Скъпи братя и сестри в Господа,

Уважаеми съработници,

 

Ръководството на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ) с безпокойство следи ескалацията на напрежението през последните седмици по оста САЩ–НАТО–Украйна–Русия и опасността от възникване на реален военен конфликт на територията на Украйна, както и около целия Черноморски район, включително и в нашата страна.

 

Всяка война по света накърнява образа на Бога в човека и причинява неимоверни страдания на безчет човешки същества. Но когато перспективата за война е непосредствено до нас и е надвиснала над народ, с който имаме вековни исторически връзки и близка култура, нашата съпричастност е предизвикана по специален начин.

 

На територията на Украйна в последното десетилетие Благовестието на Христос напредна мощно и в страната процъфтяват множество евангелски църкви. По официални данни евангелските християни там са над 1 млн. души, а страната е едно от най-успешните мисионерски полета в Европа. Не е за пренебрегване и фактът, че на територията на Украйна живеят стотици хиляди бесарабски българи, наследници на изселени по време на османското владичество наши сънародници. Дори да не се стигне до военно нахлуване, постоянната заплаха от война затормозява живота на страната, гони инвеститорите, прави неимоверно трудно дългосрочното стратегическо планиране, причинява огромен стрес на милиони мирни деца, жени и мъже, които просто искат да имат нормално и свободно настояще и бъдеще.

 

Ние вярваме, че нашата сърдечна съпричастност и искрени молитви имат отношение към това, което в крайна сметка ще се случи в непосредствено бъдеще, както и към развръзката на настоящата криза. Писанието ни увещава да се молим за управници и високопоставени, за да преминем „тих и спокоен живот“ (Първо послание на ап. Павел към Тимотей 2:2).

 

Ние сме призовани да се молим „на всяко време, с всякаква молитва и молба“ (Послание на ап. Павел към ефесяните 6:18), което означава и в тревожно време, каквото е настоящото, и с необичайни молби като тези да бъде опазен животът и свободата на милиони хора. И макар в този свят често временно да тържествува онзи, който е по-силен и с повече възможности, нашият Господ е „Цар на царете и Господ на господарите“ (Откровение 19:16) и в Неговата ръка е разрешаването на всяка ситуация.

 

С увереността, че сме в Божията ръка, каквото и да предложи непосредственото бъдеще (Послание на ап. Павел към римляните 8:38-39), Управителният съвет на ОЕЦ призовава българските евангелски християни да издигнат глас за мира в Украйна, в България, както и за всички страни от Черноморския район.

 

С братски поздрав в Христос,

 

пастир Румен Борджиев

Председател на ОЕЦ в България

 


 

Онзи ден участвах в първия протест на християните от Варна срещу новия законопроект за вероизповеданията. По-долу помествам това, което казах на протеста:

Братя и сестри, приятели, съмишленици… с новия
проектозакон за вероизповеданията искат да ни отнемат свободата на съвестта,
свободата на словото, свободата на сдружаване и свободата на събиране. Искам да
попитам: знаят ли авторите на


СЕА призова за мир в Казахстан
Световният евангелски алианс (WEA) призова за незабавно прекратяване на насилието в Казахстан.

 

Повече от 160 души са били убити в Казахстан през последната седмица, като най-тежките прояви на насилие са наблюдавани в столицата Алмати. Демонстрантите са превзели правителствени сгради, като са подпалили някои от тях, съобщават казахстанските медии.

 

Омбудсманът за правата на детето в страната съобщава, че трима от убитите са непълнолетни, включително и четиригодишно момиченце.

 

Казахските власти коментират, че 16 членове на полицията или националната гвардия са били убити при насилието.

 

Демонстрациите започнаха преди седмица срещу покачването на цените на горивата, преди да избухнат в по-широк протест срещу правителството. Бившият ръководител на казахстанската агенция за контраразузнаване и борба с тероризма е арестуван по обвинение в опит за сваляне на правителството.

 

В съвместно изявление епископ д-р Томас Ширмахер, генерален секретар на WEA, и п-р Петър Кремерук, генерален секретар на Централноазиатския евангелски алианс, пишат следното:

 

„Има много предизвикателства по света с продължаващите икономически последици от COVID-19, които доведоха до напрежение в много страни. Въпреки това, ние призоваваме държавните служители в Казахстан да деескалират социалните вълнения. Призоваваме и гражданите на Казахстан да изразяват своите оплаквания и протести по мирен начин. Ние специално призоваваме всички участници в конфликта да се включат в процес на диалог,  като работят за траен мир и помирение в разрешаване на основните проблеми. Ние уверяваме казахстанския народ в нашите искрени молитви в този тежък момент.”