Молитвени нужди (Март 2022)

Молитвени нужди (Март 2022)

Молитва за мира на Украйна

Скъпи братя и сестри, с болка в сърцето си четем за назряващия военен конфликт между Русия и Украйна. Две от малкото останали християнски страни в света, все още активно защитаващи Библейските принципи и морал. Именно поради това богът на този свят се опитва да скара тези два братски народа, опитващи се до този момент да отстояват своята идентичност и независимост.

Нека се молим за мира между Русия и Украйна, и Бог да съсипе делата на дявола идващ да открадне мира и свободата, да заколи и да погуби. Да призовем Принцът на мира, Господ Исус Христос, за да имат живот, и да го имат изобилно!

 

Уважаеми сънародници,   Скъпи братя и сестри в Господа,   Управителният съвет на Обединени евангелски църкви изказва своята съпричастност към всички страдащи от войната, която се провежда на територията на Украйна. Изразяваме нашето категорично убеждение, че не е допустимо личните и националистични амбиции да се налагат с танкове и бомби, агресия, цивилни жертви и нахлуване в суверенна територия на чужда държава. Континентът ни е дал милиони жертви на подобни актове на насилие, но урокът явно остава ненаучен. В настоящата война страдат всички.   Днес нашият Бог страда заедно с всяка душа за неправдата, тъгува за всеки изгубен живот, скърби с опечалените. Той е Източникът на утехата ни, защото ни е обещал, че ще дойде време, когато мирът ще бъде вечен. Да си припомним думите на пророк Исайя, записани във 2 глава, 4 стих: „Бог ще съди между народите и ще решава между много племена. Те ще изковат мечовете си на палешници и копията си – на сърпове. Народ против народ няма да вдигне меч, нито ще се учат вече на война.“   От името на всички вярващи в състава на Обединени евангелски църкви, ние изразяваме подкрепа на украинския народ в изпитанието, пред което е изправен. Непрестанната ни молитва е мирът да се върне бързо и Украйна да получи възможност да се развива автономно и според желанието на народа си.   А към настоящия момент, в знак на солидарност, където е възможно, нашите църкви се подготвят активно за осигуряване на грижа и съдействие на бежанци. Сред членовете ни се организират множество благотворителни акции за помощ на бягащите от ужасите на войната, подпомагани логистично от ОЕЦ. Призоваваме всички българи да потърсят как могат да бъдат полезни в тази хуманитарна криза и да изразяваме Христовата любов сред тези в нужда. Нека покажем гостоприемство, милосърдие и щедрост и чрез тях да бъдем проводник на доброто.   ОЕЦ подава ръка и на останалите християнски вероизповедания за организиране на общи ресурси за подпомагане на нуждаещите се в търсене на подслон, работа и посрещане на основните нужди на сънародници и украинци, потърсили убежище у нас. Заедно можем да си съдействаме с властите, да бъдем духовна светлина пред обществото и да показваме адекватна християнска позиция в това трудно време.     УС на Обединени евангелски църкви

 

 

Американски мисионер, който е служел в главен град в Украйна, е бил отвлечен от дома му от руски войници.   Дмитрий Бодю, пастир на църквата „Слово на живота“ в Мелитопол, е бил заловен от осем до 10 руски войници в събота, казва съпругата му Хелън пред NBC News. Той е на 50 години.   „Влязоха, взеха ни телефоните, електронните устройства и го отведоха някъде – не знам къде“, казва съпругата му.   Дъщеря му Естер Бодю-Огава казва пред NBC News, че руснаците го попитали дали е американец. Взели и паспорта му.   „Ние се молим за него. Молим се той да е силен“, казва Бодю-Огава. „Те просто го отвлякоха против волята му.“   Пастирът е казал на украинците, че могат да се подслонят от войната и да намерят убежище в неговата църква.   „Руските военни влязоха и просто започнаха да го разпитват. Питаха: „Вие, американски граждани ли сте?“ – това е един от първите въпроси, които зададоха“, казва Бодю-Огава.   Проповедите на пастира, произнесени на украински език, можете да видите на страницата на църквата във Фейсбук. Баща му живее в Тексас.   Пастир Бодю казва в интервю за Ignite Europe през 2017 г., че „ние правим всичко, което Бог ни казва да правим“.   „Това е най-важното“, казва той.   Той е бил отвлечен от същия град Мелитопол, където руски войници преди това отвлякоха кмета Иван Федоров.   По-късно кметът е освободен като част от размяната на пленници с Русия.

Въоръжени лица са застреляли и убили две католически монахини, докато пътували по магистрала в Южен Судан, което е едно от най-смъртоносните места в света за хората, които работят в социалната сфера. Други пет монахини са оцелели при …

Християните са призовани да се молят за мир в Украйна, тъй като международното напрежение ескалира. Папа Франциск призова за световен ден на молитва за източноевропейската страна, заради нежеланите руски войски, които се струпват на … Молитвени нужди (Февруари 2022)

 

Скъпи братя и сестри в Господа, Уважаеми съработници, Ръководството на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ) с безпокойство следи ескалацията на напрежението през последните седмици по оста САЩ–НАТО–Украйна–Русия и опасността от възникване на … Молитвени нужди (Януари 2022)

Християнска благотворителна организация, работеща в Светите земи, казва, че хората във Витлеем са потънали във финансова криза заради пандемията. 80 процента от хората в района разчитат на туризма за доходите си, но поради липса на ме…

 

За работа Майка ми Невена се намира в медикаментозна кома. Вече 20 дни е в интензивно отделение, след Ковид инфекция. Ковид лекарите го преодоляха, тя се подобри, но сега не се събужда. Моля … Молитвени нужди (Ноември 2021)