Молитвени нужди (Септември 2021)

Молитвени нужди (Септември 2021)

Местоположение: Азия

Население: 1,336,718,015 (юли 2011)

Религии (%): нерелигиозни (44.36), китайски (28.50), будисти (12.50), християни (7.92), други (6.72)

Президент: Ху Дзинтао

Форма на управление:Комунистическа република

Повече християни от която и да е друга страна са били и продължават да бъдат затваряни за вярата си в Китай. Правителството официално признава пет религиозни групи: будисти, даоисти, мюсюлмани, протестанти и католици. Властите стриктно контролират църквата, чрез държавно-контролираните *Three-Self Patriotic Movement* *(TSPM)* и *Catholic Patriotic Association (CPA).* По време на културната революция, дори тези контролирани от държавата институции са били забранени, и цялата религиозна дейност е била нелегална, водейки до раждането на движението на домашните църкви.

Широко обсъждана тема днес е броят на християните в Китай, тъй като правителството публикува информация само за двете държавно контролирани църковни движения – TSPM и CPA. Независимо че правителството официално отчита 28.6 милиона християни, според експерти реалния брой на вярващите християни е между 80 и 130 милиона души.

Можете да изпратите окуражително писмо на следните затворени за вярата си християни в Китай:

Aiqing Zhu

Aiqing Zhu е арестувана за „нелегална евангелска дейност“ на 9 юни, 1996 г., когато е била на 40 години. Тя е осъдена на 20 години затвор.

Prison address:

Aiqing Zhu

The Public Security Department

Xiang Xiang City

Hu Nan Province 411400

China

Wang Zhaomin

Wang Zhaomin е затворена от юни 1999 г.

Prison address:

Wang Zhaomin

Team #2, Qishan Lao Gai Camp

Datong District

Huainan City

Anhui Province 232000

China

Xu Fuming

Xu Fuming, член на South China Church, е осъден на доживотен затвор през 2002 г.

Prison address:

Xu Fuming

Jingzhou Prison

Jingzhou City

Hubei Province 434020

China

Xiao Yanli и Deng Xiaolin

Г-жа Xiao Yanli, член на South China Church, е осъдена на 10 г. затвор през 2002 г. Г-жа Deng Xiaolin е в същия затвор.

Prison address:

Xiao Yanli / Deng Xiaolin

No. 2 Divison, Section 2

Wuhan Female Prison

Wuhan City

Hubei Province 430032

China

Gong Bangkun

Gong Bangkun, член на South China Church, е осъден на 15 г. затвор през 2002 г.

Prison address:

Gong Bangkun

No. 3 Divison, Section 6

Jiangling District

Jiangzhou City

Hubei Province 434110

China

Yi Chuanfu

Yi Chuanfu, член на South China Church, е осъден на 10 г. затвор през 2002 г.

Prison address:

Yi Chuanfu

No. 2 Divison, Section 6

Jiangling District

Jiangzhou City

Hubei Province 434110

China

Dong Daolai

Dong Daola, член на South China Church, е осъден на 10 г. затвор през 2002 г.

Prison address:

Dong Daolai

No. 1 Divison, Section 6

Jiangling District

Jiangzhou City

Hubei Province 434110

China

Alimujiang Yimity

През януари 2008 г., Alimujiang (Alim) Yimity, мюсюлмански обръщенец към християнството, е арестуван и обвинен в „подривна дейност към националното правителство и застрашаване на националната сигурност“, пресъпление наказвано със смърт. На 27 май, 2008 г., случаят на Алим стига до процес, но е върнат на прокурорите от Бюрото за национална сигурност поради недостатъчни доказателства. На 27 октомври, 2009 г., на Алим му е връчена 15 годишна присъда за „предоставяне на държавни тайни на чуждестранни организации“.

През ноември 2010 г. Върховния народен съд на провинция Xinjiang приема обжалването на съпругата и майката на Алим и решава да преразгледа случая. През февруари 2011 г., Върховния народен съд на провинцияXinjiang уведомява Алим, че потвърждава предишната присъда от 15 години затвор.

Prison address:

Alimujiang Yimity

Section 11

The Hinjiang No. 3 Prison

No. 1339, Dongzhan Road, Urumqi City

Hinjiang Uyghur Autonomous Region 830013

China

Членове на Църква Линфен-Фушан – провинция Шанхи

На разсъмване в неделя, 13 септември, 2009 г., група от 400 представители на властта, полицаи и допълнително наети лица нападат Църква Линфен-Фушан в провинция Шанхи. Без предупреждение, те започват да бият членове на църквата, които в този момент са спали в незавършената сграда, като над 30 от тях остават в критично състояние след нанесения им побой. Булдозери сриват сградата, а тълпата разграбва всичкия инвентар, като унищожават останалото обзавеждане. След жестокото нападение, властите във Фушан арестуват водачите на Църква Линфен.

Zhang Huamei

Посветена на своята мисия в Църква Линфен, Zhang Huamei, 50 годишна, е водила различни служения, в това число и организирането на евангелизационните дейности на църквата. На 25 ноември, 2009 г., тя е осъдена на четири години затвор. Нейният адвокат се опасява, че е битазатова, че е споделяла вярата си на другите затворници в затвора. Напишете насърчително писмо на Zhang Huamei, адресирано до нейната майка Yu Feng-Liu.

Prison address:

Zhang Huamei

c/o Yu Feng-Liu

2nd House on last row

Zhong An Ping Village, Tiantan Town

Fushan County, Linfen City

Shanxi province 042601

China

Cui Jiaxing

Cui Jiaxing, 44 годишен, служи в Църква Линфен, като управлява финансите на църквата и помага в разпределението на помощите на отделните членове на църквата според техните нужди. На 25 ноември, 2009 г., той е обвинен в незаконно заемане на земя и укриване на данъци, като за това е глобен и осъден на пет години и шест месеца затвор. Напишете окуражително писмо на Cui Jiaxing, адресирано до неговия син Cui Zhichao.

Prison address:

Cui Jiaxing

c/o Cui Zhichao

Room #301, No. 3 Building, Home of Cement Factory

Yimin Road, Yaodu District

Linfen City, Shanxi province 041099

China

Gao Zhisheng

От 2005 г., Гао многократно е арестуван, затвярян и жестоко измъчван от властите в Китай, главно поради неговото застъпничество за човешките права. През 2006 г., той и група от видни адвокати защитаващи човешките права създават Асоциация на адвокатите за защита на човешките права на християните в Китай. Същата година Гао е осъден на 5 години пробация за подстрекателство към подривна дейност към държавата. След като излежава 3 години затвор, Гао условно е освободен със срок на изпитване, но той се ‘изгубва’ за дълъг период от време.

За първи път от неговото най-скорошно насилствено изгубване през април 2010 г., неговото местонахождение е потвърдено. По голмият брат на Gao Zhisheng, Gao Zhiyi е получил писмено известие за затварянето на Гао, което е подписано от затвора на 19 декември.

Prison address:

Gao Zhisheng

Shaya Prison

Shaya County Aksu Prefecture

Xinjiang Uyghur Autonomous Region 842208

China

Peng Ming

Пенг Минг е официален бежанец от Китай, който е жител на САЩ от 2001 г. Като християнин той е работил много години за установяване на демокрацията, свободата и правата на човека в Китай. През май 2004 г., докато е путувал към Тайланд за да посети възрастните си родители, Пенг Минг, 52 годишен, е примамен в Мианмар (Бирма), отвлечен е, и откаран в Китай, където е обвинен във въвличане в терористична дейност и осъден на доживотен затвор през октомври 2005 г. Затворен в затвора Han Yang, той страда от сериозни заболявания, които са били пренебрегнати от служителите в затвора.

Prison address:

Peng Ming

No. 4. Branch

Hubei Provincial Han Yang prison

Cai Dian District, Wuhan City

Hubei Province

China

ChinaWenxi Li

През 2012 г. Уенхи Ли, работник в книжарница в Бейджинг, пътувал до провинция Шанхи за да помогне на местните християни да отворят нова книжарница в столицата на провинцията Таюан. Полицията, обаче, прави обиск на новооткритата книжарница и конфискува стотици книги, които Уенхи донася със себе си от Бейджинг.

На 19 декември, 2012 г., Уенхи е бил извикан в полицейския участък, за да вземе сумата от 6,000 USD за стойността на книгите, които полицията конфискувала. Но когато пристигнал в полицейския участък, той веднага бил арестуван и изпратен в затвор. Полицаи са заявили, че на Уенхи е било отказано пускане под гаранция, поради сериозността на неговото „престъпление”.

Неговата съпруга, Чай Хонг Ли, споделя, че полицията й е казала, че нейния съпруг е бил арестуван, защото е участвал в „нелегален бизнес.” Независимо от това, Чай Ли заявява, че книжарницата е имала законен лиценз да работи и че нейният съпруг не бил въвлечен в управлението на книжарницата. Той е бил „само изпратен да намери помещение под наем за новия магазин”, казва Чай Хонг. От арестуването на нейния съпруг, Чай Хонг казва, че тя и нейните две деца са получавали заплахи от анонимни източници. Тя допълва, че се страхува за безопасността на нейните деца.

Докато чака делото си в затвора, Уенхи е довел трима човека до Христос. Неговото семейство планува да обжалва делото му.

Prison address:
Wenxi Li
2nd Detention Center
Xiaodian District, Beige Town
Taiyuan City
Shanxi Province


Oтче, в името на Исус декларирам твоето господство! Заставам под покритието и показанието на ранобудния молител. Съгласявам се с небесата да декларирам Твоята слава! Боже, нека моите молитви срещнат Теб тази сутрин! Заповядвам на утрото да отвори слуха си към мен и да чуе вика ми. Нека бъде утвърден замисълът, че молитвата ще навали и ще бъде разпределена по цялата земя за да върши волята Ти. Заповядвам на земята да застане в готовност за получаване на небесна заповед за мен. Земите ми са в покорство! Заповядвам н а всички елементи на творението да чуят и да се покорят. Докато моето хваление звучи и денят се пробужда, земята ще даде своя прираст на мен. Декларирам идването на първата светлина! Заставам в стратегически синхрон с посоката на стълбата, която докосва третото небе застанала на земята. Ангелите слизат и се качват според думите, които изговарям. Всяко нещо което вържа и развържа на земята е вече вързано или развързано на небето. Откровение, изцеление, освобождение, спасение, мир, радост, взаимоотношения, финанси и ресурси, които са били демонически блокирани сега са освободени към мен! Това което е освободено към мен се предава и на всеки човек с който общувам. Аз съм заразно благословен! Заповядвайки на утрото и завладявайки деня, благовремието е изкупено. Божиите хора взимат надмощие над четвъртта, утринна стража. Духовните пътища и друми са превзети за Исус. Атмосферата на въздушните пътища над семейството ми, църквата ми, кварталът ми, градът ми, региона ми, нацията ми, над света и над мен произвежда нов климат. Този нов климат изгражда богоугодна крепост във време на беди. Аз влизам в съгласие със всички светии; което съм пострадал от насилие, аз взимам обратно чрез сила! Повече няма да приемам това което ми се подава от дните ми! Декларирам че царството е дошло и Божията воля ще бъде на земята както е на небето. Докато слънцето изгрява днес, нека грее благоприятно върху Божиите хора и цели. Провидението е това което ми се полага ежедневно, защото не мисля за утрето. На крилете на утрото летя към един нов ден на победа. Боже, ти раздели нощта от деня за да декларираш моите дни, години и сезони. Аз съм светлината на света и съм завинаги отделен от тъмнината. Светлината декларира моето провидение! Амин!


РЕЗЮМЕ на дискусията в днешното предаване „Вяра и общество“:

„Предстои голям диалог за ценностите ни в живота.” – продължение на разговора ни от предишното предаване за нахлуването на чуждия за християнската ни същност празник Хелуоин в детски градини и училища. Сега отговарят институциите. За Татяна Предова, главен експерт от Дирекция „Достъп на образование и подкрепа на развитие” към МОН «Образованието ни е светско и няма място за Хелуоин. Медиите насаждат определен модел за поведение, а българското училище все пак е отражение на обществото. Трябва да се опитаме да събудим здравия дух.»

Ева Жечева – председател на Агенцията за закрила на детето беше категорична, че „ Родителите носят първостепенна отговорност за децата. Ще направим проверка, ще наложим санкции, ще предприемем мерки, но в Конвенцията на ООН за детето то е обект на права, а не на закрила.”

„Безсилие на институциите, вътрешна разколебаност, цялостно неумение и незнание, невъзможност да се оцени явление, което стъписва!” – коментира отговорите на представителите на българските институции д-р Николай Михайлов, психиатър. „ Чрез празничната система нахлува дидактиката на окултното, демоничното, а не осъзнаваме, че после всичко ще приключи с деградация!”

Екипът на „Вяра и общество”

Здравейте, приятели и съмишленици!

Днес следобед се състоя дългоочакваната ни среща с г-н Д.Николов – Кмет на Община Бургас, г-жа В.Таралова – Директор на Дирекция „Образование и демографски въпроси“ и г-жа Зл.Георгиева – Директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване“. Заедно с мен изразиха позиция против натрапването на Хелоуин в училищата още двама многодетни родители: арх.Л. Банчев и г-н Ст.Андреев – общ.съветник от Постоянната комисия по образование и вероизповедания.

Срещата премина в добър тон. Ние изразихме неудовлетворението си от това, че досега не сме получили смислен отговор на въпросите, повдигнати в писмата ни до РИО, Кмета и МОНК и припомнихме чл.2(2) от Закона за предучилищното и училищното образование, според който „участници в образователния процес са децата, учениците, учителите, директорите и другите педагогически специалисти, КАКТО И РОДИТЕЛИТЕ.” Затова като родители очакваме нашата позиция да бъде чута и подкрепена от съответните институции.

Обърнахме внимание на това, че празнуването на Хелоуин НЕ Е в учебния план и е въпрос на субективна преценка на отделния директор на училище дали, кога и как да се празнува този повод. Показахме отново снимки от възмутителни „произведения на хелоуинското изкуство”, изработени от ученици под ръководството на техните учители.

Припомнихме, че в други страни също има съпротива срещу празнуването на Хелоуин в училището – или чрез регламент, ограничаващ използването на костюми и атрибути, асоциирани със смърт и насилие, или изобщо чрез недопускане на този „празник” в училище.

Цитирах становището на Р.Стаматов – професор по психология и автор на университетския учебник „Детска психология”, че „толкова много реликви на смъртта, биха могли да породят освен радостно преживяване, и страхово преживяване, а дори самият риск за страхово преживяване трябва да бъде ограничен.”

Подчертахме, че в българския контекст много по-уместно е училищните и извънучилищните занимания да бъдат насочени към честване Деня на народните будители. (Кметът Николов вметна тук, че Общината гласува допълнителни средства на училищата именно за отбелязването на Деня на народните будители.)

Като родители настояхме, ако изобщо учителите организират мероприятия за празнуване на Хелоуин в учебно и извънучебно време, да се иска нашето изрично писмено съгласие за участие на децата ни в тях. При липса на такова съгласие – децата ни да могат да си тръгнат, без да им се пишат неизвинени отсъствия.

В заключение подчертахме, че според нас Хелоуин няма място в българското училище.

След като изслуша аргументите ни, кметът изрази принципна подкрепа ЗА позицията ни. Каза ни да представим в писмен вид своите искания. Г-жа Таралова ни посъветва да изпратим своите предложения за разглеждане и в работна група, която другия месец ще набелязва мерки за справяне са агресията в училищата. Г-жа Георгиева също пожела успех на каузата ни.

Сега сме отново ние на ход. Оставаме с надеждата заявеното намерение за подкрепа от страна на институцията да бъде последвано от ясни и конкретни действия и срещата да не се окаже хвърляне на прах в очите.
С благодарност за идейната и морална подкрепа, и с пожелание за здраве и добруване на всички вас:
Нели Тончева

 


Четирима християни в Иран са пратени в затвора за това че са се обърнали към християнството

Източник: Release International

Преведено и изпратено от читател

Четирима християни в Ахваз са започнали да излежават едногодишните си присъди, след като обжалванията против присъдите им от миналия октомври са били отхвърлени. Давуд и Насер, и Фарад и съпругата му Шаназ са били осъдени за „обръщане към християнството, подтикване на мюсюлманин да се присъедини към вярата им, и пропаганда против ислямския режим, чрез популяризиране на евангелското християнство.“

* Да се молим четиримата християни от Ахваз да останат твърди в своята вяра, въпреки гоненията, както и християните в Ахваз да познаят мъдростта на Духа и Неговото водителство.

* Да се молим църквата в Иран да израства във вяра и единство, въпреки всички трудности. Да помним затворените християни в Иран, особено тези със здравословни проблеми. На някои от тях, като Бенам Ирани и Сеид Абедини (вижте по-долу) им е отказана лекарска грижа.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

На брат Сеид Абедини, двоен гражданин на Иран и САЩ, задържан през миналия септември, все още му се отказва адекватно лечение в затвор в Иран. Той е бил преместен в техеранския затвор Евин на 28-ми април.

* Да се молим Сеид да бъде освободен поради влошеното си здравословно състояние и да получи лечението от което се нуждае.


 

Смъртна присъда за Пакистански Християнин осъден за богохулство
Християнин държан в затвор от 2013 година в очакване на съдебно дело е бил осъден на смърт в Пакистан.
Асиф Перваиз, на възраст 37, е бил обвинен в публикуването на провокативни съобщения спрямо исляма, корана и Мохамед от мобилният си телефон. Адвокатите защитаващи Асиф твърдят, че бившият му шеф Мухамед Саеед Кхокхар е започнал съдебното дело със силно желание за отмъщение.
Съдът в Лахоре е решил, че не са били представени достатъчно доказателства в защита на Асиф, докато са били налични достатъчно материали подкрепящи смъртна присъда.
Кхокхар твърдял, че е получавал смущителни съобщения на телефонът си в продължение на дни. В своя защита Асиф е казал, че съобщенията са били изпратени след като е бил принуден да напусне работа, заради непрестанните опити на Кхокхар да го превърне в мохамеданин.
Адвокатът на Асиф казва, че съдът е избрал смъртна присъда въпреки че не е имало ясни доказателства сочещи лично  към него. Той ще обжалва срещу присъдата.
Призоваваме ви в молитва за справедливост за Асиф, нека обжалването му да бъде успешно.
* Молете се на Бог, да му даде сила и да даде сила на всички християни, които са в затвор заради обвинения в богохулство в Пакистан. Молете се за техните семейства.
* Молете се да се премахнат тези закони, които противникът е използвал да атакува християни за толкова дълго.

 


 

Вашингтон
Десетки хиляди християни се събраха днес в американската столица. Те дойдоха от различни държави с една цел – да се молят за страната. Организатор на молитвения марш е Франклин Греъм. По време на похода имаше 7 молитвени спирки. Много молитви бяха произнесени от различни хора. По-долу е само малко от случилото се.
Американският вицепрезидент Майк Пенс, който присъстваше със съпругата си, откри молитвения марш с думите: „Искахме да сме тук, за да застанем с вас. И нека да предам благодарностите и поздравите от президента Доналд Тръмп. Президентът искаше да сме тук днес. Искам да кажа от неговото семейство и от моето семейство: благодаря за вашите молитви. Когато с президента пътуваме из страната, най-трогателните думи, които чуваме от хората, са: „Моля се за вас“. Въпреки предизвикателствата на времето, можем да твърдим, че Божият мир, който е преди всичко ум, пази нашите сърца и мисли в Исус Христос. Абрахам Линкълн каза: „Много пъти бях привличан на колене и бях убеден, че няма къде другаде да отида“. Когато се молите, молете се с увереност, защото Неговото Слово казва, че Той ще чуе от Небето и ще излекува земята. „
Събитието беше отразено на живо от CC Graham Lynch и бившия губернатор на Арканзас Майк Huckabee.
CC Graham Lynch: „Баща ми Франклин Греъм обича страната си, но знае, че сме в беда – расов, морален и духовен проблем. Той знае, че никой политик, никоя партия не може да поправи това, само Бог може да излекува тази държава. И днес ние като нация идваме при Бог, молим за прошка и въздигаме тази страна в молитва. „
Майк Хъкаби: „Конституцията на САЩ е уникална с това, че дава власт на хората, а не на правителството, но мнозина не знаят това. Тя говори за това, което правителството не може да направи, защото хората са свободни. В Закона за правата са посочени ограничения за правителството и няма ограничения за хората. Много конституции на други държави бяха подкрепени в продължение на 20-30-50 години и всичко беше пренаписано. Конституцията ни се запазва в предишния си вид повече от 200 години и това прави страната ни уникална. Бащите на тази нация са знаели, че нашите права не идват от правителството, а от Бог. А работата на правителството е просто да защитава тези права … Причината, поради която църквата трябва да продължи да проповядва по време на шок, е, че единствен отговор е той.
Пастор Грег Лори: „Ние често посочваме Белия дом като проблем, но Вие сочите към вашия дом, към Църквата, към нас.“
Пастор Пола Уайт: „Господи, говори с президента Тръмп в мечти и видения. Нека той е глух за онези гласове, които не са от Теб. И нека сърцето му бъде отворено за всичко, което идва от Теб. „
Пастор Робърт Морис: „Боже, молим те за пастори, за светата храброст върху тях, така че, както Павел пише на Тимотей, те да проповядват Словото в точното време и в грешното време, да изобличават, забраняват, увещават …
Франклин Греъм: „Фокусът на нашите молитви е религиозната свобода. Молете се за смелост църквата да отстоява твърдо Божието Слово. Бъдете смели, бъдете силни! Страната ни е в критичен момент. Ние сме много близо до загубата на нацията си, защото има хора, които искат да манипулират посоката на страната ни. И трябва да се молим Бог да се намеси. „
От Били Греъм, „Поглеждайки назад, днес бих казал, че трябва да проповядвам по-малко и да стоя на колене повече.“

 


Вълнуваща и мн.изобличителна проповед по повод Първия Учебен Ден. За безсмислената Учебна Система в България, нейните пропуски, какво трябва да се промени и каква е отговорността ан родителите към техните деца, чуйте изказването на пастор Р.Киряков. 


Какво носи „арабската пролет” на християните в Близкия изток

Дискусия тази събота във „Вяра и общество” на БНТ

”Това, което става днес с християните в Египет, утре ще се случи в Сирия” – в този брой на фокус е съдбата на християнските общности в страната, която втора година е раздирана от гражданска война. „Вяра и общество” повдига завесата по тема, която все още не е дискутирана в българските медии. Чуйте различните мнения за съдбата на сирийските християни, които са една от най-старите християнски общности в света, от събеседниците на Горан Благоев: София Сарки, д-р Фарид Дахер, инж. Дахер Дахер и д-р Асем Муса, както и позицията на анализатора проф. Владимир Чуков. Специален видеоматериал разказва за влошаващото се положение на различните християнския общности в Египет и Сирия – за разрушените храмове и отвлечени духовници. Вижте и нашата „находка” от социалната мрежа – откровението на пленен войник от Свободната сирийска армия за съдбата на християните в страната: „да приемат исляма, да плащат религиозния данък джизие или да бъдат убити”.


Християни са заплашвани да бъдат погребани живи в Судан

Източник: Release International

Преведено и изпратено от вас

В последните седмици се смята, че мнозина християни са били арестувани, разпитвани и в някои случаи депортирани извън страната. Някои казват, че са били заплашвани да бъдат убити, ако не дадат информация за църковната дейност. Например някои членове на едно студентско служение бяха депортирани в Южен Судан през март, а други бяха задържани за една седмица през февруари, разпитвани и заплашвани да бъдат „погребани живи“, ако не кажат кой подкрепя работата им.

* Молете се Бог да опази народа Си в Судан и най-вече да даде мъдрост на всеки презвитер там.

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Християнските работници в Азербайджан, Заур Балайев и Хинаят Шабанова, които служат в село Алиабат, бяха глобени с по 1500 манати (почти 3000 лева) през април заради християнски събирания. Глобите им сега бяха отменени.

* Благодарим на Бог за действието Му в случая и нека да се молим за тези двама християни и техните семейства и църкви. Жената на брат Балайев се нуждае от лечение от панкреатичен рак.


## ЦАР: Царство на терора срещу християните

*Източник: Release International*

Ислямистки екстремисти в Централноафриканската република (ЦАР) са започнали насилствена кампания срещу християните, която е оставила много мъртви и тежко ранени. Бунтовниците от Селека, които са взели контрола над страната на 24 март, нападат пастори и други християнски работници, както и християнски места за поклонение и домове. Около 173 000 души са изместили местообитаването си, а почти 50 000 са потърсили убежище извън страната, според агенцията за бежанците на ООН. Съобщава се за грабежи, мъчения, изнасилвания и масови екзекуции.

Църковните ръководители са призовали новия президент на страната Майкъл Джотодия да осъди насилието, но се опасяват, че той иска да основе мюсюлманска република.

* Да се молим за спиране на насилието срещу християни в ЦАР. Да се молим Бог да изпълни вярващите в страната със своя мир, утеха и нови сили.

* Да се молим международната общност да укаже натиск на новия режим в ЦАР, така че те да зачитат и поддържат религиозните свободи.