Молитвени нужди (Септември 2022)

Молитвени нужди (Септември 2022)

Хиляди нигерийски християни са разселени поради продължаващите нападения

Молим ви, присъединете се към нас, за да продължим да се молим за църквата в Нигерия след неотдавнашното убийство и отвличане на християни в северните райони.

След избиването на най-малко 22 вярващи в щата Бенуе през последните три седмици, други трима бяха убити от ислямистки терористи в същия район на 18 септември, според източници на Morning Star News (MSN).

Фуланските бойци също бяха обвинени в подпалването на къщи по време на нападенията.

Повече от 6000 християни в три окръга на щата Бенуе вече са разселени в резултат на неотдавнашни атаки, каза Емануел Шиор, изпълнителен секретар на Агенцията за управление на извънредни ситуации на щата Бенуе.

„Последните нападения на фуланците срещу някои християнски общности в щата Бенуе оставиха 6 000 християни разселени в местните правителствени райони на щата Лого, Гума и Гуер Уест“, – каза Шиор в текстово съобщение до MSN. „Тези непрекъснати атаки на фулански бойци срещу християнски общности в щата също доведоха до унищожаването на сгради като църкви, училища, пазари и здравни заведения.“

Маскирани нападатели
В щата Плато последователи на традиционната религия, носещи маски, нападнаха църковна служба на 18 септември, като раниха няколко от събранието, казаха източници.

Маскираните, племенни анимисти, известни на местно ниво като Masquerades (Маскираните), нападнаха пастора и членовете на църквата и унищожиха оборудването на църквата “Божието събрание” в село Шикал, окръг Лангтанг в северните райони, казаха жители на района.

„Пасторът и неговите членове бяха бити, а църковните имоти унищожени“, – каза на MSN местен жител в текстово съобщение. Друг каза, че нападенията срещу християни от страна на маскираните са станали нещо обичайно. „Християните тук са безпомощни срещу подобни нападения, а държавните служители и агенциите не са положили никакви усилия да ограничат тези деяния.“

Отвлечени вярващи
Предишния ден, заподозрени фулански бойци са отвлекли десетки християни от църковна служба в северозападния регион, по-малко от седмица след отвличането на близо 60 членове на същата деноминация в северната централна част на страната, казаха източници.

В окръг Каджуру в щата Кадуна заподозрени фулански бойци и други терористи нападнаха домове и целонощно молитвено бдение на 13-14 септември, отвличайки най-малко 57 християни. Възможно е 14 от тях да са успели да избягат скоро след нападението, казаха източници.

Обвиненията отпаднаха

Радваме се да съобщим, че съд в Судан оттегли обвиненията във вероотстъпничество срещу четирима християни, които бяха заплашени със смъртно наказание, освен ако не се откажат, казаха източници.

Съдия Ибрахим Хамза оттегли обвиненията срещу християните в щата Централен Дарфур на 8 септември, заявявайки, че вероотстъпничеството вече не е престъпление в Судан, каза техният адвокат.

Първоначално арестуваните през юни четиримата, обърнали се към християнството – Бадер ел Дийн Харун Абдел Джабаар, брат му Мохамад Харун Абдел Джабаар, Тарик Адам Абдала и Мортада Исмаил – са били подложени на унизително отношение по време на разпит, според CSW. Те бяха пуснати под гаранция в началото на юли.

Четиримата бяха арестувани по обвинения в вероотстъпничество по член 126 от наказателния кодекс на Судан от 1991 г. – който беше отменен през 2020 г. През юли 2020 г. временното правителство декриминализира вероотстъпничеството, което се наказваше със смърт.

Молитвени нужди:
* Молете се за край на насилието и отвличанията, извършвани срещу християни в Нигерия.
* Молете се за опечалените и травматизираните от нападенията да усетят Божиите утеха, сила и снабдяване.
* Молете се за разселените вярващи да могат да възстановят живота си в безопасна среда.

Благодарности
* Благодарете на Бога, че обвиненията срещу четиримата християни в Судан са свалени.