Молитвени нужди (Януари 2017)

Молитвени нужди (Януари 2017)

>

02.1.2017
УГАНДА – Убит презвитер петима християни умъртвени чрез отрова

Миналата сряда презвитер Бонго Мартин беше убит когато той и други членове на църквата му са се противопоставиха на опитите на местни мюсюлмани да изземат земите им в местността Намудумба.

32-годишният църковен водач е бил нападнат с меч докато протестирал срещу сложената около част от църковната земя ограда в село Нансололо. По-рано местни мюсюлмани са казали на членове на събранието че не са доволни от близостта на църквата им до тяхната джамия.
Междувременно в Качомо предимно мюсюлманско село в областта Будака след събиране за изучаване на Библията петима християни починаха защото в храната им бяха сложени пестициди. Водачът на изучаването и домакин на събирането Хаджии Сюлейман Саджаби е в кома. Четирима от убитите са негови роднини а петата е бременна жена. Хаджии е бил порицан от местен имам защото е разпространявал Библии.

* Молете се за съпругата на пастор Бонго и двете му деца както и за неговото събрание. Молете се те да останат твърди във вярата.
* Молете се за пълното възстановяване на Хаджии. Молете се Бог да закриля и води както него така и останалите членове на неговата група за библейско изучаване.
* Молете се християните в източна Уганда които все повече се превръщат в мишена на нападения да придобият мъдрост.

Новини: Радваме се да ви уведомим че 25-има асирийски християни от отвлечените през февруари в областта Хасака в Сирия бяха освободени. 16-те деца и техните майки пристигнаха в християнския град Тал Тамр на Рождество. През февруари близо 220 асирийци бяха отвлечени от няколко села по поречието на река Хабур (съобщение от 18.08). Асирийската мрежа за правата на човека заявява че общият брой на освободените възлиза на 148 души.

03.1.2017 СУДАН – Трима църковни водачи са арестувани

Миналия месец службите за сигурност задържаха Телахун Ногосе Каса ръководител на църква в Хартум.

Телахун е от същата църква от която са и Питър Йен Рийт и Ят Майкъл двамата презвитери оправдани по обвинения в углавни престъпления през август в съда в Хартум. И тримата са се възпротивили на опитите на правителството да продаде църковно имущество.
Четвърти член на църквата презвитер Хафез Менгисто в момента е подсъдим тъй като през юли се е противопоставил на работниците дошли да разрушат част от църковната сграда. Подобно обвинение е било повдигнато и срещу адвоката на църкватаМоханед Мустафа но в последствие е било отхвърлено. Не е посочена причина за ареста на Телахун но той е бил разпитван в продължение на пет дни за връзките си с един чуждестранен мисионер. Родителите му са получили разрешение да го посетят веднъж.
Още двама судански презвитери Коуа Шамаал и Хасан Абделрахим бяха арестувани в района на гр.Хартум на 18.12 (съобщение от 21.12). Те също са се противопоставили на разрушението на църковни сгради.
* Молете се всички обвинения срещу презвитерите да бъдат оттеглени.
* Молете се членовете на църквите да продължават да разпространяват благовестието въпреки интензивното гонение.
* Молете се правителството на Судан да спре мерките си срещу църковните водачи.
* Молете се суданските власти да започнат да възприемат християните като добри граждани а не като хора създаващи проблеми.

Новини: Молете се за нашия брат в Сирия Дия Азиз. Иракският презвитер е изчезнал точно преди Рождество след като е отпътувал от Латакия за Якубие провинция Идлиб. Негови колеги се страхуват че отново е отвлечен от екстремисти. През юли презвитерът беше отвлечен и пет дни по-късно отново върнат (съобщение от 09.07). Телахун е от същата църква от която са и Питър Йен Рийт и Ят Майкъл двамата презвитери оправдани по обвинения в углавни престъпления през август в съда в Хартум. И тримата са се възпротивили на опитите на правителството да продаде църковно имущество. Четвърти член на църквата презвитер Хафез Менгисто в момента е подсъдим тъй като през юли се е противопоставил на работниците дошли да разрушат част от църковната сграда. Подобно обвинение е било повдигнато и срещу адвоката на църкватаМоханед Мустафа но в последствие е било отхвърлено. Не е посочена причина за ареста на Телахун но той е бил разпитван в продължение на пет дни за връзките си с един чуждестранен мисионер. Родителите му са получили разрешение да го посетят веднъж. Още двама судански презвитери Коуа Шамаал и Хасан Абделрахим бяха арестувани в района на гр.Хартум на 18.12 (съобщение от 21.12). Те също са се противопоставили на разрушението на църковни сгради.
* Молете се всички обвинения срещу презвитерите да бъдат оттеглени.
* Молете се членовете на църквите да продължават да разпространяват благовестието въпреки интензивното гонение.
* Молете се правителството на Судан да спре мерките си срещу църковните водачи.
* Молете се суданските власти да започнат да възприемат християните като добри граждани а не като хора създаващи проблеми.

Новини: Молете се за нашия брат в Сирия Дия Азиз. Иракският презвитер е изчезнал точно преди Рождество след като е отпътувал отЛатакия за Якубие провинция Идлиб. Негови колеги се страхуват че отново е отвлечен от екстремисти. През юли презвитерът беше отвлечен и пет дни по-късно отново върнат (съобщение от 09.07).

04.1.2017 УГАНДА – Децата на християнин са отвлечени
Молете се за три деца от Уганда които бяха отвлечени след като техният баща се обърна към Христос.

Нашият брат Мадeнго Бадир разказва че не е спал от миналата сряда когато децата му (на възраст 5 7 и 10 години) бяха отвлечени от дома си в Кабуна източна Уганда. Маденго твърди че похитителите се опитват да го принудят да се обърне към исляма.

Вярвам че Бог ще отговори на молитвите ни и ще върне обратно трите ми деца тъй като моята единствена надежда е в Исус” заявява той.

Междувременно на около 20 км от там в Комодо семейство и приятели скърбят заради смъртта на християнин полицай на имеИсмаил Колуба който миналия вторник е бил застрелян. Изглежда той също е станал мишена след като е напуснал исляма за да последва Исус.
Заподозрени екстремисти са нападнали Исмаил от засада след като са го привикали под претекст че го викат да разреши „местен спор за земя“. Когато Исмаил пристигнал на уреченото място нямало никакъв такъв спор – само група екстремисти които го убили.

* Молете се заедно с Маденго трите му деца скоро да се върнат невредими у дома.
* Молете се Бог да утеши и да се погрижи за семейството на Исмаил.
* Молете се за нашите братя и сестри живеещи в Комодо и други области в източна Уганда населени предимно с мюсюлмани. Молете се те да останат устоят и да не пристъпят към отмъщение.
* Молете се светлината на Исус да остане силна в тази предимно християнска нация.

04.1.2017 Господ се прославиМолете се за брат ми и съпругата му за покаяние и разбирателство .Бог да ви благослови !

05.1.2017 УГАНДА – Християнин бе убит при нападение с мечове
Молете се за семейството и приятелите на един наш брат от източна Уганда който бе жестоко убит. Изглежда е станал мишена заради работата си с деца.

43-годишният Патрик Оджанголе се е грижел за младежи чиито семейства са се отрекли от тях защото са напуснали исляма. В сряда докато се връщал с колело в Кашебай след посещение при роднините си в Палиса. той бил нападнат от засада и убит. Негов приятел който е пътувал заедно с него разказва че са ги спрели две седящи край пътя жени носещи бурки. След това се появили трима мъже и жените извадили мечове които криели под дрехите си. Един от мъжете напомнил на Патрик че са му казвали да спре християнските си дейности и го обвинил че „обръща децата ни към своята религия”.

Обезобразеното тяло на Патрик е намерено на следващия ден в близкото блато. Приятелят му е успял да избяга. Патрик е бил член на една местна църква и е имал пет деца. Освен това се е занимавал със земеделие и е изхранвал още десет деца от местността низвергнати от мюсюлманските си семейства. Има информация че жителите на Кашебай са изключително уплашени.

 • Молете се Бог да утеши вдовицата на Патрик и петте им деца най-малкото от които е на 7 а най-голямото – на 16 години. Молете се те да намерят подслон и покой под сянката на Всемогъщия (Псалом 91:1) и се молете Бог да продължи да промисля за децата от местността за които се е грижел Патрик.
 • Mолете Бог да укрепи вярата на Своя народ в източна Уганда където няколко християни с мюсюлманско минало наскоро са били убити или нападнати.
 • Mолете се властите в източна Уганда да положат повече усилия за да защитят християните и да отстоят правата им в страната чието население е предимно християнско.

Новини: Молете се за нашия брат Жанг Кай адвокат от Пекин и неговия асистент Лю Пенг които излежават 6-месечна извънсъдебна присъда заради връзката си с гонени църкви в Жеджянг (съобщение от 18.09). Бюрото за обществена сигурност (БОС) на Уенжу е публикувало обявление че Жанг и Лю са уволнили собствените си адвокати Жанг Ли и Ли Байгуанг. След това юридическият екип на арестантите е получил ксерокопирани документи за освобождение от длъжност с пръстовите отпечатъци на клиентите им до имената им. Съществуват опасения че или документите са фалшифицирани или Жанг и Лю са били принудени да се съгласят с издаването им. Жанг Ли и Ли Байгуанг са призовали правителството да предприеме действия срещу БОС на Уенжу.

06.1.2017 КУБА – Църквите в цял квартал са мишена на наредба за разрушение
Молете се за нашите братя и сестри в град Сантяго де Куба където властите са издали заповед всички църкви в един от кварталите да бъдат разрушени.

На някои от презвитерите и техните семейства които живеят в църковните имоти които са мишена на наредбата е съобщено че ще бъдат изгонени. За най-малко три църкви в Сантяго се знае че са им били отправени заплахи както и още две в провинция Лас Тунас. В знак на протест членовете на една църква в Сантяго спят в сградата на църквата от началото на ноември насам в опит да предотвратят събарянето й. Техният презвитер Алайн Толедано смята че комунистическите власти разгневени от подновяването на връзките със САЩ започват репресии над някои деноминации.

Има сведения че множество църкви по територията на Куба са подложени на натиск след като през януари бе прието ново законодателство даващо на властите дискреционни правомощия да конфискуват имущество. В някои случаи на вярващите се дава възможност да останат но само при условие че в замяна ще плащат на правителството висок наем и ще подлежат на наблюдение от Комунистическата партия. Повечето християни са отхвърлили това предложение.

 • Молете се за църквите в Сантяго де Куба. Молете се наредбите за разрушаване да не бъдат изпълнени и семействата живеещи в тях да не бъдат изгонени.
 • Молете се църквата в Куба да устои на опозицията на Комунистическата партия.
 • Mолете се църквата в Куба да преживее невиждан растеж и свобода а народът на страната да бъде отворен към международната общност в дългосрочен план.

Новини: Благодарете на Бог за четиримата ни братя от Иран които наскоро бяха освободени от затвора Адел Абад в Шираз. Суруш Сарайе е на свобода 11 ноември а вече са освободени и Мехди Амеруни Сейед Биджан Фарохпур Хахиги и Ескандер Резай. Четиримата християни бяха сред шестимата арестувани при нападение над молитвено събрание в Шираз през октомври 2012 (съобщение от 15.10.2012). Молете се въпреки че са получили „временен отпуск” от затвора да не бъдат повикани обратно. Молете се и за освобождението на техните братя задържани заедно с тях в Шираз: Масуд Резай и водачът на домашна църква Мохамад (Вахид) Рохангир.

07.1.2017 УЗБЕКИСТАН – Полицията попречи на християнки да нахранят децата си
Молете се за група християни в узбекската столица Ташкент които бяха арестувани и изтезавани след като полицаи нахлуха по време на събранието им в частен дом. Те бяха задържани в продължение на 9 часа. Сред тях имаше няколко кърмачки на които беше попречено да нахранят децата си докато не подпишат показания срещу домакина си Сарвар Жулюев.

Докато бяха задържани миналия месец на трима от християните бяха удряни плесници а друг бе удрян и ритан в главата и корема. Те всички бяха лишени от достъп до вода и тоалетна. 12-те възрастни и някои от по-големите деца задържани с тях бяха принудени да подпишат показания срещу Жулюев в които се твърди че ги е „поучавал на вярата в Исус Христос”. Освен това полицията е конфискувала християнска литература пари и лични принадлежности. Членовете на църквата по-късно са били обвинени и глобени за „административни нарушения” свързани с религиозни материали и учение.

Нападението очевидно е предизвикано от директор който докладвал че двама от учениците му споделят християнската си вяра с други деца. Полицията е разпитала двамата ученици за връзката им с църквата. Местните християни казват че двамата са действали по собствена инициатива.

* Молете се Бог да закриля и укрепва всички арестувани християни в Ташкент.

* Молете се децата заловени при нападението да познаят Божия мир.

* Молете се узбекските власти да предприемат решителни действия за да гарантират че служителите на закона уважават и отстояват религиозните права на всички граждани.

Новини: Благодарете на Бог че наскоро бяха освободени 10 християни които бяха сред над 230-те пленени през февруари от екстремистите на Ислямска държава (ИД) в сирийското губернаторство Хасака (съобщение от 25.02). Петимата мъже и петте жени бяха освободени на 24.11; преди това на 9.11 бяха освободени още 37 души. Освобождението им е следствие на дългомесечни преговори на църковните представители. Около 158 от отвлечените в Хасака все още са в неизвестност същото се отнася и за много от християните отвлечени от ИД в Ал-Карятин през август (съобщение от 18.08). Продължавайте да се молите за освобождението на тези които все още са отвлечени и за това да има мир в Сирия.

07.1.2017 Помолете се за Роза
Помолете се за Роза за покаяние и смирение.Да стане по добра.

09.1.2017 УГАНДА – Бездомна самотна майка има нужда от молитвите ни
Докато ние бяхме по домовете си и прекарвахме време със семействата си на Бъдни вечер Пенина и трите й деца гледаха как екстремисти събарят къщата им. Каква беше причината за това? Фактът че се е обърнала към Христос и е отхвърлила исляма в район в източна Уганда където такова решение може да има сериозни последствия.

Местните ислямски екстремисти били разгневени че Пенина е сменила вярата си и й написали няколко писма с предупреждения че дните й са преброени. Тя е самотна майка и семейството й сега е без дом. Нападението над дома на Пенина в Палиса беше извършено ден преди Рождество когато маскирани мъже нахлуха в църква в село Обокора в същата област. Като чуха скандирането на джихадистите презвитер Ерод и останалите в църквата се опитаха да избягат през задната врата но бяха пребити. Петима членове на църквата са получили тежки наранявания сред които и счупени кости. Нападението изглежда е свързано с факта че предната вечер в църквата един мюсюлманин е предал живота си на Христос и е получил изцеление и след това е разказал на другите за новата си вяра.

 • Молете се Бог да промисли за нов дом и средства за прехрана за Пенина и нейните деца.
 • Молете Бог да закриля всички в Уганда които се обръщат към Христос; молете се броят им да се умножава въпреки гоненията.
 • Молете се Бог да подновява силата на презвитери като Ерод и да ги води в делото което е приготвил за тях (Ефесяни 2:10).

Новини: Продължавайте да се молите за християнския адвокат Джиянг Тянонг който на 22 ноември беше отвлечен от китайските служби за сигурност. Неговият тъст е получил официално потвърждение че Джиянг е държан в нелегален арест или „черен затвор“. Миналия месец държавен вестник излезе с твърдението че Джиянг е издал държавни тайни. Междувременно християнският адвокат Жанг Кай беше задържан за два дни от 27 до 29 декември преди да му бъде позволено да се върне в дома на родителите си във Вътрешна Монголия. Той беше освободен от затвора миналия март (съобщение от 23.03.16) след като излежа присъда за защитата на църквите в Жеджянг. Молете се адвокатът вече да бъде оставен на мира.

Благодарете на Бог за това че в понеделник (02.01) нашият брат от Судан презвитер Коуа Шамаал беше освободен от затвора след като съдът отхвърли обвиненията срещу него поради липса на доказателства. Само че съдията реши да продължи делото срещу другите трима задържани – презвитер Хасан Абдурахим Абдулмонем Абдумаула и християнинът от ЧехияПетр Яшек. Следващото заседание е насрочено за понеделник 9 януари. Тримата са обвинени в тежки престъпления сред които и шпионаж.

Молете се за нашия брат от Индия Том Ужуналил който преди десет месеца беше отвлечен от християнски дом за грижи в Йемен където въоръжени мъже убиха 16 души (съобщение от 08.03.16). Презвитер Том отправи зов за помощ във видео публикувано на Рождество от неговите похитители за които се смята че имат връзки с Ислямска Държава.

10.1.2017 ИРАН – Членове на домашна църква са задържани
Молете се за група от най-малко 14 християни които бяха арестувани в провинция Техеран в началото на този месец. (Всеки от тях преди да стане християнин е бил възпитан като мюсюлманин.) Повечето от вярващите бяха задържани на 1 ноември когато служители на сигурността нахлуха в домашна църква във Варамин югоизточно от столицата на Иран. На следващия ден друг християнин свързан със същата църква бе арестуван в дома си в Техеран. Мнозина от арестуваните в миналото са били част от църква която през 2012 е била принудена да спре службите си на езика фарси в резултат на което са били основани няколко домашни църкви. Семействата и приятелите на задържаните не са уведомени за местоположението на близките си което предизвиква тяхната тревога.

*Молете се за незабавното освобождение на нашите арестувани братя и сестри в Иран. Молете се Божият мир и радост да укрепява и поддържа тях и семействата им.

*Молете се всички затворени заради вярата си християни в Иран да бъдат мощно свидетелство за Божията благодат и Неговата велика любов за останалите затворници и надзирателите.

*Продължавайте да се молите президентът Хасан Рухани да спази предизборното си обещание да отстоява религиозните права на всички включително и на християните.

Новини: В петък Release International ще представи петицията си до Египетското посолство в Лондон. Петицията призовава египетското правителство да отстоява на практика религиозните права залегнали в конституцията на Египет. Молете се властите да отговорят положително на призива за справедливо и равнопоставено отношение към християните и да предприемат решителни действия за да осигурят религиозна свобода за всички.

11.1.2017 СУДАН – Църква изгорена до основи след молитвено събрание
Молете се за нашите братя и сестри в Судан чиито църкви бяха разрушени през последните седмици.

Заподозрени ислямисти са подпалили църква в източната част на град Ал Кадариф миналия месец очевидно в отговор на евангелизация извършена от местните християни. Църковни водачи разказват че нападението е извършено след молитвено събрание част от едноседмична евангелизаторска кампания която те провеждат всяка година. Сградата на църквата и прилепената до нея къща за гости са били погълнати от огъня. Междувременно на 21.10 в Омдурман друга църковна сграда беше разрушена от властите под претекст че сградата с намира в област предназначена за бизнес. Християните в областта казват че същият довод не е бил отнесен до намиращата се наблизо джамия която и до сега е непокътната.

*Молете се Бог да даде кураж и сила на събранията които са останали без сграда и скоро да ги снабди с друга.
*Молете се Божията любов да се излъчва от Неговите хора в Судан.
*Молете се президентът Омар ал-Башир и правителството му да започнат да уважават християните като отговорни граждани на страната и да отстояват религиозните права на всички хора.

Новини: Продължавайте да се молите за християните от църква в Пекин които все още са под натиск. Църквата продължава да провежда събиранията си на открито тъй като властите затвориха помещението й за събрания през 2011 година. На 25.10. четирима членове на църквата бяха задържани в парка Зонгуанкун заради „нарушаване на обществения ред“. Те бяха осъдени на десет дни административно задържане. Някои от членовете са арестувани почти всяка седмица. Присъединете се към нас в молитва за християните от тази църква и за останалите гонени християни по света на 15.11 –Международен ден на молитва за гонената църква.

11.1.2017 Сестри и братя
Сестри и братя моля да ме подкрепите молитвено са следната нужда! Завинаги да спре фарса измамите и лицемерието в личния ми живот! Господ да постанови завинаги благоволението благословението и благодатта Си за моя личен живот да ми потръгне и аз да се радвам на много блажени и красиви мигове в личен план. Нека помолим Господ да се докосне и в моя професионален план за да не робувам на тая дяволска система но да се наслаждавам завинаги на Божието благоволение и благословение! Нека помолим Господ да заръча благословението Си за всяка сфера от моя живот и да утеши изобилно моята душа!амин

12.1.2017 Възникнаха проблеми
Възникнаха проблеми в работата на синът ми!!!Молете се за нас-Бог да се смили-шефът да промени решението си за закриване на дневната смяна.и ресторантът да си работи както досега!Моля те Господи помогни ни в тази нужда!Закриляй семейството ни -ние се уповаваме на твоята сила и мощ!!!Нека нещата се обърнат в наша полза!Проблемите да изчезнат и да има повече мир и разбирателство в колектива!!!

13.1.2017
УГАНДА – Майка на осем деца бе убита защото съпругът й смени вярата си

Молете се за един наш брат в Христа от източна Уганда чиято съпруга беше убита защото той е напуснал исляма – и то едва месец след като брат му бе убит по същата причина. Миналия понеделник непознати отвели насила Мамуикомба Муаника от дома й в Калампете до кв.Кибуку и я изнасилили. Майката на осем деца починала по пътя за болницата. Нападателите й искали да видят съпруга й Джордж който по думите им е пренебрегнал предупрежденията им че трябва да се върне към исляма.

Братът на съпруга й Самсон Нфунйеку беше убит в Калампете на 23.09 след като участва в религиозен диспут с ислямски изследователи (съобщение от 19.10). Жителите на с. Калампете искат в областта да има по-голяма сигурност. Джордж Муаника е получил смъртни заплахи и казва че се страхува за живота си и за децата си. Но въпреки това стои твърдо във вярата си. „Търсим Божията закрила и Неговия мир” казва Джордж. „Бог да ми дава смелост да продължавам да споделям Христовата любов с тези които са изгубени.” Макар че в Уганда християните преобладават в някои източни области има големи групи мюсюлмани. Християните от мюсюлманиски произход много често са мишена на гонения.

 • Молете се Бог да утеши Джордж и децата му в скръбта им. Благодарете на Бог че е „близо до тези които са със съкрушено сърце” (Псалми 34:18). Молете се те да останат твърди във вярата си.
 • Благодарете на Бог за вярата на Джордж и Самсон която преодолява всички изпитания. Молете се в следствие на това и други да приемат вярата и да растат в посвещението си на Христос и за това Бог да закриля вярващите в източна Уганда особено новоповярвалите.
 • Молете се Бог да дава решителност и мъдрост на властите в Уганда в борбата им с екстремизма.

Новини: Молете се адвокатите в Пекин да се вслушат в призивите за това да се застъпят за християнския си колега Жанг Кай който е задържан на неизвестно място защото е защитавал религиозните права в провинция Жеджянг (съобщение от 23.10). Адвокатът на християнина Жанг Лей е призовал Сдружението на адвокатите в Пекин по-активно да изразява загриженост за своя клиент който е член на сдружението. Жанг беше осъден извънсъдебно на шест месеца затвор. В навечерието на оповестяването на резултатите от президентските и парламентарните избори в Танзания Release Internationalпризовава новото правителство на страната да предприеме действия срещу екстремистките атаки над християните. Посещение на Release в страната установи че презвитерите умишлено са избирани за мишена на нападенията. Освен това през последните седмици в северозападната част на страната са опожарени най-малко 6 църкви а само в обл. Кагера броят е 13. Никой не е понесъл последствия за извършените престъпления. Молете се новото правителство на Танзания да се вслуша в призивите и да предприеме решителни действия срещу екстремизма. Молете се Бог да закриля християните в страната и да им дава мир.

14.1.2017 ПАКИСТАН – Главен учител християнин нападнат от “завистливи” колеги
Молете се за нашият брат в Христа от Пакистан Садик Азам главен учител в Пенджаб който беше тежко ранен след нападение от свои колеги.

Според сведенията учители от държавната гимназия Пернауа област Касур започват да негодуват след повишаването на Садик. В началото те се опитват да го накарат да подаде оставка а след това – да го контролират но не успяват да го сплашат. Отношенията ескалират когато Садик отказва искането на един от учителите да изготви подправен документ оправдаващ двудневно отсъствие. Четири дни по-късно учители мюсюлмани се нахвърлят на Садик и започват да го ритат удрят с юмруци и тежко раняват лявото му око. Трима учители са арестувани но не им е повдигнато обвинение. Същевременно Садик продължава да получава заплахи. Местните медии цитират изказване на колегите му че отказват да приемат авторитета на „чора” – унизителен термин отнасящ се до бедните християни метачи.

 • Молете се Бог да изцели и закриля Садик и да го направи способен да продължи работата си като главен учител
 • Молете се родителите и обществените лидери в областта където се намира училището да подкрепят Садик и да се противопоставят на тази дискриминация.
 • Молете се да бъде проявена справедливост както към Садик така и към християните в цял Пакистан. Законодателната и съдебната система често показват дискриминация към християните които са считани за граждани втора ръка.

Новини: Молим ви да продължите да се застъпвате в молитва за нашия брат от Китай адвокатът Жанг Кай който беше задържан защото защитава правата на църквите в Жеджянг изправени пред разрушение и премахване на кръстовете им (съобщение от 18.09). Сестра му Жанг Ян разказва че домът й е бил претърсен насилствено. Молете се визитата на президента Ши Джимпинг във Великобритания да насърчи китайското правителство да подобри положението на религиозните права в Китай и да им помогне да спрат да възприемат християните като заплаха.

15.1.2017 УГАНДА – Мисионер беше убит след дебат с мюсюлмански изследователи
Молете се за нашите братя и сестри в Уганда които скърбят заради смъртта на мисионер който е довел много мюсюлмани до Христос.

Заподозрените за убийството на Самсон Нфунйеку са ислямисти. Тялото му е било намерено близо до дома му в обл. Кибуку след като взел участие в организиран от църквата дебат с ислямски изследователи. Наложило се дискусията да бъде прекъсната след като настроенията се разгорещили. След подобна дискусия преди четири месеца ислямистите заплашили Самсон. „Предупредиха че такива дебати не са добри за мюсюлманите” – сподели един от участниците пред медиите. Тялото на Самсон има наранявания на главата; смята се че е удушен. Той беше на 59 години със седем деца и 16 внуци. На погребението му един църковен водач похвали Самсон за смелостта и страстта с която над 30 години е споделял вярата си с мюсюлманите.

 • Молете се Бог да утеши семейството и приятелите на Самсон.
 • Молете се християните в Уганда да продължават да обичат съседите си мюсюлмани и да не се боят да им споделят за вярата си.
 • Молете се за мюсюлманите които идват при Христос – мнозина от тях срещат омраза и враждебност в своите общности.

Новини: Молете се за нашата сестра от Пакистан Ася Биби за която има сведения че е преместена в единична килия. Служителите в затвора се боят че Ася първата християнка осъдена на смърт за богохулство може да бъде нападната и убита от други затворници. Тя беше осъдена на смърт преди пет години след като беше обвинена в хула срещу Мохамед – обвинение което тя отрича. Междувременно Върховният съд на Пакистан даде ясно да се разбере че няма да толерира екстремизма. Съдът е потвърдил смъртната присъда на убиеца на губернатора на Пенджаб Салман Тасир който открито се противопоставяше на законите за богохулството. Тасир който посети Ася Биби беше убит от собствения си телохранител. Християнският политик Руфус Соломон каза че се надява това решение да доведе до оттегляне на обвиненията за богохулство включително и тези срещу Ася. Върховният съд вече се съгласи да разгледа жалбата й (съобщение от 22.07).

16.1.2017
Господ час по-скоро

Родителите ми които не са ученици на Господа създават една отровна и кошмарна обстановка в нашия дом! Моля за вашите молитви! Господ час по-скоро да се смили за мен и завинаги да ме избави от тази ситуация! Да се помолим да не намеря стабилна гъвкава и добре заплатена реализация с която да имам възможност да напусна този дом. Нека се молим да намеря много прилична благословена квартира но и да намеря брачен партньор според Божието и според моето сърце с който да споделя живота и домът си завинаги. Молете се Господ да си спомни за мен и да намеря чуден изходен път за всяко изпитание!

17.1.2017 Най-лошата засега година

width=“Най-лошата засега година“: Първите 50 страни в които е най-трудно да си християнин

Ислямският екстремизъм вече има съперник според 2017 World Watch List

За трета поредна година преследването на християни по цял свят постави нов рекорд

Джереми Уебър Christianity Today

Но основната причина ислямският екстремизъм сега има съперник: етническият национализъм. Така според Световният списък за наблюдение от 2017 г. (WWL) издаден днес от Open Doors все повече тревожни процеси се забелязват не само в Близкия изток но и в други части на Азия. Тъй като този списък съвпада с 25-та годишнина на организацията Open Doors публикува анализ на тенденциите за преследване за последната четвърт от века. Ежегодният списък изследва натиска на който са подложени християните в пет сфери на живота (личен семейство общност национален и църковен) плюс нива на религиозно мотивирано насилие за да определи 50-те страни където „християните срещат най-големи гонения“.

Неотдавнашни репортажи за подреждането на страните според WWL отразени от Christianity Today отбелязаха как Северна Корея вече има конкуренция както и фактът че списъкът цели изразяване на eфективен гняв и показва на подложените на гонения вярващи че те не са забравени.

За 25 години на описване и подреждане на политическите и обществени ограничения върху религиозната свобода на които са подложени християните по света изследователите от Open Doors определят 2016-та като „най-лошата засега година“

„За трета поредна година гоненията по света се увеличават показвайки колко несигурна е станала ситуацията“ посочва Open Doors. „Страни в Южна и Югоизточна Азия бързо скочиха до недостигани досега нива и сега са съпоставими с региони с толкова голямо насилие както Близия изток и страните на юг от Сахара в Африка.“

Откритията и тенденциите отбелязани от Open Doors са поразяващи:

 • Почти 215 милиона християни са подложени на големи много големи или крайни форми на гонения.
 • Северна Корея остава най-опасното място да си християнин (за 14 поредни години)
 • Ислямският екстремизъм остава причина номер едно за гоненията и е отговорен за иницииране на преследване и конфликти в 35 от 50-те страни в списъка за 2017-та година.
 • Етническият национализъм бързо се превръща в основен причинител на гонения. „Докато на Запад това става под формата на борба срещу статуквото в Азия то е насочено срещу малцинствата и е подпомагано от драматичен религиозен национализъм и несигурност в управлението. Често срещано – а и лесно – за нововъзникващите правителства е да получат бърза подкрепа чрез намиране на изкупителна жертва в лицето на християните.“
 • Пълният брой на случаи на гонения в 50-те най-опасни страни се е увеличил показвайки че гонението на християни в световен мащаб е нарастваща тенденция.
 • Най-много насилие се упражнява в Пакистан който стигна до №4 в списъка с ниво на насилие „надхвърлящо дори това в северна Нигерия.“
 • Убийствата на християни в Нигерия са се увеличили с повече от 62 %.
 • Убийствата на християни са географски по-разпръснати отколкото в миналото.
 • Най-лошата тенденция е в Мали която премина от №32 до №44 в списъка.
 • Азия е новият център на загриженост с рязко покачващи се гонения в Бангладеш Лаос и Бутан и Шри Ланка която влиза за първи път в списъка.

Open Doors отбелязва че Индия е стигнала до най-високото си място $15 сред продължаващия възход на индуистки национализъм. „Има сведения за около 40 инцидента средно на месец сред които бити пастори изгорени църкви и измъчвани християни“ посочва Open Doors. „От 64 милиона християни в Индия приблизително 39 са подложени на директни гонения.“

В централна Азия гонения избухват поради ислямския екстремизъм и правителствени опити той да бъде ограничен. „В много страни нападения от страна на правителството над християнски домове се е увеличил а някои християнски книги са забранени“ посочва Open Doors “а изискването за членство за регистриране на църква се е удвоило което е довело веднага до поставянето на много църкви извън закона.“

Десетте страни където е най-опасно и трудно да се практикува християнската вяра са:

 1. Северна Корея
 2. Сомалия
 3. Афганистан
 4. Пакистан
 5. Судан
 6. Сирия
 7. Ирак
 8. Иран
 9. Йемен
 10. Еритрея

Йемен е единствената нова страна сред първите десет изместила Либия.

През последните 25 години само три страни са оглавявали списъка: Северна Корея (2002 – 2017) Саудитска Арабия (1993-1995; 1998-2001) и Сомалия (1996-1997).

Десетте страни с най-силни гонения за 25-те години на изследвания са:

 1. Северна Корея
 2. Саудитска Арабия
 3. Иран
 4. Сомалия
 5. Афганистан
 6. Малдиви
 7. Йемен
 8. Судан
 9. Виетнам
 10. Китай

Шест страни присъстват в двата списъка – знак за тревожна стабилност на гоненията посочва Open Doors.

Данните на WWL са съставени от доклади от 1 ноември 2015 до 31 октомври 2016 г. Годишният списък е преминал одит от Международния институт за религиозна свобода.

Open Doors определя гонение като „всяка форма на враждебно отношение в резултат на идентифицирането с Христос“. „Християните остават сред най-преследваните религиозни групи в света“ посочва изследването. „Християните в световен мащаб продължават да рискуват да бъдат хвърляни в затвора  да загубят дома или притежанията си да бъдат измъчвани обезглавявани изнасилвани или дори убивани в реултат от тяхната вяра.“

Списъкът на Open Doors е най-точното и пълно изследване достъпно за преследваните християни“ казва Дейвид Къри президент и директор на Open Doors (САЩ). „То изчислява не само смъртните случаи изнесени в новинарските емисии но и на всеки един случай на насилие.“ Двадесет и пед годишното изследване показва къде исторически са били и все още са най-нестабилните области за живеене на християни.

По материали на ChristianityToday.

17.1.2017 Помолете се за СнежанаПомолете се за Снежана да оздравее и да не и е лошо.Да стане по спокойна и да има вяра в Исус!

18.1.2017
ИНДОНЕЗИЯ – Един човек загина когато екстремисти изгориха до основи църкви

Молете се за нашите братя и сестри в областта Аче където екстремисти изискващи затварянето на църквите действаха жестоко срещу християните тази седмица. Според сведенията последователите на движението са изгорили до основи четири църковни сгради в южната част на Аче следвайки Шарията (законът на мюсюлманите). Във вторник един мъж беше убит а четирима други бяха ранени в Дангуран докато се опитваха да защитят сградата си в ожесточения конфликт със стотиците въоръжени мъже. Партньорите на Релийз заявяват че починалият мъж е християнин макар че полицията все още не е потвърдила самоличността му. Обтегнатите отношения ескалирали когато ислямска младежка група поискала от правителството разрушаването на 21 църкви в областта Аче. Полицията казва че местните власти се съгласили да изпълнят това искане но тогава поддръжниците на крайни мерки решили да „вземат всичко в своите ръце.“ Индонезийският президент Джоко Видодо вчера помоли за успокоение и призова властите да вземат твърда позиция за „установяване на мир и религиозна търпимост.“

 • Молете се за нашето духовно семейство в областта Аче намиращо се посред увеличаващо се напрежение. Прави се опит за интензивно налагане на ислямският закон върху неизповядващи исляма хора.
 • Помолете Бог да даде мир и смелост на Своите хора в Аче както и в цяла Индонезия да бъдат употребени като миротворци.
 • Молете се за президентът и правителството да установят религиозна търпимост в страната.

19.1.2017 ЕГИПЕТ – Християнска сателитна телевизия е разследвана
Молете се за нашите братя и сестри които работят в сателитната телевизия САТ-7 партньор на Release чиято работа е разследвана от египетските власти. Властите от Държавния отдел по цензурата посетиха офисите на САТ-7 в Кайро в събота и конфискуваха камери и друга апаратура. Директорът на САТ-7 в Египет Фарид Самир беше отведен за разпит в полицията но по-късно освободен след като водачи на църкви в Египет се намесиха от негово име. Фарид беше извикан до Прокуратурата в неделя където му бяха повдигнати обвинения свързани с предполагаеми нередности в регистрацията лиценза и интернет излъчването на канала му. Фарид отхвърля всякакви подобни обвинения и представи доказателство показващо че регистрацията и лиценза на САТ-7 са в ред.

Прокуратурата и отдела по цензурата сега решава дали случаят да бъде отнесен в Съда – дискусиите може да отнемат до две седмици време. Междувременно САТ-7 ще бъде лишена от съществено важна апаратура което ще доведе до значително нарушаване на дейността й. От канала заявяват че една от ключовите му цели е да поощри мирното съжителство и толерантността в региона.

 • Молете се за мир и закрила на всички които работят в САТ-7. Също така и за мъдрост на Фарид и неговия правен екип.
 • Mолете се никакви обвинения да не бъдат повдигнати срещу САТ-7 а дейността му да продължи безпрепятствано. Молете се и властите да оценят работата която телевизията върши за насърчаване на мира.
 • Молете се петицията на Release която призовава Правителството да отстоява конституционните религиозни права да бъде приета добре при представянето й пред посолството в Лондон следващия месец.

Новини: Благодарете на Бог за нашия брат от Сирия презвитер Жак Мурад който през май беше отвлечен от Ислямска държава (ИД) вАл-Карятаин Хомс а тази събота е бил освободен. Ал-Карятаин беше завладян от ИД през август когато екстремистите взеха още заложници сред които и няколко християни които все още са в неизвестност. Продължавайте да се молите за мнозината сирийски християни държани от ИД – групировката е заплашила да ги убие ако не им бъдат платени големи откупи. Има сведения че двама асирийски християни отвлечени през февруари от губернаторствоХасака заедно с още 200 други (съобщение от 25.02) са били екзекутирани. Друг християнин от Хасака на име Абделмасих Енвия който беше отвлечен през април също е бил убит; един църковен водач описва Абделмасих като „чудесен Божи човек който пое риск като остана в селото си за да се грижи за своите си и да ги насърчава в Господа”.

20.1.2017 СУДАН – Мъж влиза в църква и започва да я разрушава
Точно това се случи миналия вторник в църква в Хартум столицата на Судан. Мъжът е местен чиновник; той влезе в една от сградите към църквата и започна да я руши – без обяснение или документи. Молете се за нашите братя и сестри в Хартум нека те познаят Божия мир и закрила. Тази църква не за пръв път е подложена на гонения. И други нейни сгради са били разрушавани или повреждани тъй като през 2013 г. инвеститори „купили“ земята без съгласието на църквата. Църковната земя била „продадена“ от комисия съставена от правителството. Тази комисия не била призната от църквата – нито пък от съда който я обявил за незаконна. Нападението над църквата от миналата седмица е различно защото този път за него е отговорен държавен чиновник а не инвеститорите. Няколко членове на църквата са арестувани заради протестите си срещу принудителната продажба на църковните сгради. В последствие обвиненията срещу презвитер Хафез Менгисто свързани с опита му да защити църквата си бяха свалени. Други бяха обвинени в нарушаване на реда и възпрепятстване на полицията и бяха глобени.

 • Молете се Бог да даде справедливост на църквата а членовете й да имат безопасно място където да се събират свободно.
 • Специално се молете за мъдрост за презвитерите сред които е и презвитер Хафез. Молете се ясно да чуват гласа на Исус.
 • Молете се Бог да укрепява и поддържа Своя народ в Судан въпреки продължаващите гонения. Молете се те да бъдат като „напоявана градина“ в „изгорена от слънцето земя“ (Исая 58:11) което да привлече мнозина да познаят Христа.

Новини: Продължавайте да се молите за двамата суданци и мъжа от Чехия обвинени в тежки престъпления които могат да им донесат смъртна присъда. При последното разглеждане на делото в Хартум на 9 януари съдът чу свидетелски показания за това как Абдулмонем Абдумаула е помогнал на студент от Дарфур и как той е свързан с него и с другите двама обвиняемиХасан Абдурахим и Петр Яшек – което е ключова информация по делото. Очаква се съдът да вземе решение на 23 януари. Молете се те да бъдат оправдани. Обвиненията срещу четвъртия подсъдим презвитер Коуа Шамал вече бяха отхвърлени.

20.1.2017
Господи Ти знаеш

Господи Ти знаеш моята нужда. Моля Те помогни ми.

21.1.2017
Господистани ни щит

Господистани ни щит и защитник от агресията и нападките на този човек!Непрекъснатите му обиди към мен и към синът миизказването на хапливи думи и подмятания по наш адрес!Божети виждаш страданията ни-моля те помогни ни и не позволявай на никой да ни унижава!Моля се за мир разбирателство и щастие в семейството ни!Господипази ни и ни закриляй!!!

21.1.2017 Бъдете благословени!
Мили хора молете се за дъщеря ми за мъдрост и разум за промяна в живота. Нека Бог да сбъдне всичките й мечти. Бъдете благословени! Амин!

21.1.2017 КИТАЙ – Протестът на вярващи бе потушен с юмруци
Наши братя и сестри в северен Китай станаха жертва на двойна несправедливост – разрушават църквата им а когато протестираха срещу това бяха пребити.

Няколко християни се нуждаеха от болнични грижи след като наети биячи ги нападнаха защото се съпротивляват на разрушаването на сградата на църквата им в провинция Хебей. Молете се за нашите братя и сестри от тази църква особено за тези които бяха тежко ранени при нападението. Един от презвитерите на църквата която е официално регистрирана разказва че християните са били склонни да приемат първоначалното предложение на властите да преместят църквата на друго място и да продадат земята на строителни предприемачи. Само че предложената компенсация била едва малка част от стойността на сградата – затова от църквата трябвало да откажат да подпишат споразумението. Междувременно китайските власти отказаха медицинско лечение на нашата сестра Хуанг Ян – изглежда причината за това е сътрудничеството й с изтъкнати християни и защитници на човешките права. Хуанг Ян която е помагала на много затворници на съвестта получи спонтанен аборт и двата пъти когато властите я пребиха – през 2010 и 2012 г. Освен това през 2015 г. тя бе вкарана в затвора по фалшиви обвинения където беше окована във вериги. Сега се намира на тайно безопасно място в очакване на лечение. Сътрудниците на Release в Китай China Aid спешно събират дарения за нея. Също така в северозападната провинция Ксинджянг християнката Ма Хичао получи 3-годишна присъда просто защото провеждаше библейско изучаване.

 • Молете се членовете на църквата в Хебей да получат справедливост в борбата им срещу опитите да бъдат ограбени и оставени без дом.
 • Издигнете пред Бог сестра Хуанг Ян и се молете да получи необходимото лечение. Благодарете Му за нейната смелост и постоянство.
 • Молете се Ма Хичао да може да продължи библейските изучавания в затвора и да доведе мнозина други до Христа.

22.1.2017 ИНДИЯ – Законопроект предлага забрана за обръщането от хиндуизма към друга вяра
Законопроект предлагащ национална забрана за преминаването от хиндуизъм към друга вяра може скоро да бъде представен пред двете камари на индийския парламент.

Двама членове на управляващата националистическа партия Бхаратия Джаната (Индийска народна партия) планират да вкарат закон в отговор на скорошно преброяване на населението показващо че процентът на хиндуистите в Индия е паднал под 80%. Тарун Виджай народен представител от щата Утаракханд твърди че неговият законопроект в Горната камара се застъпва за 10 години лишаване от свобода за „всеки за когото се разбере че е въвлечен в това дело [преминаването към друга вяра]”. Представителят от Долната камара Йоги Адитянат е главен свещеник във виден индуски храм. Християните и особено презвитерите в някои селски райони остават под сериозен натиск като в щата Мадхя Прадеш положението е особено тежко. Миналия месец презвитер Аджмер Синг Дамор презвитер на църква във Фатигуда Мадхя Прадеш беше пребит до безсъзнание и беше тежко ранен при нападение на индуистки екстремисти над молитвено събрание. Съпругата му Рунита и още един член на църквата също бяха бити. Най-малко 19 християни в щата са били арестувани миналия месец при три отделни случая в които екстремисти са нападнали или заплашвали християни. Междувременно в щата Махаращра се обсъжда въвеждането на закон срещу смяната на вярата. Ако това се случи това ще бъде шестия индийски щат който приема такъв закон.

 • Молете се за нашите братя и сестри в Индияи особено за тези в Мадхя Прадеш. Молете се Бог да ги закриля да укрепи вярата им и да извиси главите им (Псалми 3:3). Молете се специално и за презвитери като Аджмер.
 • Молете се политическите ходове за забрана на преминаване от индуизъм към друга вяра да бъдат осуетени в полза на религиозната свобода.

Новини: Продължавайте да се молите за освобождението на нашия брат от Китай Жанг Кай защитник на религиозните права хвърлен в затвора заради работата си с църкви в провинция Жеджянг. Баща му е публикувал трогателно свидетелство за работата на сина си и собствените си неуспешни опити да посети Жанг. Брат Жанг беше арестуван през август и семейството му казва че е обвинен в „кражба шпионаж закупуване и нелегално предоставяне на държавни тайни и сведения на лица извън Китай” (съобщение от 18.09).

23.1.2017 ЕГИПЕТ – Бишой Булос не е включен в списъка на помилваните затворници
Молете се за затворения заради вярата християнин Бишой Армия Булос който остава зад решетките дори след като египетското правителство амнистира 100 затворници. Сред официално помилваните от президента Абдел Фатах ал Сиси са двама журналисти на Ал Джазира които бяха арестувани след като направиха репортаж за безредиците през 2013. Бишой беше задържан заради репортажа си за нападения над църкви в Горен Египет но вече е излежал присъдата си и трябваше да бъде освободен през май(съобщение от 29.05).

Освен това Бишой е бил обвинен в „богохулство” защото е опитал да промени вероизповеданието в личната си карта. Адвокатът му твърди че времето отделено за разследване на това обвинение е изтекло и е подал жалба към министъра на правосъдието относно малтретирането на Бишой и продължителното му задържане под стража. Бишой е възпитан като мюсюлманин и е познат още под старото си име Мохамед Хегази. Той беше арестуван през декември 2013 в Миня по време на период на насилие срещу християните там.

 • Молете се за освобождението на Бишой. Молете се Бог да бъде крепост за него жена му и децата му (Наум 1:7).
 • Молете се египетското правителство да даде положителен отговор на петицията на Release призоваваща за това християните да имат равни права да практикуват вярата си. Все още можете да подпишете петицията на адрес: https://www.change.org/p/release-s-petition-to-support-persecuted-christians-in-egypt

24.1.2017 ИРАН – Презвитер е изтезаван и го грозят нови обвинения
Mолете се за нашия брат презвитер Саид Абедини тъй като има сведения че е измъчван в затвора както и че може да бъде изправен пред още обвинения. Християни в няколко страни включително Обединеното Кралство провеждат молитвени бдения по случай третата годишнина от неговото пребиваване в затвора за да се молят за неговото освобождение. Роднина на Саид който е имал възможност да го посети в затвора Раджай Шар близо до Карадж твърди че по време на разпита във вторник службите за разузнаване са използвали електрошоков пистолет върху Саид. За него се знае че се нуждае от медицинско лечение. По последна информация той все още е малтретиран и от други затворници. Разпитващите Саид са му казали че може да му бъдат повдигнати нови обвинения свързани с това че има връзки с групи които са против правителството – обвинения които Саид отрича. Той вече излежава 8-годишна присъда заради това че е въвлечен в иранското църковно движение. Американско-иранският презвитер беше задържан през 2012 година по време на хуманитарна визита в Иран където участваше в строежа на одобрено от парламента сиропиталище.

 • Молете се правителството на Иран да покаже милост и да освободи брат Саид. Помолете Бог да благославя и подкрепя жена му Нагмех и двете им деца в САЩ.
 • Молете се за иранския президент Хасан Рухани който се очаква да държи реч по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк следващата седмица. Молете се той да се вслуша в призивите за по-големи религиозни свободи на неговата нация. * Молете се за освобождението на всички в Иран които са в затвора заради вярата си. Помолете се тяхното свидетелство да докосне сърцата на техните пазачи и на останалите затворници за да се отнасят към тях достойно.

24.1.2017 Молете се с нас
Молете се с нас за положителна промяна в моята работа и в работата на синът ми!!!Бог да обърне нещата на наша страна!Нека всички тези хора имат респект и уважение към трудът ни!!!Нека усъзнаят грешките си и да ни се извинят за подигравателното отношение!!!Господи защити ни и ни помогни!!!

24.1.2017 Изпрати Ангелите Си
Изпрати Ангелите Си Господине ме забравяй и не ме изоставяй Татко но помогни на сина ми утре на сина ми Отчезнаеш ситуацията помогни му Татко.Благодаря ти ТаткоТи Си Верен няма да ме изоставишверен и любещ Баща.В утеснени ето Си викнах към Господа и Той Ме послуша и ме избави мен и домът ми и семейството ни във името на Исус. Амин!

25.1.2017 КИТАЙ – Травмиран вярващ адвокат се страхува да влезе в собствения си дом
Адвокатът от Пекин Ли Чунфу е „изтощен и състарен” след като прекара повече от година зад решетките. Смята се че е претърпял мъчения в ареста и изглежда е преживял сериозна травма. Жена му казва че когато се е върнал у дома се е боял да влезе в апартамента им.

Ли Чунфу е освободен под гаранция от затвора но е излязъл от там съсипан. Молете се Бог да изцели Ли и да успокои жена му и те напълно да се възстановят от това изпитание. Ли Чунфу беше арестуван през август 2015 г. по време на национална кампания срещу адвокатите защитници на човешките права и църковните водачи в цялата страна. Първоначално той беше държан изолиран в нелегален „черен затвор”. Неговият брат Ли Хепинг е бил задържан месец по-рано а по-късно е обвинен в “подриване на държавната власт” и остава в затвора. След освобождението си Ли Чунфу е казал на жена си че в затвора почти всеки ден са му били правени медицински прегледи и са му давали непознато лекарство за което той се опасява че може да е опасно за живота му. Ли е работил заедно с вярващия адвокат от Пекин Жанг Кай който бе задържан по време на същата акция и беше освободен през март.

 • Молете се Нашият Всемогъщ Бог да утеши изцели и възстанови Ли Чунфу неговото тяло душа и дух. Благодарете на Бог че същият Свят Дух който е върнал Христос към живот работи и в тялото на Ли (Римляни 8:11).
 • Молете се Бог да дава смелост търпение и благодат на жената на Ли докато тя чака Той да изцели съпруга й. Молете се и за жената на брат му Уанг Кяолинг която също ще бъде загрижена за съпруга си след като види как престоят в затвора се е отразил на Ли Чунфу.
 • Молете се за бързото освобождение на Ли Хепинг и всички други църковни водачи адвокати и защитници на човешките права арестувани по време на кампанията през 2015 г.

Новини: С тъга ви съобщаваме че нашият брат презвитер Гу “Джоузеф” Юезе от Жеджянг отново е бил арестуван и има сведения че е обвинен във финансова злоупотреба. Бившият водач на най-голямата регистрирана църква в Китай беше под домашен арест от април насам; той беше задържан за два месеца за “незаконно присвояване”. Молете се всички обвинения да отпаднат.

25.1.2017 Господ знае ситуации
Мили сестри и братя помолете се за моите доходи и професионално развитие! Имам спешна нужда от вашите молитви! Господ знае ситуациите ми мъката и нуждите ми! Нека се молим Господ да се смили за мен мощно и радикално да ме избави от всички утеснения завинаги! Нека молим да дойде това което желая и в личен и в професионален план според Божията воля разбира се! Нека молим за траен и пълен успех за всичките ми поприща и начинания за Божия слава и за моя радост. Да се помолим да да свършат сълзите мъката и има нова страница и благословения в живота ми за всички области и пълни успехи. амин

25.1.2017 Изпълвай ни с мир
Изпълвай ни със Твоя мирлюбов и благодат укрепи нозете ни изпълвай ни със дара на вярата и пребъдвай в нас със Духът Си Свят изпращай на нужното време ангели пазители на децата ниизпулвай ги със Твоя Духвъв името и кръвта на Исус.Амин

25.1.2017 Господи умолявам Те
Господи умолявам Те затваряйустата мимоля те само Твоята храна Твоето Слово да бъде в устата мида общувам само със Теб и единствено с Тебуспокой менапой мепомажи мен синът ми и съпруга ми със прясно помазание дай ми да чуя радост и веселие дорде не са изсъхнали костите миизливай изобилно мирлюбов и благодат върху благодат във името ма Исус.Благодаря Ти Татконезависимо през какво преминавам душата ми е жадна за Теб Святи Мой Възлюбен ГосподиИзграждай ме Таткопридържай нозете ми на канарата да пребъдвам на лозата за да има изобилен плод за всички нидомът ни да бъде дом на молитвадом на Господа във името на Исус.Благодаря Ти Таткоза домът сисинът сисъпруга си и родителите си и близките си във името на Исус.Изпълвай ни Боже със Духът си Свят по всяко време във името на Исус.Амин!

26.1.2017 УГАНДА – Студентка християнка беше изнасилена и бита
В началото на този месец тийнейджърка от източна Уганда чиито родители са станали християни стана жертва на групово изнасилване и побой. Девет дни след нападението в обл. Букедеа 19-годишната студентка все още се лекува в болница. Докато се връщала от колежа за обучение на учители трима маскирани мъже я нападнали. Те заплашили да я убият защото родителите й са напуснали исляма след което я пребили до безсъзнание. Била е открита от минувачи на следващия ден. Нападението има някои тревожни прилики с груповото изнасилване на дъщерята на презвитер в предимно мюсюлманската обл. Будака в източна Уганда през април (съобщение от 17.04). Междувременно също в Будака майка на осем деца твърди че е била принудена да се върне към исляма след като сватовете й заплашили да я убият и да вземат децата й. Съпругът й я оставил преди десет години защото станала християнка. За 36-годишната жена се твърди че има духовни трудности и е поискала да се молим Бог да я възстанови в Христос.

 • Молете Бог да утеши и изцели студентката която беше изнасилена и пребита. Молете се Бог да закриля нея и семейството й и да ги укрепи във вярата им.
 • Молете се жената в Будака която е била принудена да се обърне към исляма да преживее Божието обновление закрила и присъствие. Молете Бог да закриля и нейните деца.
 • Да се молим нашите братя и сестри в Уганда напълно да уповават на Бог в условията на растящо преследване в някои области особено срещу християни от мюсюлмански произход.

Новини: Местни източници сочат че убийството на презвитер Синкиау Уонконфен баща на шест деца от Лаос може да не е по религиозни причини (съобщение от 18.09). Молете се за презвитер Хуанг Изи който беше арестуван в провинция Жеджянг миналата седмица. Той беше освободен от затвора едва миналия месец след като излежа едногодишна присъда (съобщение от 18.09). Презвитерът е задържан по неизвестни обвинения а децата му са под „полицейски грижи”. Миналата година беше арестуван заради участието си в протестите срещу премахването на кръстове от църкви в окръг Пингян и беше разпитван 100 пъти. Въпреки това той благодари на Бога за „едногодишната почивка в затвора” през която е довел мнозина до Христос.

27.1.2017
ЛАОС – Презвитер беше убит след като отказа да спре да проповядва

Молете се за семейството и приятелите на презвитер в северен Лаос който беше намушкан смъртоносно след като пренебрегна заповедта да спре да проповядва. Миналата седмица Синкиау Уонконфен баща на шест деца е бил нападнат от полицай който отишъл в дома му в с. Наан обл. Луанпрабан. Нападателят казал на презвитер Синкиау че е член на тайната полиция и е дошъл да го убие. След това го намушкал и избягал. Местните християни смятат че убийството е пряко следствие от отказа на презвитера да се подчини на заповедите на властите да спре да проповядва. Тези заповеди са се повтаряли няколко пъти от 2000 г. насам.

 • Помолете Бог да благослови и утеши съпругата на Синкиау и шестте му деца. Молете се Той да издигне нов водач на църквата им която има 58 члена.
 • Благодарете на Бог за непоколебимата решителност на презвитер Синкиау който въпреки силната опозиция е продължил да отстоява конституционните си религиозни права.
 • Молете се мощното свидетелство на презвитер Синкиау да накара мнозина други да последват Спасителя за Когото той умря.

Новини: Продължавайте да се молите за нашия брат от Китай защитникът на религиозните права Жанг Кай който остава в ареста заради работата си с църкви в Жеджянг (съобщение от 03.09). На Жанг му е забранено да се вижда с адвокатите си от ареста му през август насам а компютърът и телефонът му са били конфискувани. Властите в Уенжоу са казали на семейството му че е заподозрян в „кражба шпионаж купуване и нелегално предоставяне на държавни тайни и информация на лица извън Китай”. Съществуват опасения че Жанг е измъчван в затвора за да изтръгнат самопризнание от него. Освен това има и опасения относно изчезването на презвитер Жанг Чонджу презвитер от обл. Пингян на 08.09. Местните християни смятат че той е отвлечен от полицията.

29.1.2017
ПАКИСТАН – Има опасения че християнин е бил отвлечен

Презвитер Джудун наш брат в Пакистан е изчезнал миналата неделя и семейството му се страхува че може да е отвлечен. Те са притеснени защото Джудун е помагал на християнин обвинен в „богохулство“; в Пакистан такива случаи предизвикват голямо напрежение. Молете се Бог да опази Джудун и да го върне обратно при семейството му. Джудун е старейшина в село Камахан близо до Лахор. Именно там преди месец Бабу Шабаз беше обвинен че е написал името си върху екземпляр на Корана и е скъсал страниците му. За Бабу се знае че е християнин и е неграмотен. Семейството на Джудун казва че е излязъл в 18 часа следобед от дома им без да каже къде отива – след което изчезнал. Местни са претърсвали областта но напразно. Оттогава полицията е намерила чантата и мотора му недалеч от Камахан. Бабу все още е в ареста. Според местните християни човекът обвинил Бабу е негов конкурент в бизнеса мотивиран от завист. Сътрудници на Release се грижат и за двете семейства – на Джудун и на Бабу.

 • Молете се Бог да опази Джудун и неговото семейство. Екстремистите в Пакистан не правят разлика между обвинените в богохулство и тези които ги подкрепят.
 • Молете се Бабу да бъде освободен и да отпаднат обвиненията срещу него. Молете се за него и за семейството му да успеят да изградят живота си в безопасност.
 • Молете се за отменянето на пакистанските закони за богохулството. Молете се да има радикални промени в отношението към религиозните малцинства в Пакистан срещу които нетърпимостта осезаемо расте.

29.1.2017
Боже мой ти знаеш

Боже мой ти знаеш болката ситуациите и проблемите които преживявам през последните шест години! Умолявам те с пресъхнали от сълзи очи Ти да сложиш край на тези мъки и да отговориш на моите молитви и да дадеш просеното от сърцето ми през всички тези години! Моля се Боже да изляза като победител от тази пустиня и всички тези проблеми по-скоро и за Твоя слава!Моля се Боже смили се не подминавай молитвите ми но дай окончателен изходен път и победа за всяка област от моя живот и за всеки мой проблем и нужда! Моля се да настъпи възкресение за мен след всичките сълзи и смърт които преживях!

30.1.2017 АЗЕРБАЙДЖАН – Безизходно положение за презвитер
На презвитер Хамид от северен Азербайджан за пореден път му беше забранено да провежда църковни събирания.Наскоро е бил уведомен че църквата му е незаконна защото не е регистрирана въпреки факта че той се опитва да я регистрира вече 20 години. При последното посегателство над религиозната свобода на църквата полицията нахлу в дома на Хамид по време на молитвено събиране и задържа за няколко часа всички присъстващи включително и децата. След нахлуването в дома на презвитер Хамид в Алиабад местност Закатала в края на ноември той беше един от 26-те възрастни задържани за разпит. През декември при 15-минутно заседание в съда той и още един член на църквата бяха обвинени в провеждане на незаконно събрание а също така бяха осъдени и глобени.

Властите казват че ако събиранията продължат ще последва нова глоба. Църквата е подала жалба към властта в Баку. Миналата година беше обявена за “година на толерантността” от президента Илхам Алиев. Църквата в Алиабад от години е подложена на тормоз и дискриминация от страна на местните власти. Преди този случай Хамид е бил арестуван а църквата нападана неколкократно. През 2013 г. на него и на друг църковен водач Заур Балайев им беше наложена голяма глоба за провеждане на църковни събирания.

 • Молете се Бог да дава мъдрост на Хамид и неговата църква при това гонение.
 • Благодарете на Бог за твърдата решителност и вярност в служението на презвитери като Хамид и Заур. Молете се събранията им да растат във вяра и Бог да прибавя още души към числото им (Деяния 16:5).
 • Молете се правителството в Азербайджан да даде по-голяма свобода на вероизповеданията в съответствие с конституцията на страната.

Новини: Молете се Бог да подкрепи тримата подсъдими мъже в Судан на които са им повдигнати сериозни обвинения сред които шпионаж. Суданските граждани презвитер Хасан Абдурахим Абдулмонем Абдумаула и чехът Петр Яшек очакваха решението на съда да излезе при разглеждането на делото в понеделник но то беше отложено за неделя. Молете се те да бъдат оправдани и освободени.

31.1.2017 ЛАОС – Двама християни арестувани за „разпространение на вярата”
Двама християни в Централен Лаос са били задържани по обвинение за „разпространяване на вярата”. Баунтеънг и Нои на 43 и 40 години и двамата женени всеки с по 3 деца са държани в затвор в Кхаункхам провинцията Кхамюан на 02.09. Петима полицаи са нахлули в домът им след съобщения на местни длъжностни лица. Местни източници твърдят че полицията в Кхаункхам са следели отблизо християнските дейности от няколко години заради опасения относно растежа на църквата. Съобщава се че Баунтеънг и Нои са довели стотици хора при Христос чрез свидетелстването си. Християните съставляват едва 2% от населението в тази комунистическа държава.

 • Молим ви молете се за незабавното освобождаване на Баунтеънг и Нои.
 • Славете Бога заради мощното им свидетелство и заради начинът по който Той е работил чрез тях за да доведе много хора Лао при Христос.
 • Молете се за местните длъжностни лица които опонират християните в този район на централен Лаос. Молете се те също да бъдат докоснати от Светия Дух както Савел бе (Деян. 9).

НОВИНИ: Молим ви продължавайте да се молите за брат Ян Сяоцзи от Китай чиято 8-дневна присъда скоро бе „удължена за неопределен период от време”. Той бе задържан заради препращане на молитвени съобщения по социалните медии (съобщение от 03.09.). Също така е било известено че Ченг Чаохуа сътрудник на Ян е бил задържан на 29.08. на следващият ден след Ян без дадена официална причина. И двамата мъже са част от „Китайска християнска евангелска мисия”. Китайски служители по сигурността са нахлули в (както те го наричат) „незаконно събиране” в домашна църква „Гуангфу” в град Гуанджоу провинцията Гуандун миналият месец и са задържали за няколко часа презвитерът им Ма Чао. Църквата е била принудена да промени мястото си за събиране след като полицията е конфискувала всичко от предишната им сграда през месец юли. Църквата е била нападана от полицията много пъти от месец май насам и срещите са били прекъсвани редовно миналата година (съобщение от 31.01.14.).

31.1.2017 Ти знаеш моите мъки
Господи Исусе Христе Сине Божи помилуй мене грешната и ми прости всичко което прегреших с думи помисли и дела волно или неволно. Ти знаеш моите мъки и страдания. Моля Те ако е за мое добро изпрати ми добър кинезитерапевт който да облекчи болестта ми. Оставям се на Твоята безгранична любов и на коленеТе моля да изцелиш тялото и душата ми по чуден начин за моя радост и за Твоя слава. Отварям сърцето си и Те приемам за свой Спасител. Моля Те укрепи вярата ми в Тебе.