Молитвени нужди (Декември 2019)

Молитвени нужди (Декември 2019)

Китай предприема стъпки за да спре християнските събирания в селските райони, предлагайки парични стимули на всеки, който докладва за съсед или дори член на семейството си.
Молят ни да се молим за нашите братя и сестри в Китай.

Chinese authorities are now taking steps in rural areas of China to intensify the ongoing crackdown on Christian gatherings often known as house churches.

 


 

От 7 до 13 януари всяка вечер от 18 часа вярващи от всички църкви в София и гости на столицата са поканени да се включат в молитвените богослужения, за да търсят лицето на Господа и да се застъпват за семействата си, църквата и благоденствието в България.
Графика на Молитвената седмица:
 • 7 януари (понеделник) – „За утвърждаване на Божието царство„, п-р Румен Иванов, ЕМЕЦ „Д-р Лонг“, ул. „Раковски“ 86;
 • 8 януари (вторник) – „За преследваните вярващи по света“, п-р Михаил Стефанов, Първа баптистка църква, София, ул. „Осогово“ 86;
 • 9 януари (сряда) – „За изцеление на болни и страдащи хора„, п-р Татеос Нигохосян, Божия църква в България, ул. „Петко Каравелов“ 1А;
 • 10 януари (четвъртък) – „За здрави и благословени семейства“, п-р Теодор Опренов, Първа евангелска църква, ул. „Солунска“ 49;
 • 11 януари (петък) – „За България и нейните управници„, п-р Благовест Николов, ЕПЦ „Вяра“, ул. „Бачо Киро“ 21;
 • 12 януари (събота) – „За младите хора в страната и църквите„, п-р Трайчо Стефанов, ЕХЦ „Блага вест“, ул. „Митр. Партений Зографски“ 8;
 • 13 януари (събота) – „За успешна и благословена нова 2019 година„, п-р Людмил Ятански, ЕПЦ „Подуяне“, ул. Острово“ 10.

ОЕЦ приканва вярващите да се включат в това благословение в очакване на Божието благоволение!

„Ето, колко е добро и колко угодно да живеят братя в единодушие!“ (Псалм 133:1).

Голяма сила има в усърдната молитва на праведния“ (Яков 5:17). 


 Славим Бога, защото очите на Господа се разпростират по цялата земя, за да укрепят онези, чиито сърца са напълно отдадени на Него” (2 Летописи 16: 9). Ние знаем, че нашето преследвано семейство е много в очите Му и в сърцето Му, но също така знаем, че той ни призовава да им помогнем и да ги поддържаме чрез молитва.

Така че, благодарим ви, че сте стояли в пропастта за всички, които са били затворени, загубили близки, отделени от своите близки, нападани или дискриминирани – просто защото са следвали Исус.

Виждали сме истински отговори на молитва в някои региони на света, като Близкия изток, където бойците на Ислямска държава до голяма степен са разгромени и непосредствената заплаха за живота е утихнала. Но несигурността продължава и много християни все още са разселени, далеч от дома.

В други страни като Алжир и Китай преследването рязко се засили тази година. На други места християните в определени райони са подложени на силен натиск, включително в индонезийския град Сурабая, където са били бомбардирани три църкви и северната част на Мианмар, където правителствените сили са са се прицелили към християните какин.

Радваме се с Ася Биби за неотдавнашната й оправдателна присъда след девет години в затвора за “богохулство”, въпреки че тя и нейното семейство остават под висок риск от екстремистка атака, ако остане в Пакистан. Благодарим на Бога, че отговори на нашите молитви за брат Андрю Брънсън, чието освобождаване от затвора в Турция през октомври приключи двугодишното задържане по обвинения в тероризъм.

Молим ви, молете се за тези, които ще прекарат Рождество задържани или в плен, включително и някои, за които сме се молили през цялата година, сред които са китайския християнски адвокат Джианг Тиянун, чието семейство се страхува, че му се дават лекарства, които вредят на паметта му. Нигерийският тинейджър Лея Шарибу е държана от екстремисти на “Боко Харам” от февруари, след като отказва да се отрече от Христос. Зафар Бхати от Пакистан все още чака обжалването си на доживотна присъда за “богохулство” заради “клеветнически” текстови съобщения, след отлагане на делото миналата седмица.

Джианг, Лея и Зафар представят безброй други. Дори миналата седмица в Китай повече от 100 члена на църквата „Early Rain Covenant Church“, включително преизвитерът им, Уанг и съпругата му, Джианг Ронг, бяха арестувани в провинция Съчуан.

Тъй като нашето световно църковно семейство се събира, за да отпразнува Рождество и други християнски празници, те често са изложени на висок риск, поради нападенията, извършени в Египет през изминалото Рождество и в Пакистан този Великден. Предстоящите общи избори в Нигерия и Индия през следващата година може да предизвикат покачване на насилието срещу християни, предупреждават нашите сътрудници.

Ние ще продължим да се молим за преследвачите, както самият Исус ни призовава (Матей 5:44). Благодарим Ви много, че се присъединихте към нашата кампания # Pray50 с този фокус в нашата годишнина.

Затова, моля ви, застанете до нас, като помолите Бог да бъде с народа си и да го пази – така че да познават Неговата огромна любов и съвършен мир. И се молим, вие, заедно с вашите семейства да се срещнете с Христос отново, както това Рождество, така и през следващата година.

* Молете се Господ Всемогъщият да пази народа си, докато се събират в Негово име, за да отпразнуват раждането на Исус. Помолете Го да изговори мир в сърцата на техните преследвачи.
*
Помолете Бог да благославя пленниците на вярата и техните семейства, когато се изправят пред Рождество, отделени от семействата си, може би не за първи път. Помолете го да поднови надеждата им и да изгради тяхната вяра.
* Славете Бога, затова че ще запази в съвършен мир онези, чиито умове са непоколебими, защото се доверяват в Него. И се молете нашето преследвано семейство да “се довери на Господа … на Вечната канара” (Исая 26:3-4). 


  


  


 

СОФИЯ21.12.2018 г. от 8:00 часа пред Народното събрание

ВАРНА: 21.12.2018 г. от 9:30 часа пред сградата на Община – Варна

Национален 3 дневен пост на 19, 20, 21 декември 2018 против приемането на поправките в Закона за вероизповеданията на второ гласуване в Парламента на 21.12.2018

Второзаконие 7:18 да се не уплашиш от тях; да помниш добре що направи Господ твоят Бог на Фараона и на всичките египтяни;

Второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията (Общ проект изготвен от Комисията по вероизповеданията и правата на човека, въз основа на приетите на първо гласуване на 11.10.2018 г. законопроекти с вносители: Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, 4.5.2018 г.; Искрен Веселинов и група народни представители, 9.5.2018 г.) – точка втора за петък, 21 декември 2018 г. [Виж https://www.parliament.bg/bg/plenaryprogram]

Ресорна комисия по вероизповеданията и правата на човека в Народното събрание, обсъди текстовете на проектозакона, преди внасянето му в пленарна зала за гласуване на второ четене. Заседанието бе на 19 декември 2018 от 14:30 часа, като адв. Грета Ганева (секретар на ОЕЦ) получи покана за участие. Програмата на заседанието на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, публикувана на сайта на Народното събрание, включи следните точки:

1. Обсъждане за второ гласуване на общ законопроект № 853-14-10/19.10.2018г. на приетите на първо гласуване на 11.10.2018 г. законопроекти за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията:
– законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията № 854-01-34, внесен от н.п. Цветан Цветанов, н.п. Корнелия Нинова и н.п. Мустафа Карадайъ на 4 май 2018 г. и
– законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията № 854-01-35, внесен от н.п. Искрен Веселинов и група народни представители на 9 май 2018 г.
2. Разни.

СОФИЯ16.12.2018 г. от 13:30 часа пред Народното събрание

ВАРНА: 16.12.2018 г. от 13ч. пред сградата на Община – Варна

12.12.2018 ДЕН на ПОСТ

13.12.2018 г. от 8:00-18:00ч. пред служебен вход на Народното събрание

СОФИЯ: НАЦИОНАЛНА МОЛИТВА

9.12.2018 г. от 13:30 часа пред Народното събрание

ВАРНА: Митинг за Свободата на Вярата на 9.12.2018 г. от 13ч. пред сградата на Община – Варна

ЛОНДОН: 9.12.2018 15ч. пред Българска Евангелска Църква-Лондон

Тук и сега за време като това?

На 10 декември ООН отбелязва ДЕНЯ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА. Тогава се навършват точно 70 г. от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека. Според чл. 18, 19 и 20 от нея всеки човек е свободен да изповядва вярата си, да я изразява и да се събира с други вярващи.

Всички ние разбираме колко важен за църквата и страната е моментът, в който живеем. Напрежението покрай законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията се покачва и ние като Църква имаме дълг да отстояваме нашите духовни и обществени позиции.
Знаете, че ако бъде приет, този законопроект ще отнеме от свободата, която имаме сега, и ще попречи за разпространение на Благовестието и за растежа на Божието царство в България.
Библията и историята съдържат редица примери за това, че когато Църквата Христова е будна, тогава тя е активна не само в молитва, а и в отстояване на принципите на свобода на мисълта, съвестта, религията, свободата на убеждение и изразяването му и свободното сдружаване.
Тъкмо тези фундаментални принципни са застрашени от въпросния законопроект и ние като Църква отново заставаме пред Бога и пред обществото, за да се борим за тях. „A кой знае дали не си дошла ти в царството за такова време, каквото е това?” (Естир 4:14).
Отново каним вас, вашите съработници, църквата ви и приятелите ви да участвате в  МИРНО ШЕСТВИЕ И МОЛИТВА на 9.12.2018 г. и 16.12.2018 г. от 13:30 ч. пред парламента. 
Конят се приготвя за деня на боя, но избавлението е от Господа“ (Пр. 21:31).
Апелираме за вашата активност! Доведете приятели и колеги, подгответе знамена и плакати, поканете децата. “И всяка възраст, класа, пол, занятие, взимаше участие в това предприятие; богатия с парите, сиромахът с трудът, момите с иглата, ученият с умът!” (Иван Вазов)
Ние не сме няколкостотин души, а десетки хиляди убедени вярващи. Обществото трябва да види, че не ни е страх да излезем и да се борим за СВОБОДАТА НА ВЯРАТА и че вътрешните ни убеждения са по-силни от климатичните условия!
Вярваме, че тези молитвени шествия имат отзвук както в държавата, така и горе на небето!
Програмата на митинга е следната:
 • 13:30 начало: до паметника “Цар Освободител”;
 • 14:30 шествие по жълтите павета покрай Президентството; по булевард “Витоша” до НДК; после по булевард  “Раковски” покрай сградата на Европейския парламент;
 • 16:00 завършек: пл. “Народно събрание”.
За Общност на софийските пастири: 
п-р Филип РАШЕВ (ЦПЕ)

Цветанов в САЩ: Религиозните права на гражданите са гарантирани от Конституцията ни

По време на разговора беше обсъдена и парламентарната работа по новият Закон за вероизповеданията и някои от текстовете, които будят тревога у чуждестранните църкви. Цветан Цветанов гарантира, че религиозните права на гражданите са гарантирани от Конституцията на Република България и никой няма намерение да нарушава тези права. Между първо и второ четене на закона е имало широка дискусия по темата, в т.ч. и с представители на обществени и религиозни организации и всички дискусионни моменти са били изчистени и преодолени. В предстоящия за приемане закон няма текстове, които могат да будят тревога в насока накърняване на религиозните права и свободи, подчерта Цветанов.

Становище на ОЕЦ, изпратено до Народното събрание и Комисията по вероизповеданията (23 ноември 2018): Да бъде оттеглен общият законопроект, като не бъдат правени никакви изменения и допълнения към действащия Закон за вероизповеданията

СОФИЯ: НАЦИОНАЛНА МОЛИТВА – митинг на 25.11.2018 г. от 16:00 часа пред Народното събрание.

ВАРНА: Митинг за Свободата на Вярата на 25.11.2018 г. от 13ч. пред сградата на Община – Варна

СИЛИСТРА: 25.11.2018 г. от 12.30 часа на централен площад

РУСЕ: 25.11.2018 г. от 8.30ч. пред паметника Альоша

ДОБРИЧ: 25.11.2018 г. от 13ч. паметник Кирил и Методий

Русе: Паметник на Альоша – 18.11.2018 от 15ч.

Пловдив: Централен площад (до сградата на Община Пловдив и ДНА) – 18.11.2018 от 14:00ч.

 


  


  


 

ООН за поправките по Закона за вероизповеданията

В момента, българският парламент готви закона за религиозната свобода – и ако този закон е гласуван ще се отрази на религиозните малцинства: евангелисти, баптисти, адвентисти, петдесятни, католици, евреи, мюсюлмани  и др.

Моля, специалния докладчик по малцинствата към ООН, Европейския съюз и всички европейски държави да използват всички дипломатични инструменти изисквайки спешно България да актуализира проектозакона за религиозна свобода в съответствие с:

 • Декларацията за човешките права (чл. 18),
 • Международния пакт за граждански и политически права,
 • Насоките за свобода на вярата в ЕС.

Моля, българският парламент да се вслуша в гласа на верските малцинства, да коригира проектозакона и да се откаже от всички предложени ограничения на свободата на вярата.

д-р Ливиу Олтеану

Международна асоциация за защита на религиозна свобода 


 Association internationale

POUR LA DЙFENSE DE LA LIBERTЙ RELIGIEUSE

International Association

FOR THE DEFENSE OF RELIGIOUS LIBERTY

UNITED NATIONS PERMANENT REPRESENTATIVE IN GENEVA, NEW YORK & VIENNA

In Participatory Status with the COUNCIL OF EUROPE in Strasbourg,

EUROPEAN PARLIAMENT in Strasbourg & Brussels, and with O.S.C.E.

Founder: Dr Jean NUSSBAUM. President: Mr. Mario BRITO

Honorary Committee Former Presidents:

Mrs Eleanor ROOSEVELT, Dr Albert SCHWEITZER, Paul Henry SPAAK, Renй CASSIN, Edgar FAURE, Lйopold Sйdar

SENGHOR, Mrs Mary ROBINSON.

President of the Honorary Committee:

H.E. Dr ADAMA DIENG, The Under-Secretary-General,

Special Adviser of the Secretary General of the UN on Prevention of Genocide.

Secretary General:

Dr LIVIU OLTEANU

www.aidlr.org

 

5 декември 2018

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА И ПРАВАТА НА ЧОВЕКА КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ВЕЛЧЕВ,

Относно закона за изменение и допълнение на Закона за вероизповедания.

Защитата на правосъдието, съсредоточаваща се върху правата на човека, мира и сигурността, днес е едно предизвикателство. Големите трудности се състоят в съчетаването на културната идентичност и уважението към различията в едно общество, където съществуват религии, вярвания и култури. Да бъдеш човек е това, което дава на хората своеобразно достойнство, което те не разменят на никаква цена. Хората се различават по между си по политически ориентации, по религиозна принадлежност, по културен произход и още много други неща, които изграждат цялостната личност. И мултикултурализмът изисква да се учим как да живеем с различия, да се уважаваме и да защитаваме чрез закони, съвестта и вярванията на другия. Но за съжаление днес в някои части на света значимостта на фундаменталните свободи се принизява от произволни идеологии и популизъм.

Аз съм д-р Ливиу Олтеану, генерален секретар на Международната асоциация за защита на религиозна свобода (AIDLR) от Швейцария, организация, която не защитава религия, църква или вярва, но защитава ПРИНЦИПА на свободата на религията за всички хора.

Международната асоциация за защита на религиозна свобода е неправителствена организация, акредитирана към Икономическия и  социален съвет на ООН в Ню Йорк и Женева и е със статут в Съвета на Европа в Страсбург.

Асоциацията създаде международната рамка, наречена „Диалог пет“, представляваща световни заинтересовани страни – дипломати, политици, религиозни лидери, възпитатели и гражданското общество (НПО и медиите), за да упражнява своето влияние и експертиза върху защитата на религиозната свобода и по отношение на други засягащи я въпроси; също използва своя опит и експертиза при провеждане на  обучение за правата на човека на представители на държавни институции и неправителствени организации. Тя е съорганизатор на международни конференции и глобални срещи на върха, организирани в ООН, Европейския парламент, Съвета на Европа, ОССЕ и ЕС, в световно известни университети, в които се провеждат разисквания относно недискриминацията, религиозната свобода, развитието, мира и сигурността.

Асоциацията следи световното законодателство за религиозната свобода и също така говори от името на дискриминираните и преследваните.

Ние се надяваме и желаем България да бъде международен пример за добра практика и  законодателство за свобода на религията. Затова гледаме със специално внимание на отношението на държавата към религиозните изповедания и сме загрижени за сегашната форма на законопроекта за изменение на Закона за вероизповеданията, защото констатираме противоречия с международните закони, с принципите на  демокрацията и върховенството на закона на съвременните страни, които България реши да следва. За съжаление дори промените след първото четене не са достатъчни, защото все още съществуват текстове, засягащи свободата на религията и съвестта, свободата на изразяване и свободата на събирането и сдружаването на хора, което води до дискриминиране на религиозни малцинства.

Ние сме загрижени и заради концепцията за национална сигурност, която започна да се използва от някои държави, членки на Съвета на Европа, като политически многофункционален инструмент, гъвкав и способен да бъде адаптиран към нуждите на „всяка“ държава и на основание политическата воля за борба срещу екстремизма и тероризма, за съжаление се създава ограничаване действията конкретно на религиозните малцинства и основните свободи на вярващи.

Ние наистина се надяваме България да не бъде пример в това отношение и желаем тя да стане много скоро член на Шенген. Затова призоваваме българския парламент да предотврати завършването на още един опит за ограничаване  основни свободи като свобода на съвестта, свобода на религията, свобода на словото и свободата на събранията под прикритието на загриженост относно „борбата с тероризма“.

Настояваме да бъдат послушани гласовете на религиозните лидери, религиозните малцинства и гражданското общество (НПО).

Призоваваме парламентът да демонстрира ясен отказ от всички нарушения и предложени ограничения на религиозната свобода, които противоречат на българската конституция и международните закони:

 • като не бъдат приемани каквито и да са ограничения и държавни намеси извън допустимите от международните документи, които засягат религиозните организации и църковните служби (поклонение, проповеди, образование, преподаване, проповядване);
 • като не се забраняват или ограничават дарения за религиозни общности или организации, получени от чуждестранен кореспондент;
 • като не се ограничават или забраняват посещения и обмен между национални и чуждестранни религиозни лидери, мисионери, учители и преподаватели;
 • като не се ограничава правото на събрания чрез забрана ползването на сгради от религиозни организации, ако тези сгради не са одобрени от държавата;
 • като не се определя минимална бройка, според законопроекта от 300 души, за признаването и регистрирането на религиозни общности или църкви.

Предложените изменения не трябва да са в противоречие с Всеобщата декларация за човешки права членове 18-20, с Международния пакт за граждански и политически права, членове 18 и 19, 21-22 и 27, с Декларацията на ООН за елиминиране на всякакви форми на дискриминация на религия и вяра от 1981 г., членове 1-6, с Европейската конвенция за човешките права, членове 9-11, с Резолюцията за свободата и сигурността на религията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Насоките на ЕС от 2013 г. за религиозната свобода. Ако това е невъзможно, по-добре да не се правят никакви изменения. Почитането на 70-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека изисква съобразяването на законодателството и практиките с фундамента на този документ от историята на човешките права, изразен в чл. 1, „Всички човешки същества се раждат свободни и равни по достойнство и права … „. 

Приканвам Комисията по вероизповеданията и правата на човека и Народното събрание на България да актуализира Закона за вероизповеданията така, че да е основан на „достойнството и правата“ на всяко човешко същество;  защото това е най-добрият „инструмент“, който допринася за мира, сигурността и по-доброто разбирателство във всяко общество, включително и в България.

д-р Ливиу Олтеану

генерален секретар