Молитвени нужди (Юни 2021)

Молитвени нужди (Юни 2021)

Извадете ме от тук!

Международните медии издигнаха гласове за освобождаването на Азия Биби от затвора, осъдена на смърт заради богохулство в Пакистан.

Дори и съпругът и петте й деца също страдат от обвинението в богохулство. „Те всички са живи, но заради заплахата от смърт, са преминали в нелегалност, често сменят жилището си и не могат да излязат навън или да отидат на работа. На децата им липсва майка им, чувстват се зле и са спрели да ходят на училище заради тяхната безопасност. Най-малкият е само на 9 години, “ посочва Tollet. „Нейното здраве се влошава, нейният съпруг рискува да бъде убит всеки път, когато я посещава в затвора и децата не могат да видят майка си заради тяхната безопасност.“

Ситуацията се е влошила, след като духовник от Пешавар е предложил награда от 5000 евро за всеки, който убие майката на петте деца. 


 

Християнка е била убита докато е защитавала дъщеря си.


 „Сунита„(псевдоним) е била убита, защото е отказала да позволи на изнасилвачи да се насилят върху детето й отново. 
  Двадесет и шест годишната майка  е научила, че дъщеря й е била изнасилвана три пъти и е била готова да защити детето си. Когато е излязла за да пресрещне двамата мъже, които дошли за дъщеря й през нощта, те я убили пред вратата на дома й и хвърлили тялото й в река. Тя е петият християнин, който е убит в Индия през последните два месеца.
Молете се за семейството на Сунита, особено за дъщеря й, която е била така травматизиращо  онеправдана.
Техният пастор, Джаймасих Наг( Jaymasih Nag) , казва, че убийците на Сунита са нападнали още три други християнски момичета в селото Регади( област  Джаркханд). Той е добавил също, че християнските момичета са нападани целенасочено от Индусите. 
Сунита е получавала заплашващи обаждания от изнасилвачи, но се е срамувала или страхувала да каже на някой, казва пастор  Джаймасих. Нейният мъж работи далеч от вкъщи. Те имат четири деца на възраст между две и тринадесет.
Съобщава се, че полицията е арестувала двама мъже поради съмнения за изнасилване. Скоро след това семейството на Сунита е започнало да получава смъртни заплахи и са били притиснати да премахнат обвиненията си. В този момент семейството се укрива. 
Убийството на Сунита е било последвано от четири други убийства в Индия от късния Май. Включително убийство с камъни на тинейджъра Самару(Samaru) в Одиша и смъртта на Баджо Бай Мандави (Bajjo Bai Mandavi), вдовица от  Чатисгарх
 
Призоваваме ви да се молите семейството на Сунита. Нека познае, че „ Господ е близо при тези, които са със съкрушено сърце“( Псалми 34:18). Молете се и за тяхната безопасност. Продължавайте да се молите за правосъдие за семействата на тези, които са били убити близките седмици и преди това. Молете се Бог да покаже своята правда в Индия    Господ   извършва  правда и правосъдие  за всички угнетявани.“( Псалми 103:6). Молете се църквите в Индия са останат силни и да говорят открито срещу подтисниците си. Така също молете се властите да помагат повече в защитата на уязвимите християни. 

 


 ДОМ ЗА БЕЗДОМНИЦИ
За прочитане: 2 Коринтяни 5:1-5
Нека направим три шатри: за Теб една, за Моисей една и една за Илия, без да знае какво казва.
Лука 9:33
Можем да разберем объркването на ап. Петър. Той видя нещо, което никой не беше виждал. Видя славата на Христос, блясъка на облеклото Му, изменения вид на лицето Му. Така че изумлението му беше съвсем нормално. Всеки на негово място би изгубил ума и дума. И би дал някакво неадекватно предложение.
Предложението на Петър беше странно поради редица причини. Една от тях беше, че Той предложи покрив над главата на трима мъже, които бяха бездомници. Господ Исус не притежаваше нищо. Известни са думите Му: „Лисиците си имат леговища и небесните птици гнезда, а Човешкият Син няма къде глава да подслони” (Лука 9:58). Моисей беше скитник, докато пасеше овцете, преди да бъде призован да изведе Божия народ от Египет; а и после в продължение на 40 години живя под открито небе. Пророк Илия също нямаше дом и се криеше в пещери и където намери.
Не че да си бездомник е препоръчително и говори за особени добродетели. Ние нямаме високо мнение за хората, които не са се потрудили да си направят някакъв дом и да си осигурят някакви що-годе добри условия. И тримата можеха да си подсигурят най-красивите и богати домове, защото бяха хора с качества. Но те имаха пред себе си такива високи цели, че просто не им оставаше време да мислят за личните си удобства. Цялото им внимание беше насочено към служение.
Колко внимание отделяме на своя дом? Колко ни струва той? Колко пари сме дали, за да го направим по-удобен? Колко страст влагаме в избора на мебели, настилки, плочки, тапети, полилеи, картини? Дали в цялата тази суетня не сме забравили призванието си да бъдем Божии служители? Дали в стремежа си да се уредим добре, не сме забравили колко много хора са духовни скитници, които треперят на открито и никой не се сеща да им посочи да се „облекат с небесното жилище” (2Кор.5:2)?
Молитва: Вечни Господи, припомняй ни постоянно да не се отдаваме с цялото си естество на земното и да не копнеем за повече и повече удобства. Разкривай ни красотата на духовния свят, за да обитаваме в неговите пространства и да привличаме бездомните.
Тема за размисъл: Домът е истински дом, когато действа като домашна църква.
 


 Бдете благословени в името на нашият Господ Исус Христос скъпи братя и сестри! Споделете молитвата ми към Бог за запазване на работните места на мен и на съпруга ми, защото отново предстоят съкращения в нашите фирми! Нека божията сила и Благодат бъдат върху нас и ни закрилят! Нека Бог ни благослови с благоволението на нашите работодатели, защото Той – нашия Небесен Баща ни е благословил с две прекрасни деца, които желаят да учат и са нужни средства за да ги издържаме. Нека Бог ги срещне и им даде Благодат да го познаят, за да му служат до края на дните си и да изпълни Съвършенната си воля за живота им. 


 Шестнадесетгодишният Самару е бил млад и обещаващ пастор, който е ръководел мъничка църква в своето село в Одиша. Индуистките борци негодували от факта, че преди няколко години Самару и две други семейства са се обърнали към Христос. След като изгонили първоначалния пастор на църквата, Самару поел църковното ръководство, а те започнали да заговорничат срещу него.

Екстремистите извлекли Самару от къщата му в село Кендукуда, завели го в планината, след което го хвърляли камъни по него до смърт. Сътрудници на Рилийз (Release International) съобщиха за убийството на полицията и четирима мъже са били арестувани. Понастоящем, те подкрепят и трите християнски семейства от Кендукуда и са ги преместили на безопасно място.

Сътрудниците твърдят, че подобни нападения са се увеличили по време на пандемията: гоненията се разпалват в селата под карантина или подложени на вечерни часове.

„За съжаление Самару е част от нарастващия брой християни, които са подложени на гонения и мъчения в Индия, тъй като радикалният индуистки национализъм се разпространява из цялата страна“, казват от според „Войс ъф мартърс Кореа” (Voice of the Martyrs Korea).

Група от местно племе убедила маоистки бойци да застрелят и убият пастор Мунши Деву Тадо на 10 юли: той довел 15 семейства до вяра в Христос в село Бхатпар в щата Махараштра.

Междувременно, в щат Чхатисгарх, Баджио Бай Мандави, вдовица, която е била жертва на гонения, защото отказала да се отрече от Исус, е била намерена мъртва на 29 май, точно извън село Кумуд, където е живеела.

Също в Чхатисгарх три християнски семейства се завърнаха вкъщи в Девукли Пара, след като са избягали от селото през май. Те са били нападнати и са получили заплахи за живота си заради отказ да се поклонят на боговете на племето. Християните е трябвало да се върнат да обработват земята си, но казват, че са оплювани и избягвани.

* Да се помолим на Бог да утеши семейството на Самару, докато оплакват загубата му.
* Да помолимна Бог да защити семействата в Девукли Пара. Нека да знаят, че Бог ги подкрепя с „праведната сидесница“ (Исая 41:10).
* Да се помолим за справедливост за Самару, Баджо, пастор Мунши и техните семейства, за да може преследвачите да не бъдат допускани да действат безнаказано.
* Да се помолим държавните и националните правителства да предприемат твърди стъпки за защита на уязвимите християнски общности и да поддържат религиозните права за всички граждани.

(Източници: All India Christian Council, Voice of the Martyrs Korea, News of Morning Star)

НОВИ СВЕДЕНИЯ:

Благодарим на Бог, че нашият ирански брат Исмаил Магребинеджад е оправдан по една от три присъди, а друга е намалена при обжалване. Третата присъдае била потвърдена. Сега Исмаил е осъден на седем месеца за „пропаганда срещу държавата” и две години за „членство в група, враждебна на режима”. Съдът отмени тригодишната присъда за това че е отговорил с емотиконка усмивка на шега по адрес на ислямски духовник. Нека се молим Исмаил да не бъде призован да излежава тези присъди.
(Източник: Middle East Concern) 


 Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за промяна на статута на древния християнски храм „Света София“ в Истанбул.

Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество.

Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма „Света София“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения! 


 https://www.youtube.com/watch?v=_UxPlw3PhzQ

Припомняме, че турският президент Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от VI век, която първоначално е изградена като християнски храм, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Турция не за първи път заплашва да превърне „Света София“ отново в джамия и натискът за това става все по-силен.

На 29 март 2019 г турският президент обяви в навечерието на местни избори, че иска да промени „Света София“ в джамия.

След като миналия месец стана ясно, че Турция може да превърне „Света София“ отново в джамия- това предизвика серия от недоволства.

На 1 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоя Турция да не превръща в джамия бившата древна базилика.

Същевременно обаче, Ердоган видя атака срещу срещу суверенитета на Турция в критиките за „Света София“.

На 2 юли Турският съд отложи решението за превръщането на черквата „Света София“ в джамия.

След коментарът на Помпео, не закъсня и реакцията на Руската православна църква, която заяви , че превръщането на „Света София“ в Истанбул от музей в джамия е „неприемливо“.

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че заплахата, която тегне над „Света София“ е заплаха за цялата християнска цивилизация.

На 10 юли 2020 г. турският президент Ердоган подписа указ, с който сградата от VI в. се преустройва в джамия, малко след решение на турския съд в тази връзка.

Ердоган уточни, че катедралата ще бъде отворена за мюсюлмански поклонници на 24 юли. 


 

П Е Т И Ц И Я
Група историци по повод кампанията срещу проекта “Батак като място на българската памет”

Списък на всички подписани

#

Име

Град Държава

Коментар

576 Kornelia Eftimova Ilieva Sofia Bulgaria
575 Елена Панчовска София България
574 Miladina Todorova Monova Paris France
573 светлана димитрова Париж Франция EHESS, докторант по социология
572 Божидар Жорж Симеонов Варна България Политиците се стремят да използват историята за свои цели.Да не им позволяваме!
571 Dessislav Minchev Sabev Montreal Canada Napalno podkrepiam peticiata.
570 Румяна Лъчезарова Станчева София България литератор, Институт по балканистика
569 Иван Икономов София България
568 Нонка Богомилова Тодорова София България
567 Нина Атанасова Лазарова Пловдив България
566 Диана Карабинова София, Виена България, Австрия Тюрколог. Никой няма монопол върху определени теми от българската история, науката трябжа да бъде свободна, а не привилегия на определени за „удобни“ от властта учени. Позицията на БСП е срамна, повечето медии бяха покъртителни, реакцията на учените в подкрепа малко закъсня. като че ли се върна тоталитаризма в науката, и то толкова бързо…
565 Veronika Atanasova Bikova Miami USA
564 Анифе Исмаил Турчин с.Брезница България
563 Aleksey Ivanov Belyaev Sofia Bulgaria
562 Цоня Луканова Събчева София България Смятам, че историците имат право да излагат различни тези, а в спорът между фактите се ражда истината. Скандалът с Батак бе раздухан нарочно, за да запълни медийното внимание и да консолидира всички, които са против ЕС.
561 Rossen Naydenov Stoyanov Athens Greece
560 Mariana Todorova Vassileva Ede The Netherlands
559 Деница Валентинова Шаранкова София България
558 Ева Антонова Атанасова Чикаго USA
557 Велислав Минеков София България
556 Mihail Mihailov Ivanov Sofia Bulgaria
555 Jeni Stoianova Georgieva Sofia Bulgaria
554 Катерина Людмилова Крушева Гьотинген Германия
553 Надя Христова Данова София България Институт по Балканистика
552 Иванка Николаева Петрова София България
551 Tsvetelina Yordanova Zurich Switzerland
550 Надежда Искрова Косева София България Редактор в „ПРО & АНТИ“
549 Franziska Metzger Fribourg Switzerland University of Fribourg
548 Пламена Славова Стоянова София България
547 Стоянка Бояджиева София България д-р, ст.н.с., Институт за фолклор, БАН
546 Доротея Димитрова Добрева София България д-р, ст.н.с., Институт за фолклор, БАН
545 София Дерменджиева Благоевград България д-р по педагогика в ЮЗУ „Н.Рилски“
544 Габриела Пламенова Петрова София България
543 Вяра Владимирова Стоянова София България
542 Пламен Симеонов Симеонов София България Подписвам петицията с усещането, че не е правилно емоцията да измества историческата истина. Убеден съм, че извеждането на подобни „проблемни теми“ в центъра на общественото внимание обслужва псевдо-родолюбиви движения, себелюбиви бабаити и фашизирани комплексари. Пламен
541 Димитър Симеонов Ненов София България
540 Невена Аспарухова Панова София България СУ ‘Св. Климент Охридски’
539 Борислав Симеонов Скочев София България Подкрепям протеста на учените срещу политическата и административната намеса в работата им и опитите на властта и ДС-служители да присвоят „българското“. Твърде зачестиха масовите, патриотарски, скъпи и внушени от властта кампании. А тази е едно тоталитарно стъпало по-горе с посочването на „народните врагове“.
538 Пламен Руменов Брадваров София България
537 Peter Stamatov New Haven, CT USA
536 Димитър Тодоров Кръстев Пловдив Република България
535 Людмила Верих София България
534 Христо Анастасов Беров София България СУ „Св. Климент Охридски“ Историята е твърде сериозно занимание, за да се позволява на политици и бивши ченгета да се занимават с нея
533 Стефан Симеонов Ралчев София България
532 Стоян Александров Михалев София България Не мога да приема факта, че като страна членка на ЕС и след 17години дистанция от тоталитарния режим, България продължава да бъде направлявана от структури на бившата Държавна сигурност как да задава дневния ред на обществото ни. Смисълът на науката е постоянно да съществува в условията на търсене и изследване, които да водят до дебат, а не да бъдат забранявани всякакви научни дискусии с тоталитарни похвати.
531 Ana Hristova Rashkova-Swier Amsterdam The Netherlands
530 Момчил Николаев Методиев София България
529 Margarita Radeva Velcheva Plovdiv Balgaria Napalno podkrepiam ideiata za obektivnost i profesionalizam v naukata, lishen ot politika i politicheski nastroenia.
528 Даниела Викторова Горчева Алфен на Рейн Холандия Беше тъжно и потискащо да гледа и да слуша човек цялата провинциална патардия на „възмутени“ граждани по повдо едно научно изследване. Напомни ми за тълпите,викали „смърт“ пред т.нар. „народен“съд и за тълпите от полуграмотни хорица,горящи датското знаме по повод карикатурите. Гордея се,че има мислещи българи като издигналите глас срещу това безобразие и ме е срам за немислещите,които се накрещяха до насита.
527 Николай Боянов Михайлов
народен представител
София България
526 Пламен Симеонов Цветков, НБУ София България Това е третият ми опит да подпиша петицията. За всеки случай ще изпратя още един свой e-mail. Ако и този път не се получи нищо, ще си помисля, че поради неизвестни за мен причини инициаторите на подписката смятат участието ми за нежелателно. Истеричният рев на псевдоучени, чието творчество е изцяло подчинено на стремежа да се оправдае руската агресия на Балканите, е най-вече белег, че българската нация е тежко болна. Абсурдно е човекоподобия, които подсъзнателно се подчиняват на всичко руско и съветско, да ми се изкарват сега за патриоти, след като са лишени не само от българско, но и от човешко самосъзнание. Същото се отнася и за глутницата от разсвирепели се доносници и щатни кадри на комунистическата Държавна сигурност, която беше основният инструмент за контрол на Москва върху България и най-дисциплинираното подразделение на съветския КГБ. Цялата кампания е очевидно дело на БСП, която като наследник на БКП е пряк продукт на съветската държава. Целта на комунистите е да се разграничат от ДПС и обръча лу от фирми, но и ДПС е не протурска, а преди всичко проруска партия. Като верен кадър на Държавна сигурност вождът на ДПС Ахмед Демир Доган се съюзи с палачите на онази общност, за която той претендира, че се застъпва. Турция поддържа Доган според формулата „знаем, че е негодник, но е наш“. Всъщност обаче Доган продължава да обслужба руските домогвания спрямо България – по времето на правителството на ОДС начело с Костов Доган беше един от най-гласовитите адвокати на руските мафиоти, изпъдени от България като заплаха за националната ни сигурност. Доган и обръчът му от фирми поддържат по-нататъшното заробване на България от руските енергийни суровини, като одобри новия договор с Газпром, както и проектите за АЕЦ „Белене“ и за петролопровода Бургас-Александруполис. Само глухите и слепите не са още разбрали, че и „Атака“ на Волен Сидеров е руска партия, като това е валидно и за ГЕРБ. Бойко Борисов и Волен Сидеров неведнъж са разгласявали, че за тях Русия не е проблем. Това обаче е политика. Още по-страшното е, че ръководството на две големи научни институции като Софийския държавен университет и БАН се присъединиха към истеричния хор на кагелбистко-кадесарската мафия, погазвайки най-основни научмни принципи. Страхувам се, че такива реакции ще компрометират още повече историята като наука в очите на българската общественост. А дали имаме изобщо реална историческа наука у нас?
525 д-р Мария Франц Калицин София България ст.н.с., Институт по Балканистика, БАН
524 Milena Ivanova Petkova-Encheva Sofia Bulgaria aspirant, Istoricheski fakultet, SU „Sv. Klimant Ohridski“
523 Димитър Георгиев Динков Пловдив България
522 златина георгиева георгиева софия българия Присъединявам се към петицията заради желанието ми да науча повече за т. нар. скандал. От случилото се до момента стана ясна и публична само едната страна на проблема. След като живеем в демократична страна би трябвало поне да се създадат условия за дебат, в който да се сблъскат всички гледни точки. Защото свободният човек е информираният. А у нас засега няма информация за този казус.
521 Борис Тонев Стателов Варна България Браво! Точен и много смислен текст.
520 Мария Иванова Шушарова София България Докторант, СУ „Св. Климент Охридски“, Исторически факултет. Имате безрезервната ми подкрепа.
519 Emilian Raichev Kavalski Edmonton Alberta
518 Василена Красимирова Мирчева София България редактор в списание „Лик“, БТА
517 д-р Александър Николов Николов София България „науката се спори с научни аргументи. Обсъжданият проект има недостатъци, но те не следва да бъдат „изправяни“ с политически натиск и в никакъв случай с цел обслужване на политическата конюнктура…“ Това е мнение на моя приятел проф. Георги Каприев, което споделям сто процента….. Против съм, както срещу „новаторите“, които се отнасят с пълна надменност към колегите си в България, така и срещу ловките манипулатори, свързани с бившата Държавна сигурност, които раздухват дивашка националистическа истерия в страната, искат да отровят и без това сложните отношения между българи и турци и да извлекат дивиденти от това. Смятам, че подобни проекти трябва да се реализират внимателно и професионално, но не смятам, че трябва да се оказва натиск, различен от НАУЧНАТА ДИСКУСИЯ И АРГУМЕНТ срещу което и да било мнение в науката.
516 Prof.Dr.Andreas Schwarcz Wien Austria Studienprogrammleiter für Geschichte an der Universität Wien, Präsident na drushestvo „Prijateli na dom Wittgenstein“ Az podkrepjam svobodata na nauchnite issledvanija i nauchnija dialog bez nazionalizam.
515 Ass. Prof. Dr. Iskra Schwarcz Wien Austria Universität Wien, Institut für Osteuropäische Geschichte, Podkrepjam petizijata.
514 Ивайло Александров Николов Loughborough Великобритания Не съм историк, но за мен свободата на словото стои над всичко. Това е принцип. И никой не трябва да има монопол върху истината. По същата причина не разбирам защо в Германия отричането на Холокоста е инкриминирано. Повече дискусии и повече изследвания водят до повече познание. По дискусията около Батак доколкото разбирам, авторите не отричат историческите факти, а се фокусират върху изграждането на стереотипната представа за тях впоследствие. В този смисъл, историята винаги е единствено това, което знаем за миналото чрез комплекси от „митове“. За добро или за лошо.
513 Димитър Живков Николов София България Аз също съм учен, макар и от друга специалност, и съм изумен от яростното заклеймяване (характерно за едни отдавнашни времена) на въпросния проект от „учени“ и институции, в това число и самото президентство, преди дори да е изслушана другата страна.
512 Цветелина Романова Величкова Перник България Магистрант, ИФ, СУ.
511 Valya Nikolova Vassileva Gent Belgium
510 Simeon G. Donchev New York USA Podkrepjamm peticiata.
509 Георг Георгиев Тупареж Амстелфеен Холандия
508 Николай Димитров Мюнхен Германия Въпреки,че не одобрявам някои мнения на разни объркани турско-български елементи,подписвам петицията заради това,че не трябва да се допуска натиск по какъвто и да е начин върху науката!Всяка държава има срамни и величави моменти в историята си.За какъв морал или ценности може да си говори,ако не можеш да си признаеш грешките,колкото и каквито и да са!
507 Кина Симеонова Андреева София България Тази кампания има за цел да прикрие неспособността на тройната коалиция да управлява страната ни и да отвлече общественото внимание от скандалите, които подриват държавността, от високата корупция и неизпълнените обещания на БСП, ДПС и НДСВ. Псевдопатриотизмът наред с политическата чалга са последното убежище на комунистите и ченгетата.
506 Мария Йорданова Спирова София България студент в СУ, 4 крус културология
505 Нина Иванова Димитрова София България
504 Ясен Атанасов Атанасов София България
503 Людмила Пантелеева Димова София България
502 Assia Nakova Princeton USA Nothing is achieved by hiding one’s head in the sand . We need press, academic and personal freedom to become full individuals and citizens. I hope the Bulgarian public will realize that soon.
501 Антоанета Иванова Тотоманова София България
500 Невена Стоянчева Маркова Варна България репортер
499 Мирослава Владимирова Найденова София България Подписвам петицията, защото съм против адиминистративния натиск, политиканската злоупотреба с научните изследвания и патриотарския конформизъм. Жалко обаче, че дори в случай като този за пореден път се намесват партийни и идеологически пристрастия. Достатъчно е да се разгърне, ако не друго, произволен брой на в. Зора от 30-40-те години, за да се види откъде черпи вдъхновението си Божидар Димитров.
498 Людмила Йорданова Драгоева София РБългария
497 Евгения Костадинова Янчевска София България
496 Николай Михайлов Куколев Благоевград Република България Не е добър атестат, че масовото умопомрачение на мнозина българи е обхванало и значителна част от хората с претенции за интелектуалност и свободомислие! Още по-странното е, че мнозина критикуват становище /статия/, което въобще на са прочели и които често имат бегли спомени за родната ни история /от социалистическо време/ и са склонни да се предоверяват на леви манипулатори като станалия известен повече като дописник на в-к“Труд“ проф…Божидар Димитров.Правото на свободно мнение не може да бъде отнемано в никакъв случай, особено от хора, от които се оичаква да работят повече с аргументи/научни/, а не срещу спонсорство за множеството им книги и политически ласки.
495 Д-р Мария Димитрова Василева София България
494 Христо Петев Ценов София България
493 Анна Василева Сотирова София България
492 Георги Йорданов Ганев София България Подкрепям петицията.
491 Теодора Антониева Тодорова София България
490 Събин Огнянов Чобанов Котел България IYI
489 Tatyana Lyubomirova Avramova Sofia Bulgaria
488 Ваня Иванова Иванова Монтана България
487 Лазарина Минчева Вълчева София България
486 Калоян Добрев Стоев София България Крайно време е да има някакъв цивилизован отпор срещу простотията и чалгата в обществото. На идиотите-атакисти, подписали малко по-долу с чужди имена, мога да пожелая само скороно ограмотяване, въпреки ограниченията в мозъчната им дейност.
485 Румяна Нейкова Кушева София България директор на ДИУУ в СУ „Св. К. Охридски“ Категорично подкрепям петицията. Не бива да се посяга на историческата памет с предтекст за митове. Има голям разлом между двете. Българската историческа памет разграничава конкретни ужаси от толерантност. Това са съвършено различни категории. Всички искаме да живеем в мирен и толерантен свят и да бъдем такива. Този път минава и през истини и изибягване в бъдещето на зловещи трагедии. Всеки човешки живот е ценен.
484 Васил Иванов Антонов Лос Анжелес Съединени Американски Щати Подкрепям петицията срещу извратената комунистическа пропаганда. Подкрепям и Естония за демонтажа на паметника,защото там, на изток е извечния корен на злото за Бъргария.
483 Stefan Tafrov Sofia Bulgaria
482 Катя Николаева Георгиева София България
481 Руслан Костадинов Семерджиев София България Подкрепям подписката. Хубаво е, че има толкова много истински Българи. Срамна е тази кампания срещу „пренаписването на историята“. От същите тези, които крият истината и наистина пренаписаха историята на България. Въобще не става дума за омаловажаване на жертвите в Батак. Поклон пред паметта им! Но не и тази врява на псевдо историци като Божидар Димитров. Да, нашата история се нуждае от пренаписване, за да разбере какво става днес, защо става и кой ги върши тези поразии. И се питам, както са ни учили още от древността – кого обслужва цялата тази топурдия – именно ксенофобите, онези, които и преди разделяха нацията с възродителни процеси, активни мероприятия, уж в полза на Отечеството. Нима никой няма право да се съмнява? Ако беше така – светът щеше да е още първобитен. Ако нямаше именно онези, които се осъмниха в действащите правила. Е, тези работи Божидар Димитров и компания не ги разбират. Няма и да ги разберат.
480 Иво Владев Николов Варна България
479 Владимир Андреев Трендафилов Югозападен университет, Благоевград България
478 Александър Валериев Първанов София България
477 Христо Венциславов Атанасов София България Абсолютно подкрепям мнението и апела на българското историческо съсловие. Най-накрая заявихте ясно позиция! Браво!!! Х. А.
476 Румяна Иванова Стоилова София България Не приемам политическия натиск върху научните изследвания.
475 Цветана Илиева Дечева София България
474 Радистина ЗахариеваГалитионва София България Най-удобния начин да държиш обществото в подчинение е като не позволяваш на членовете му да мислят и анализират самостоятелно. „Калъпите“ осигуряват лесен контрол и манипулиране.
473 Петър Илиев Тренев Торонто Канада
472 Стефан Кирилов Стаменов София България Магистър по археология, специалност праистория.
471 Марин Петков Чушков София България не на политическата цензура върху научните дискусии
470 Пламен Володиев Велев София България Здравейтер, аз съм завършил история в СУ и в момента се готвя да се дипломирам и като могистър. Напълно подкрепям изказаното в петицията становище и се надявам, че изказаната от нас позиция ще допринесе за подемането на обществен дебат относно опитите на някои националистически кръгове да монополизират правото на дебат върху опредевени теми от българската история.
469 Киро Ив.Киров София Бъпгария Напълно подкрепям
468 Евгения Троева София България
467 Момчил Емилов Петров Морганвил САЩ По образование и професия съм инженер, но историята като наука винаги е имала особенно място всред интересите ми. След избухването на скандала в БГ, прочетох статията на г-жа Балева във вестник Култура. Независимо от факта, че не живея в България от 8 години и съм позагубил връзка с обществото там, останах изумен от отрицателната политическа, медийна и за съжаление широка обществена реакция. Това е академичен труд и авторите му имат пълно право да публикуват, дискутират и защитават тезите си. Естествено има място и за хумор. Ако Г. Буш бе инженер, не мога даже и да си представя каква комедия / трагедия би настанала ако той си позволеше да ни наставлява и поучава какво да публикуваме и разработваме. Най-малкият въпрос би бил: „Ако той е толкова способен инженер, какво прави в Белия дом?”
466 Ангел Иванов Грънчаров Пловдив България Подкрепям апела за недопускане на политическа цунзура в историческата наука и изобщо в науката. Смятам, че свободата на изразяване на възгледи и на съпоставянето им в научни дискусии е свещено човешко право, което по никакви мотиви не може да бъде пожертвано. Ангел Грънчаров, преподавател по философия, Пловдив
465 Георги Петров Папакочев София България „The well-bred contradict other people. The wise contradict themselves“ O.Wilde
464 Копринка Георгиева Червенкова София България
463 Ирина Иванова Генова София България Не бива да се допуска цензура в пост-комунистическата епоха.
462 Ивайло Боянов Знеполски София България
461 Алексей Кирилов Кальонски София България Подкрепям апела на колегите и приятелите!
460 Владимир Чавдаров Найденов София България Подписът ми е в защита на свободата на словото и научните изследвания и против първобитния национализъм, който доминира в публичното ни пространство и държи здрави позиции в обществото ни. NB: тъй като има опасност това да се превърне в елементарен конфликт БСП-СДС, искам да подчертая, че с този подпис не целя да подкрепя която и да било политическа сила в България.
459 Андриян Иванов Георгиев София България
458 Румян Тодоров Сечков София България
457 Татяна Ваксберг София България
456 Галина Каменова Лозанова София България ст.н.с., д-р, Институт по фолклор- БАН
455 Мариана Димитрова Панайотова Бургас България
454 Теодоси Витанов София България Тази кампания дирижирана от държавата, събужда много мрачни спомени от недалечното минало и показва, че тези не са научили нищо ново и на са забравили нищо старо.
453 Драгомир Стоянов София България Докторант СУ „Св. Климент Охридски“
452 Добри Йорданов Добрев София Бьлгария Гл,редактор на в,“НОВА ЕРА“ Подкрерям ПЕТИЦИЯТА.
451 Александър Стефанов Чохаджиев Велико Търново BG Подобни подходи нямат нищо общо с науката. Но дори и от политическа гледна точка е нечисто. Същото е и с гроба на „ЦАР“ Калоян, където се извърши ГРАНДИОЗНА подмяна на исторически факти!
450 Йорданка М. Гешева София България Разкриването на историческата истина изисква научен, а не емоционален подход. Поддържам правото на всеки да изказва аргументирано и нау чно доказано мнението си.
449 Александър Стоянов Попов София България Подкрепям правото на научни изследвания от всякакъв тип и правото на хората да ги изразяват открито и честно.
448 Кристина Мирославова Попова Благоевград България Югозападен университет „Неофит Рилски“
447 Веселина Николова Вандова London United Kingdom
446 Марко Хайдиняк София България Подкрепвам петицията, с искрена надежда че България ще спре да прилича все повече и повече на родната ми (бивша) Югославия.
445 Теодора Асенова Гандова София България Сдружение „НПО Линкс“
444 Сашо Николов Попов Русе България
443 евгений александров дайнов софия БГ подкрепям, разбира се. Ставащото е скандално и приляга на страни като Русия и Беларус, но не на европейска БГ. А от фашизоидни „историци“ ми е писнало отдавна, вдигнал съм ръце; добре че се сетихте за подписката.
442 Петя Енчева Илиева Вюръбург Германия Подкрепям напълно тази петиция и не бих искала да гледам без да мога да направя нищо как политици и други се опитват да възпрат учените да изследват, откриват нови гледни точки на исторически събития и доказват или отхвърлят нови и стари теории(!)
441 Нелия Атанасова Коларска София България Научните, а и всякакви други културни спорове, се осъществяват чрез противопоставянето и защитаването на аргументи, а не чрез запушване на устата на едната страна по спора.
440 Борис Борисов Шопов София България Докторант (отчислен с право на защита), СУ „Св. Климент Охридски.“ Подкрепям петицията. Не бива да се допуска политическа намеса в науката и нейното използване за политически цели по какъвто и да е повод.
439 Антония Иванова Романова София България
438 проф. Георги Теологов Каприев София България В науката се спори с научни аргументи. Обсъжданият проект има недостатъци, но те не следва да бъдат „изправяни“ с политически натиск и в никакъв случай с цел обслужване на политическата конюнктура.
437 ван иванов динков софия българия редовен докторант съм в катедра политология.работя като експерт-политолог в Центъра за стратегически изследвания към ВС на БСП(известен още като центъра на Ал.Лилов). подкрепям напълно и изцяло свободата.особено тази на словото, съвестта и убежденията.отричам табутата и официалните истини – удобни или болезнени.мнението ми е лично, но не се страхувам да го защитя публично.в крайна сметка човешката съвест не е хаспел, че да вози каквото и когото… желая успех
436 Едвин Стефанов Сугарев София България
435 Димитър Милчев Вацов София България Не политическите клишета, а свободната научна дискусия разпределя изследванията на слаби и силни.
434 Милена Якимова Якимова София България Политическите употреби и злоупотреби с професионалните ни занимания не са новина. Тъкмо затова не бива да се оставят без реакция.
433 асен асенов софия българия
432 Мила Милева Маева Sofia Bulgaria
431 Георги Иванов Жечев София България Радвам се, че други са написали това, което аз исках да напиша и не написах само поради липса на време…
430 Георги Пантев ВАРНА България напълно подкрепям изказаното мнение
429 Олга Стефанова Тулева София България
428 Лило Йончев Попов София България
427 Радостина Петкова Шаренкова София България Етнографски институт с музей, БАН. Това е пореден опит за реставрация на „ценности“ от близкото минало, което очевидно все още не може да се нарече минало. Контрол и монопол върху науката.
426 Мая Косева София България
425 Ирина Йорданова Новакова София България
424 Албена Емилова Стамболова София България
423 проф. д-р Скептик Интелектуалов София БЪЛГАРИЯ
422 Стефанка Сивриева-Златарова София България С текста на петицията-протест съм съгласна,обаче трябва да се добави,че е нужно образованието в областта на техническите науки да бъде също предмет на истинска дискусия.Трудовете на хабилитираните ръководства на университетите да бъдат на разположение на гражданите за контрол на „административните им заслуги“и развитието им във времето.Образованието в университетите,особено за магистратура трябва да се координира с европейските и канадски програми в съответни специалности.
421 Станимир Добрев Кюркчиев, дмн София България Не може да се развива наука при наличие на цензура
420 Светлана Любомирова Иванова София България Доцент в Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
419 Огняна Иванова София България
418 Асен Найденов Краевски София България Свободата на критичното слово трябва да се отстоява всеки ден! Подкрепям петицията!
417 Петя Стойнева Гергова София България журналистка по образование, в момента практикуваща „Връзки с обществеността“
416 Цветан Павлов Цветански София България
415 Веселина Кирилова Вачкова София България Основанията на петицията са безспорни и ги подкрепям безрезервно. Не мога да кажа същото за темата на конференцията и изобщо за налагащия се стил в науката ни, която масово се пише „по проект“ и се превръща в един вид „предплатена услуга“. Последното неминуемо провокира не само странна фразеология, но и меко казано странни изследователски теми.
414 Мирелла Стефанова Дечева – ст.н.с. ІІст. д-р ЕИМ при БАН София България
413 Костадинка Димитрова Самсорова Бургас България
412 Елисавета Мусакова, ст. н. с., Народна библиотека София България
411 Доц. д-р Борислав Любомиров Георгиев, Нов български университет София България Двете най-обсъждани теми през изтеклата седмица са VIP Brother – победата на „обикновената жена“ Христина, и „скандалното“ научно изследване, свързано с една картина, представяща клането в Батак. Историята също се чалгизира, уважаеми дами и господа, и това е непростимо. С учудване прочетох, че и председателят на Народното събрание се ангажира с мнение по повод на това „скандално научно изследване“. Покойната ми майка – проф. Елена Георгиева, потомък на Васил Петлешков, изгорен между две клади, но непозволил Брацигово да бъде опожарено, винаги се чудеше защо на Батак се обръща толкова внимание за сметка на останалите селища, в които е имало Априлско въстание, и що за героизъм е това да се оставиш да бъдеш изклан като добитък. Въпросното научно изследване предлага възможен отговор на този неин въпрос.
410 Иван Вълчев Иванов Варна България Ами така е ….. като е пълно с еничари.
409 Venelin Iordanov Ganev Oxford, OH USA Associate Professor of Political Science, Miami University of Ohio
408 Борис Атанасов Тодоров Лос Анджелес САЩ Намирам проекта за излишно провокативен, така че не се подписвам в подкрепа на конференцията. Но твърдо не одобрявам намесата на държавни институции и особено президентството в научни дискусии и намирам за противоконституционни и неморални призивите за преследване на учени на личностна основа. Бих се радвал, ако хора с агентурно минало не се представят пред обществеността като историци.
407 Светослав Христов Павлов София България Магистър по финанси и счетоводство
406 Кристин Костадинова Димитрова София България За всичко може да се пише. Всичко може да се изследва. Всичко може да се обсъжда.
405 Юлиан Иванов Стоянов Бон Германия Подписвам петицията със забележка: Едва ли „Митът“ беше най-подходящият повод за подемане на кампания в защита на академичната свобода
404 Svetlana Hrabrova Бяла Слатина BG
403 Антон Иванов Марваков Благоевград България
402 Nikola Georgiev Altankov Sofia Bulgaria Gentlemen: I agree with your position and express my support to this initiative. I hope and trust that this position is based on the principle of free speech and freedom from ANY interference with academic research and that similar stand will be taken against ANY and ALL attempts to restrict it regardless where they originate.
401 Калина Филипова Бозева София България Председател на фондация „Междуетническа инициатива за човешки права“
400 Панайот Владимиров Денев София България
399 Райна Тодорова Стаменова София България
398 Ivelina Pencheva Kyutchoukova Sofia Bulgaria Ne znam dali v kraina smetka njakoi e uspijal da prochete tzelia text na tozi proekt, koito predizvika tozi politiziran medien skandal, na koito bijahme svideteli naskoro i koito za sajalenie ne e edinstvenija v nashata mila rodina. Az lichno taka i ne uspijah da se zapoznaija s palnoto sadarjanie na tozi taka obsajdan proekt za da moga da se proiznasijam po vaprosa.I vse pak, smeshno e, chte v nachaloto na 21 bek v edna strana, kojato pretendira da bade veche v Evropa se razgarijat takiva vazrojdenski strasti po vapros, po koito ne spirat spekulatziite i insinuatziite kakto ot nashi polititzi, taka i ot chujdi diplomati i pseudo-istoritzi. Neka da se opitame da porasnem i da ostavim analitichnija pogled na nauchnija rabotnik da se izkaje po vaprosa ! Neka nai-posle da se osvobodim ot neprestannite politikanshtini i zloupotrebi s fakti ot rodnata ni isoria i se opitame da pomislim trezvo po nashite komplexi, ot koito vidimo se zadoushavame. Samo istinskata nauka moje da ni spasi ot podobni farsove ! Dano po-chesto se chouva glassa i v tazi strana !
397 Флорика Симеонова Велева Благоевград България Като коментар ще си позволя да цитирам една фраза на И. Дичев от последните дни:“Удивлението ми от българската историческа гилдия премина още една граница“. Във връзка с тази констатация, която напълно споделям, си задавам следния въпрос: Кога всъщност моите бивши преподаватели от ИФ на СУ говорят това, което мислят-когато преподават в университетските аудитории или когато се показват по телевизията и се чувстват длъжни да кажат това, което масовият зрител очаква от тях.Съзнавам, че не е лесно да се изправиш срещу същинска Велика китайска стена от предразсъдъци, агресивна простащина и клиширана или напълно отсъстваща мозъчна дейност. И все пак, кой, ако не те? Ако свободата на научното изследване и правото да го защитаваш, дискутираш и оборваш, но не с медийни изблици на свещен гняв, плюнки и размахване на цепеници, не е висша кауза на историците от СУ, то всички останали техни каузи са предварително изгубени. Поздравявам Д.Мишкова и Б.Гаврилов, единствените преподаватели от ИФ на СУ, които открих сред подписалите подписката. Извинявам се ако съм пропуснала някого.
396 Росица Първанова Генчева София България
395 Александър Атанасов Антонов София България Мисля, че в началото на 21 век не е редно да се забраняват дискусии и конференции. Декларативния патриотизъм с нищо не подпомага историческото познание.
394 Доц. Ганчо Драгомиров Матеев Dubai България Истината не може и не трябва да се крие, независимо от политическите убеждения!
393 Виолета Йовчева Людсканово София България
392 Стефан Бойков Рангелов София България Не на популизма!
391 Рудолф Сикорски София Саракш На всички, които така непредпазливо са се подписали с имената си, в момента им се търси цаката, особени на служителите на БАН. Мракобесието в държавата има своето отражение и в този бастион на научното дирене. Време е Европейският съюз да вземе юздите изкъсо и да изрита към азиатските простори комуно-ченгесариата!
390 Тодор Николов София България
389 Антон Стефанов Душев София България
388 Vladimir Spassov Getov London United Kingdom
387 Стела Благоева Атанасова Бургас България
386 Георги Петков Георгиев Варна България Не съм, а и трудно бих могъл да бъда убеден, че фразеологията, използваната от авторите на проекта, за да представят своя труд, бе най-подходящата. Най-малкото защото впоследствие им се наложи да обясняват самите себе си. Но съм убеден, че никога не се е стигало до добър край в случаите, когато властта, втъкала се, по изключение, в емоциите на мнозинството, се е опитвала да заглуши гласа дори на един единствен човек. Аз вярвам в Батак и в ролята, изиграна в нашата история от събитията в Батак. Но вярвам и в други неща – вярвам в една конкретна словесна конструкция, чиито автор е Монтескьо, както и в смисъла на най-важната поправка към Американската конституция.
385 Илиян Здравков Ружин София България
384 Александра Огнянова Георгиева Нови Искър България
383 Валери Григоров София България
382 Martina Ivanova Miteva Berlin Germany
381 Васил Бориславов Виденов Виена Австрия
380 Диана Динкова Танъмова Франкфурт Германия
379 Margarita Naumova Peeva Sofia Bulgaria
378 Кристина Валентинова Фердинандова София България
377 Adriana Mincheva Boston USA
376 tania v. ko Bulgaria Bulgaria
375 Viara Valtchanova Valtchanova London Great Britain
374 Иван Руменов Гюров София България
373 Пламена Лъчезарова Фотева София България
372 Росица Пламенова Кирилова София България
371 Дора Костова Кирилова София България архитект
370 Албена Здравкова Беновска София България
369 Валентина Шарланова София България ст.н.с.д-р, Етнографски институт с музей,БАН
368 Деян Ников Бургас БЪЛГАРИЯ
367 Любомир K. Топалов Boston, MA USA Center for the Study of Democracy, Dept. of Political Science, Northeastern University
366 Калоян Станев Станев Барселона Испания Трябва да се отвоюва Историята от Божидар Димитров.Заради него,много нормални българи я смятат за псевдонаука.
365 Красимира Ангелова Николова София България
364 Йордан Живков Желев София България Напълно подкрепям петицията! Що се отнася до проекта – в текста на разпространената по Интернет обява наистина е можело да се премисли и отредактира още веднъж формулираното подзаглавие – например „митологизирането на клането в Батак“, а не както е понастоящем – „митът за клането в Батак“, което освен че не е точно, звучи твърде двузначно, а и леко дразни. А на журналистите и определени „познавачи“ на историята (титуловани неправомерно) толкова им и трябва, за да си намерят – първите благодатна тема за коментари и запълване на ефирното време, а вторите – повод за поредната от безкрайните им медийни изяви.
363 Иван Атанасов Врацов София България икономист
362 Emil I Dulguerov Calgary Canada Podnasiam izvinenia, che ne polzuvam kiriltza. Prisaediniavam se kak vashiat priziv i sam saglasen s visichkite vi argumenti, bez da sam profesionalist v sferata na istoriata ili sotzialnite nauki S uvajenie: Emil Dulguerov, M.Sc. P. Eng
361 Иван Вилхелм Дандолов София България Едва ли някой изказал се срещу изследването си е направил труда да разбере за какво става дума. Важното е да се вдига шум и да се нагнетява напрежението между българи и мюсюлмани. Изследването, че една картина не отразява конкретни факти бе преиначено, така че отново да служи на нечии нечисти интереси.
360 Raymond Detrez Ghent Belgium Centre for Southeast European Studies, Ghent University (Belgium)
359 Svetoslav Antonov Delev Sofia Bulgaria
358 Стоянка Тодорова Манолчева София България социолог
357 Борислав Евлогиев Борисов София България Преди около 12 часа се подписах, потвърдих участието си по електронната поща и видях името си в списъка под номер 201. Сега го няма. Предполагам, че имате технически проблеми. Затова изпращам данните си отново. Успех!
356 Красимир Панайотов Кръстев софия България Кампанията показва, че в България все още е много трудно да се прави история или поне такава, която не следва определена националистическа линия. Част от историческото ни наследство все още чака своите де-митологизатори – това в пълна сила важи за османистиката и възрожденската ни история. Кампанията се обявява преди всичко против алтернативната гледна точка, против различната интерпретация, а това е недопустимо. Какво друго е историята ако не отворена книга, съдържаща низ от интерпретации.
355 Иван Иванов Торонто Канада
354 Емил Веселинов Апостолов София България
353 Георги Любомиров Желязков София България Институт за компютърни и комуникационни системи -БАН. За последен път подписах петиция срещу прогонването на 300 хиляди турци от България, през 1989 г. Идиотите трябва да проумеят, че вече сме членове на Европейския, а не на Съветския съюз.
352 Илия Иванов Недин Лондон UK
351 Георги Костов Коцев София България Проектът на Мартина Балева и Улф Брунбауер може да е провокативен, но нашите псвдоисторици-ченгета трябваше да го оборят, ако могат, с аргументи, а не като манипулират и предизвикват псевдопатриотични чувства по болезнени за нас въпроси.
350 Florentina Badalanova Geller London UK
349 Севдалин Генов София България Цари дезинформация Обидно е !
348 Кремона Маринова Бъцева-Павлова София България Щастлива съм, че има такава подписка и че все още има хора, за които истината е важна.
347 Vladimir Ljubomir Petrovic Beograd Serbia Institut za savremenu istoriju, Beograd
346 Драгомир Борисов Димитров Марбург Германия Институт по ориенталистика и езикознание, Университет Марбург
345 Maria Falina Budapest Hungary
344 Елка Христова Анастасова София България
343 Силвия Методиева София България Специалист – културен туризъм „Люба Турс“ Еоод
342 Ivailo Assenov Trayanov Bulgaria Sofia
341 Юлиан Георгиев Попов Лондон Великобритания Предстоят много подобни „скандални изследвания“ и колкото по разумни сме, толкова по наясно със себе си ще бъдем. Тези, които така яростно се противопоставят на разговора за историята живеят някъде между 1876 и 1878 година.
340 Анна Ивова Хаджимишева София България Специалист – Културен туризъм „Люба турс“ оод
339 Юлиана Методиева София България Напълно подкрепям тезата на историците, които категорично се обявяват против монопола в науката.
338 Иван Маринов Палов Бургас България Дано този сблъсък освободи някака обществена енергия. Надявам се на гневно пробуждане сред научния и културен елит – истината и патриотизма се приватизират най-безочливо. Провокацията на фарисеите монополисти този път е особено нагла – това не е баналната патриотарска чалга на Димитров – Това е зловещо!
337 Евтим Симеонов Ников София България Истината колкото и да е нелицеприятна трябва да се знае.
336 Боряна Иванова Кацарска София България
335 Юлиян Разпопов София България Може и да не се съглася с мнението ти, но ще ти дам възможност да го споделиш.
334 Борис Николов Fairfax, VA USA
333 mikhail lozanov sofia bulgaria
332 Велко Бориславов Милоев София България
331 Веселин Петров Стойнев София България
330 Цветелина Тошева Драганова Пловдив България Темата за образите и механизмите, които управляват представите ни, е изключително важна за всеки критически мислещ човек и за себепознанието на всяко общество. Табуирането на подобни проекти е знак за (съзнателно поддържан)примитивизъм на мисленето. Не ми е по силите да коментирам възможните сценарии, към които препраща то.
329 Georgi Ivanov Kurov Bliznaci Bulgaria Istinata, samo istinata i pak istinata, kolkoto i da boli, kudeto i da boli i kogoto i da boli.
328 Румяна Илиева Червенкова София България
327 Ружа Симеонова Любенова Габрово България Прадядо ми е участник в Априлското въстание, в четата на Цанко Дюстабанов. Умрял е на заточение на остор Кипър, което е съсипало семейството. Въпреки това не мога да се съглася някой да забранява на хората да мислят по различен начин. Манипулациите и насъскването са оръжия от едни времена, които смятахме за отминали, но уви…
326 Тома Георгиев Белев София България
325 Дойчин Иванов Толев Пловдив България
324 Евелин Николов Велинов София България Подкрепям петицията защото обичам родината си, но не с користната политическа любов на патриотарите-манипулатори. Защото уважавам истината, дори когато е болезнена за мен. Защото обичам свободата и не приемам подтискане на научното, религиозно и друго мнение и тогава, когато не съвпада с моето. Защото се опитвам да деля нещата в живота първо, на истински и фалшиви, а хората на добри и корумпирани, а след това на свои и на чужди. Защото се опитвам да обичам своите, без да мразя чуждите. Защото бих искал спорната теза да бъде научно опровергана, а не подтискана и заглушавана от политически, националистически и други съображения. Защото искам да видя България по-европейска и по-малко балканска.
323 Емил Иванов Мариянов София България Надявам се подетата инициатива да постави началото на отворен и пропусклив дебат по една от най-важните теми на общностното ни настояще, от перспективата на предстоящия европейски проект,а именно – националната ни идентичност, механизмите на нейния идеологически конструкт и предизвикателствата пред промените в глобалния културен контекст .
322 Таня Бойчева Чавдарова София България Подкрепям петицията и очакам тя да бъде последвана от собствено научна дискусия с максимална публичност.
321 Вентцислав Христов Златарев София Бьлгария Венцислав Христов Златарев – Учител по философските дисциплини в ПГТМД, гр.София
320 Добринка Ангелова Добринова-Данчева София България Като изкуствовед изразявам категоричния си протест срещу политизирането на една историческа и преди всичко изкуствоведческа тема и превръщането й в националистически въпрос. В науката, ако изобщо можем да правим такава, винаги има дискурс. Настоявам този дискурс да се проведе и то цивилизовано, а не с налагането на тоталитарно и псевдо-патриотическо клеймо от страна на политици, макар и считащи се за историци, и на псевдо-величия и всезнайковци в областта на историята като напр. Божидар Димитров. Ако такъв дискурс не се проведе в академична среда, предлагам публична дискусия чрез интернет. Никой не отрича трагедията Батак, но искам да се чуят мненията на различни учени по темата, свързана със значението и обхвата й.
319 любослава Бориславова Терзиева- Боянина София България
318 Марта Кръстева Ивайлова София България хоноруван асистент по класическа филология в Софийския университет
317 д-р Евгения Иванова Иванова Стара Загора Р България Всеки има право на мнение – истинският историк знае как да борави с фактите, без да ги изопачава.
316 Искра Петрова Димитрова София България д-р по кинознание; подкрепям декларацията с най-дълбоко убеждение в нейната правота
315 Белин Марков Белев София България Мисля, че не енужен никакъв коментар. Ченгетата…
314 Борислав Николов Ангелов София Република България Политолог
313 Мария Сотирова Станева София Бъгария Не трябва да позволяваме историци с корени в комунистическата ДС и с псевдоними да манипулират общественото мнение и да истеризират научните дискусии.
312 Божидар Марчев Николов Ловеч България
311 Кръстю Ивайлов Пастухов София-Варшава България-Полша писател, журналист
310 христо любомиров иванов софия българия
309 Ана Стойкова Стойкова София-Варшава България-Полша Ст.н.с. ІІ ст., д-р, в Института за литература към БАН, в настоящия момент лектор по български език във Варшавския университет
308 Огнян Димитров Минчев София България доцент по политология в Софийския унверситет
307 Кирил Димитров Терзийски София България Мдааааааа тва за батак си беше яка простотия и реакцията на всите бг идиоти (като се почне от президента та се свърши с шоуто на Слави) показа недвусмислено каква гадна ченгесарска държавица сме!
306 Тервел Георгиев Няголов София България главен редактор PC Magazine Bulgaria
305 Димитър Георгиев Торбов София България За съжаление ИСТИНАТА е без значение за мнозинството българи. Пълни сме с лицемерци, които защитават сестрите в Либия, и в същото време издават и подкрепят смъртни присъди върху безащитни сънародници позволили си да мислят със собствените глави! Пътят за главорезите в България е разчистен!
304 доц. Петко Методиев Петков София България
303 Васип Христов Георгиев София България
302 Nikolay Vasilev Ignatov Berlin Germanija
301 Мариана Асенова София България
300 Проф. д.и.н. Иван Димитров Карайотов Шумен България Трудно е да се роди историческа критика в България. Добре че от средна Европа ни дават пример.Но с такива вездесъщи и безпринципни съветници (ментепрофесори) на политиците няма да стигнем далеч.
299 Слажи Петков Славов София България
298 Венета Начева Начева София България Подкрепям петицията. магистър историк, СУ
297 ЯнаГенкова Пункина София България Нека управляващите ни не изказват мнения по научни теми (камо ли пък да правят „обръщения към нацията“), преди да са се запознали с фактите. Реакцията на президента по случая ясно показваше, че не е чел публикациите срещу които така пламенно протестира.
296 Димитър Викторов Атанасов София България Докторант в Софийския университет „Св. Климент Охридски“
295 Огнян Борисов Ковачев София България Доцент по антична и западноевропейска литература, СУ „Св. Климент Охридски“. Най-хубавото свидетелство за смисъла на тази подписка според мен е наличието на дискусионни позиции в коментарите на колеги, които са подписали петицията с „критика към критиката“. Ако искаме да излезем от малката е-стая, в която ще се четем одобрително взаимно, и ще останем нечути и непрочетени от хората, чиито мозъци промиват медии и политиканстващи политици, защо да не бъде организирана една реална конференция, напр. относно това има ли в България теми, събития и личности, недосегаеми за исторически или други хуманитарни изследвания. Да се надяваме, че на нея ще изрази позицията си и самият президент, ако рече, този път обаче в качеството си на историк.
294 Десислава Георгиева Гаврилова София България
293 Борислав Гаврилов Гаврилов София България
292 Александра Николаева Дипчикова София България
291 Momchil Mihaylov Sofia Bulgaria
290 Маргарита Серафимова Илиева София България
289 Свилен Владимиров Овчаров София България
288 Christian Promitzer Graz Austria University of Graz, Historical Institute
287 Martin Ivanov Ivanov Sofia Bulgaria
286 Райна Гаврилова София България
285 Стоян Радков Новаков София България
284 Снежина Ангелова Андонова Благоевград България доц. д-р Снежина Андоновар преподавател в Югозападен Университет „Неофит Рилски“
283 Стоян Димитров Гуглев село Мирково България Подкрепям свободата на изразяване на различни мнения и решаване на подобни спорове с научни аргументи.
282 Росица Димитрова Арнаудова София България Никой в една свободна държава няма право да забранява на учените да правят своите изследвания. Помня генетиката и Лисенко, помня заклеймяването на Солженицин, Румяна Узунова, Георги Марков. Извесно време вярвах, че всичко това е в миналото, но за съжаление сякаш в България, член на Европейския съюз, се връща мракобесното време на социализма, този път с патриотарска окраска.
281 Атанас Владиславов Славов София България Като преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на СУ и гражданин, подкрепям петицията в защита на фундаменталната свобода на мисълта и научните изследвания. Недопустимо е свързани с комунистическия режим „учени“ и „политици“ да подменят истинския обществен дебат с пропагандни лозунги и популистки тези.
280 Димитър Кръстев Димитров Благоевград България доцент, д-р по педагогика, Югозападен университет
279 Даниела Иванова Таринска – Хаджикова София България
278 Станчо Аврамов Аврамов Варна България Драги сънародници, време е да си напишем историята такава, каквато наистина е била.
277 Павлина Георгиева Сивова София България
276 Irena Ilieva Borisova Sofia BG
275 Вихра Мориц Йомтова София България
274 Добромир Петров Добрев София България Медийните манипулации и изкривявания на обществените разбирания не са цел на историята! Политиците правят нашата наука такава. Протестирам!!!
273 Калина Иванова Пеева София България
272 Макс Иванов Ботев София България
271 Динко Желев Господинов София България
270 Иван Евтимов Иванов София България
269 Ася Кирилова Грънчарова София България Имате безусловната ми подкрепа.
268 Бонка Иванова Антонова София България
267 Живко Петров Парушев Варна България
266 Цветелин Йорданов Степанов София България
265 Илия Павлов Стефанов София България Свободата на словото е „крайъгалния камък“ на всяко общество, претендиращо за демократично.Цинично е, когато някой си позволява да твърди, че е гласът на гражданското общество, а по същество налага цензура. Срамувам се от реакцията на учени и журналисти, които застанаха зад опита да се затвори нечия уста, независимо какви думи е изрекла.За бившите и настоящи „ченгета“ е ясно- те така са свикнали. По професия съм адвокат.Готов съм да съдействам pro bono при необходимост.
264 Karin Taylor Graz Austria
263 Мая Стоянова Горчева София България
262 Гражина Шват-Гълъбова, доцент Варшава Полша Като българистка и историк на идеи, напълно подкрепям позицията на българските колеги.
261 Таня Иванова Мангалакова София България И преди, и сега се опитват да тровят науката с ненаучни доводи. Защо медиите показват ежедневно и ежечасно ексхибиционизма на Божидар Димитров? Какви научни публикации като историк има Каракачанов, който взе дейно участие в кампанията не като политик, а като историк?
260 Ясен Иванов Бояджиев София България
259 Мирослава Николаева Георгиева София България
258 Весела Герчева София България
257 Evelina Razhdavichka Sofia Bulgaria
256 Антония Илчева Колева София България
255 Ясен Босев София България
254 Иван Георгиев Манолов Пловдив България Аграрен Университет – Пловдив доц кат Агрохимия и почвознание
253 Антоанета Тодорова Лесенска Пловдив България
252 Александър Александров Коцев София България ст. асистент; Геолого-географски факултет; СУ „Св. Климент Охридски“
251 Венцислав Божидаров Божилов София България
250 Стефан Борисов Велев София България Подкрепям петицията изцяло! Стига ченегесарски псевдопатриотизъм!
249 Надя Манолова-Николова София България Подкрепям петицията на групата учени срещу грубата цензура и псевдо научната реакция на определени среди в печата и научните институции. Достатъчно имитация на науката история!!!
248 Валентина Иванова Васева София България
247 Емил Роберт Коен София България
246 Стоян Росенов Шиваров София България подкрепям свободата на словото, не провокациите на г-жа мартина балева
245 Крум Ернстов Бъчваров Саарбрюкен Германия Институт за пра- и протоистория и предноазиатска археология, Саарландски университет
244 Мария Стефанова Спирова Лайден Холандия Post-Doctoral Fellow, Department of Political Science Leiden University
243 Дмитрий Степанович Варзоновцев София България
242 Ani Istatkova Sofia Bulgaria
241 Рашко Костадинов Доросиев София България
240 Атанас Георгиев Чобанов Париж Франция
239 Аксения Христова Амерсфоорт Холандия Покрепям петицията.Някои са безнадеждно изостанали и се „мъчат“ да ни връщат в старата орбита.Нито е времето(21-ви век), нито е мястото(Европейски а не Съветски съюз)
238 Мария Георгиева Бояджиева-Луизова Пловдив България Подкрепям апела.
237 Ирен Илиева Крумова Стокхолм Швеция
236 Peter Ivanov Tsvetkov Berlin Germania Bravo che tazi iniziativa idva ot Balgarija.
235 Виолета Стефанова Стайкова София България
234 Орлин Чавдаров Аврамов София България
233 Ивайло Никифоров Борисов София България
232 Георги Николов Петров София България
231 Константин Димитров Николов Амерсфоорт Холандия Подкрепям петицията. Споделям напълно филисофията на съставителите.Очевидно управляващите и „службите“ у нас все още се лутат някъде в средата на миналия век и не са разбрали, че вече сме членове на Европейския, а не на Съветския съюз.
230 Светломира Димитрова Димитрова София България Боя се, че никой не разбра за какво става дума в самия проект. Затова защитавам правото на гражданите на информираност.
229 Димитър Димов Димов София България СУ, Катедра „История и теория на културата“
228 Владимр Иванов Донев Велико Търново, България
227 Takvor Onik boduryan Mainz deutschland
226 Станислав Петров Цанков Син Сити Замунда Аз разбира се не подкрепям петицията но призовавам всички истински българи по аналогичен начин да блокират сайта.
225 Христо Иванов Николов София България
224 Ружа Смилова София България
223 Иван Райчев Кехайов София България
222 Кирил Кирилов ЧЕРВЕН БРЯГ България
221 Любослава Красимирова Русева София България
220 Ахмед Агов Барутанлиев Доспат Bulgaristan
219 Lolita Petrova Nikolova Salt Lake City, UTA USA
218 Илия Василев Талев Вашингтон САЩ
217 Петър Атанасов Попов София България Цялата тази истерия напълно се вписва в процеса на тоталната рекомунизация на България. За съжаление демократичният свят преди 17 години не намери сили да постави комунизма на подсъдимата скамейка, както се случи с нацизма след Втората световна война. Така безбройните му престъпления, включително и пренаписване на историята за щяло и нещяло, останаха без възмездие.
216 Ганчо Трифонов Славов Моргантаун САЩ
215 Борислав Евлогиев Борисов София България
214 Elena Ivanova Ivanova Arlington USA Assistant Professor of Spanish Literature
213 Стоян Колев Динев Picton New Zealand Историк. ЛИБЕРАЛНАТА ТЕОРИЯ ЗА СВОБОДНАТА ДИСКУСИЯ: …Свободата на мисълта и свободната дискусия са най-висши либерални ценности, които просто не се нуждаят от допълнително оправдание. И все пак те също могат прагматично да се оправдаят с оглед на ролята, която играят при търсенето на истината. Истината не е очевидна и не се постига лесно. Търсенето на истината изисква поне: (a) въображение; (b) опити и грешки; (c) постепенното откриване на собствените предразсъдъци с помощта на (а), (b) и на критическата дискусия. Западната рационалистическа традиция, идваща от гърците, е традицията на критическата дискусия – на изследването и проверката на твърденията или теориите посредством опита да се опровергаят. Този критически рационален метод не трябва да се обърква с метода на доказателството, т.е. с метода на крайното установяване на истината. Освен това той не е метод, при който винаги се постига съгласие. Ценността му се крие по-скоро във факта, че участниците в дискусията ще променят до известна степен мнението си и ще се разделят като по-мъдри хора. Често се твърди, че дискусия е възможна само между хора, които говорят на един и същ език и тръгват от общи основни положения. Мисля, че това е грешка. Готовността да научим нещо от партньора в дискусията, е всичко, от което се нуждаем, а това предполага истинско желание да разберем какво се стреми да ни каже той. Ако готовността е налице, дискусията ще бъде толкова по-плодотворна, колкото по-различни са основните теоретични позиции на партньорите. Ето защо ценността на дискусията в голяма степен зависи от разнообразието на предлаганите възгледи. Ако Вавилонската кула не съществуваше, щяхме да я сътворим. Либералът не мечтае за идеален консенсус на мненията. Той се надява само те да се обогатят взаимно и в резултат да се развият идеите. Дори когато за всеобщо удовлетворение решим някакъв проблем, решавайки го, ние създаваме много нови проблеми, по които не сме на едно мнение. За това не бива да се съжалява. Търсенето на истината с помощта на рационална дискусия е обществено дело, но резултатът от него не е общественото мнение (каквото и да е то). Макар че общественото мнение може да се влияе от науката и да съди науката, то не е плод на научна дискусия. В политическата област традицията на рационалната дискусия създава традиция на управление чрез дискусия, а заедно с това и навика да се слуша другата гледна точка, което води до нарастване на чувството за справедливост и до готовност за компромис…
212 Elena Iordanova Ivanova Dallas USA
211 Бисер Любомиров Манджаров Plumsteadville Pennsylvania, USA Демагогията на БКП/БСП е един много добър пример за безкрайност
210 Радосвета Вълчанова Гетова Саутхамптън Великобритания Магистър и Доктор по История на Университета в Саутхамптън, Великобритания. Подкрепям петицията
209 Йордан Симеонов Ефтимов София България Нов български университет
208 Irina Gigova Charleston, South Carolina United States profesor asistent po istoria v istoricheskia departament na College of Charleston, Charleston, Iuzhna Karolina
207 Надя Йорданова Васева София България
206 Екатерина Кирилова Михайлова София България
205 Владимир Николаев Градев София България
204 Генко Цветков Генов Minneapolis USA
203 Невяна Николова-Андреева Бон Германия
202 Анна Асенова Златкова София България
201 Христо Иванов Цветков София България Какво стана с коментара ми и подкрепата на петицията от преди 2 часа?
200 kameliq jekova parasheva haskovo balgariq
199 Петко Петров Христов София България ст.н.с. ІІ ст., д-р, Етнографски институт и музей при БАН Напълно поткрепям позицията на колегията!
198 Дарина Илиева Билярска София България
197 Валери Григоров Стоянов София България Житейският опит ми подсказва, че формулировката на проекта „Feindbild Islam – Geschichte und Gegenwart antiislamischer Stereotype in Bulgarien am Beispiel des Mythos vom Massaker in Batak“ [така!], част от който е конференцията, насочена към точно визирана дата, въобще не са подбрани случайно. Глупаво е да омаловажаваме това. Но първосигналната и несъмнено очаквана реакция на масмедии и „патриотари”, към която се присъединиха и редица „държавни мъже”, придоби съвсем гротескни измерения. На мнение съм, че и в научните дирения трябва да има етика – не зная кой би се заел по подобен повърхностен начин [без обида за културните антрополози!] да деконструира „мита за Guernica“ според прочутата картина на Picasso. А за Холокоста, чийто мемориал в Берлин бе издигнат върху браздата, разделяла дватата свята на East и Ost Europe, да не говорим! Не желая обаче някой да предопределя разбиранията ми за добро и зло. И да налага безапелационно собствената си гледна точка. Притеснен съм от преиначаването на факти в публичното пространство, независимо от движещите мотиви. Смутен съм и от неразбирането (или нежеланието за разбиране) на методи и понятия, отдавна усвоени в европейската хуманитаристика. Възмутен съм от тоталното „чалгизиране” на родното ни битие, което вече превръща България в „територия” на все по-изпростяващо население.
196 Емил Вълов Иванов София България
195 Милена Асенова Беновска София България Подкрепям изцяло петицията. Може да се каже още, че очевидно в случая с Батак става и подмяна на дневния ред на обществото, като измислените проблеми отклоняват вниманието от реалните.
194 Красимир Иванов Кънев София България Отвратителна, предмодерна смесица на драма и водевил с височайше политическо участие. Сюжет за Malleus maleficarum. Дано не се превърне в трагедия за участниците в проекта и особено за Мартина Балева.
193 Марийка Иванова Радева София България Доцент в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
192 Stanka Dimitrova Raycheva Bruxelles Belgique
191 Андрей Колев Колев София България
190 Юрий Вълковски София България Преподавател в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“
189 Маргарита Карамихова София България
188 Диана Иванова София България
187 Нева Георгиева Мичева София България
186 Боян Ивайлов Знеполски София България
185 Елена Жилева София България
184 Goran Krastev Breda Nederland
183 Ivanka Liubomirova Miteva Auckland New Zealand Kato psiholog moga da kaja che cialata istoria okolo Batak e clasicheska proiava na grupova psihologia. V povecheto sluchai slabite lichnosti sledvat primera na vodachite tai kato ne sa v sastoianie po red prichini, emocionalni, mislovni ili povedencheski de izberat drug tip povedenie. Porblemat e che spi tozi ti dinamika, masata sama se stimulira e dokarva do sastoianie na svrah-vazbuda, koeto vodi do otricatelni posledici. Reakciata na meddite v Bulgaria prilicha mnogo na reakciite na futbolnite huligani, koito gubat chuvstvoto za obektivnost vodeni ot emociite. Jalko che neshto koeto mojeshe da bade dobar primer za nov pogled varhu istoriata i neinoto presazdavane chrez mediata na izkustvoto se prevarna s isteria.
182 Elena-Maria Marburg Berlin Deutschland
181 Милена Генчева Ненкова София България
180 Theodora Koytcheva Dragostinova Auburn USA PhD (2005), University of Illinois at Urbana-Champaign
179 Георги Стойчев София България
178 Антоанета Д. Добрева София България
177 Кирил Василев Василев София България
176 Александър Тодоров Андонов София България Свобода за научните изследвания. Свобода на мисленето, откривателство, творчеството и новаторството.
175 Павел Димитров Попов Ню Йорк САЩ
174 Mehmed Ismail Boyukli Bruxelles Belgia VINAGI SAM BIL PROTIV PROPAGANDNATA ISTORI4ESKA MITOLOGIA;V BULGARIA TOVA E PREVARNATO V INDUSTRIA.SAMOZVANIAT PROFESOR ISTORIK BOJIDAR DIMITROV E SRAM ZA VSI4KI MLADI BALGARI TUK NA ZAPAD.NESHTO POVE4E;OSVEN 4E TOZI 4OVEK SE DARJI KATO MENTOR,RAZMAHVANETO NA KOSTITE OT BATAK V EVROPEISKOTO PUBLI4NO PROSTRANSTVO GRANI4I SAS NEKROFILIA.NIAKOI KAZVAT 4E KOGATO MARTVITE SE SABUJDAT JIVITE TRIABVA DA SA NASHTREK;RAZBIRA SE 4E TRIABVA DA IMA PALNA SVOBODA NA NAU4NITE ISLEDVANIA,TOVA E EDINSTVENIAT NA4IN PROPAGANDO ISTORI4ESKATA MITOLOGIA DA NE BALVA FILMIRANI PASKVILI KATO ^^VREME RAZDELNO^^ I ^^KOZIAT ROG^^,FILMI KOITO POMACITE I TURCITE V BULGARIA NI KARAHA NASILA DA GLEDAME……
173 Светла Кьосева Будапеща Унгария
172 Stefka Mihaylova Chicago USA Dirijiranata obshtestvena reakciya demonstrira rezultatite ot nyakolko desetiletiya osakateno humanitarno obrazovanie.
171 Илиана Ангелова Вълчанова София България
170 ivo aleksandrov kostadinov Dupnitsa Bulgariq
169 ИВан Милков Ценов Ботевград България
168 Димитър Тодоров Димитров София България Трябва да се спре ловът на вещици,организиран от патриотите „на една ракия“, под надзора на Агент Гоце.
167 Петър Валериев Станков Прага Чешка Република Научната етика предполага аргументиран, а не емоционален дебат. Опитът за оборване на научни резултати с емоции свидетелства за слабостта на критиката (а вероятно и на критиците). Подкрепям свободата на научните изследвания и призовавам всеки влюбен в историята да открие научните аргументи, оборващи резултатите от спорния проект.
166 Mladen Svetoslavov Savov Sofia Bulgaria
165 Румен Стоянов Борисов София България гл. асистент, СУ „Св. Климент Охридски“
164 Слави Трифонов Славов Лос Анджелис САЩ
163 Радослав Радославов Михайлов София България Подкрепям безусловно!
162 Милена Иванова Ангелова Благоевград България гл. ас. д-р по история, ЮЗУ „Неофит Рилски“
161 Петя Христова Los Angeles USA магистър по история, Софиийски Университет „Свети Климент Охридски“; doctoral student in archaeology, University of California at Los Angeles
160 Димка Иванова Гичева-Гочева София България Истерията срещу един научен проект, при това анонсиран със статия в културен седмичник преди повече от година, няма нищо общо с научното дискутиране. Очевидно е, че тя цели нагнетяването на напрежение в обществото непосредствено преди първите избори у нас за депутати в европейския парламент. Протестирам срещу това!
159 Недялко Тодоров Попов Бургас България
158 Светла Николаева Бъчварова София България
157 Даниела Колева София България
156 Крум Николов Кузманов София България
155 Рада Цанева София България
154 Atanassya Ivanova Boradjieva Veliko Tyrnovo Bulgaria
153 Стоян Христов Антонов Пловдив България етнолог, д-р, гл. ас. в Катедра „Етнология и философия“ на ПУ „Паисий Хилендарски“: подкрепям!
152 Петя Стоянова Василева София България СУ „Св. Климент Охридски“
151 Калин Цветанов Манолов София България Като ценител на свободата и преподавател в НБУ категорично не приемам поредния опит на самозвани и посредствени „учени“ да използват историята за пропагандно-патриотарски цели.
150 Петър Асенов Воденичаров Благоевград България
149 Цочо Христов Бояджиев София България Научните дискусии – с научни аргументи, а не с писма на възмутени трудови колективи. Това вече сме го живяли…
148 Александър Андреев Бон Германия В редакцията на Дойче веле получихме десетки електронни писма с протести срещу „германската намеса в българската история“. Езиковото равнище -безобразно. Кръвожадността и тъпоумието – безпримерни. Дори в петицията на ВМРО имаше три правописни грешки. Какво е това промиване на мозъци, каква е тази индоктринация? Поне да научат майчиния си език, преди да тръгнат да трошат глави заради Батак.
147 Румен Николов, Assoc.Professor/DPhil София България
146 Михаела Антонова Делева Пловдив България Студентка в СУ „Kлимент Охридски“. Аз съм твърдо против политизирането на българската история и нейното поставяне в идеологически рамки от някои „видни“ историци на съвременна България. Живея в демократично общество и държа на свободното интерпретиране и дискутиране в историческата наука. Считам, че само чрез обективното осветляване на историческите факти и събития, българинът ще успее да осъзнае реалната си идентичност и да намери своето място в Европа.
145 Петър Георгиев Петров София България н.с. Етнографски институт – БАН. С надеждата, че преди да са отминали 131 г. в изследователския интерес на нечий проект ще попадне завчерашното бракосъчетание на шефа на Лукойл за Балканите, състояло се в уж сакралното пространство на управлявания от БД Национален исторически музей в присъствието на исторически ангажирания президент на България и на други лица, изказали вещо мнение по настоящия проект.
144 Петя ЛюбомироваКабакчиева София,СУ“Кл.Охридски“ България В науката при несъгласие са значими само научни аргументи,а не политически заяклеймявания
143 Михаил Иванов Груев София България СУ „Св. Климент Охридски“
142 Бойко Иванов Атанасов София България
141 Георги Кръстев Чобанов Варна България
140 ст.н.с. д-р Вихрен Илиев Чернокожев София България
139 Чавдар Александров Найденов Дрезден Германия
138 Стефан Радославов Лолов София България ст.н.с.II ст., дмн
137 Адриана Николаева Младенова София България икономист, Институт за пазарна икономика
136 Атанас Георгиев Чанев Роверето Италия докторант по Когнитивна наука, Университет в Тренто
135 Иван Еленков Еленков София България
134 Албена Кирилова Вачева Благоевград България
133 Деляна Кирилова Попова Хамбург Германия Факултет по политически науки, Университет Хамбург
132 Симеон Валентинов Хинковски София България
131 Белин Тончев софия България Възмущение, или по-скоро презрение, защото този изтъркан конюнктурен опит да се манипулира историческата истина виси доста нелепо-пародийно в гражданското пространство на България от 21 век – пред погледите на хиляди мислещи съвременници, които имат съвест и памет.
130 Жана Тодорова Петрова София България Подкрепям петицията, защото текстът й не е „за“ и „против“ идеята на конференцията или участниците, а против начина, по който се разрази скандал около нея. От всяка телевизия и водещи печатни издания виждах открити уроци по история за Батак. Което показва колко на закрито се преподава всъщност история в клас. Загледах се и в светските страници на вестниците – няколко дни там тече между другото една друга „история“ – за сватбата на човек, който може да си позволи да се жени в Националния исторически музей. явно за някои вестници местата на паметта имат различно значение, когато някой е рекламадотел и му е позволен подобен ритуал на такова място и когато става дума за научна конференция.
129 Гергана Радостинова Янкова Бостън Америка
128 Ина Веселинова Пачаманова София България А не е ли Борис също насилствено направил българите християни и не е ли обезглавен тогава „елита“ на държавата, но това е изключително „позитивно“ и „положително“ за България??? Историята трябва не да промива мозъци, а да разширява кръгозора – май така повтарят точно тези, които забраняват конференции…
127 Ана Лулева София България ст.н.с.д-р, Етнографски институт-БАН
126 Олга Михайлова Мишкова-Делева Пловдив България ПУ „Паисий Хилендарски“ ,Катедра“Немска филология“: Профанацията като тежкa „болест“,която може на практика да споходи всякя една обществена наука, е на път да обяви „епидемични симптоми“ за съвременната историография на България.
125 Мария Георгиева Кантарджиева София България Подкрепям апела.
124 Ива Иванова Филипова-Кюркчиева София България н.с., Етнографски институт с музей, БАН
123 Лиана Константинова Гълъбова София България
122 Светла Славова Янева София България
121 Добринка Драгиева Парушева Пловдив България д-р по история, Институт по балканистика, БАН
120 Руслан Иванов Перник България
119 Милена Б Методиева Princeton USA
118 Доброслав Станимиров Кюркчиев София България Ако да съм българин означава да разсъждавам като Божидар Димитров, другарите в ръководството на БАН и патриотите по форумите и във вестниците „Труд“ и „24 часа“- благодаря за подобна чест. Ако има свобода – тя е за всички.
117 Емилия Тодорова Карабоева София България
116 Иван Христов Иванов София България
115 Росица Градева София България д-р, Институт по балканистика, БАН
114 Биляна Радославова Курташева София България
113 Николай Иванов Вуков София България
112 Мартина Балева Берлин/София Германия/България Изкуствовед, Историк по история на Източна и Югоизточна Европа и класическа археология
111 Амелия Веселинова Личева София България
110 Nikolay Atanasov Antov Chicago USA
109 Людмил Иванов Дуриданов Йена Германия Едно от безцеремонните действия на модерното (пост)индустриалното общество е постепенната «изравняване» (разбирай «модернизиране») на историческите символи в така нар. «изостанали традиционни културни кръгове», след които идва познатото damnatio memoriae и модерният homo novus (пак бил той интелигентен, мутра или само новый). По този начин след промените в училищната и образователна практика се стига и до «Реформация» на историческите места, на които loci communes се крепи, както знаем или интуитивно усещаме, резервоарът на общата култура и това, което Леви-Брул нарече сполучливо «естествен менталитет». Неговото понятие «mentalité primitive», макар и изковано през началото на XX в., звучи с акцента на модерноto ЕВРОцентристкo съзнание, което дели Европа (в античните представи – от Гибралтар до Кавказ) на високо развит (християнски) Север и ниско развит (мюсюлмански) Юг. И тъй като е по-лесно да се търси възможност да се «деконструира» фундаменталисткия конфликт не у дома, там където делението на компактните религиозни общности води своето начало с успоредното процъфтяне на индустриалната Зап. Европейска цивилизация, а в исторически известната междинна зона, носейки отпечатъка на «изостаналия Изток». Институциите (FU Berlin, R. Bosch), които с лекота бъркат в една национална рана като Батак на «изостаналите национализми», едва ли биха си позволили да обявят изследователски проект, занимаващ се с деконструкцията на мита за метафизическото съзнание на съвременния немски елит – като постхристиянска «нация културтрегер» (Kulturnation) – на фона на корифеи като Кант, Хегел, Хьолдерлин, Ницше. Тези академични институти не само нямат гражданска смелост и (отдавна загубената) академична свобода на artes liberales да предизвикат дискусия от позицията на модерните (тихомълком практикувани) soft nationalisms, свързана с мистификационните фактори, «замъгляващи» историческите факти относно картината на холокауста. А няма германска фондация, която да не е изпълнила своето идеологическо задължение в «литургийното онагледяване» на тази култова «рана». Разбира се, най-добрия начин да се запазят културните loci communes, е допускането на весеобхватна дискусия за най-дълбоките «исторически рани», защото само болката от «докосването» им може би ще ни накара да се почувстваме отново пò човеци и така ще имаме възможност да си докажем – на нас и на «другите», че тя (раната) е част от емоционалната ни, културна памет – над която могат да се поставят само «новите» ЕВРОпейци, чиракуващи в «ЕВРОпейската историческа работилница» (както нарекоха проекторамката «Geschichtswerkstatt Europa» на проекта за Батак). Защото само така миналото ще може да се «превърне» в бъдеще или както Ницше би подхвърлил иронично: «Който остава верен на себе си, претърпява метаморфози» (позволявам си да дам и оригинала: „Wer sich selbst treu bleibt, wandelt sich ab.“) Йена, 30.04.07 д-р Людмил Дуриданов, хонор. преподавател Университет «Фридрих Шилер» Йена
108 Рада Стоянова Панчовска София България
107 Росина Людмилова Костова Велико Търново България Възмутително и неприемливо администриране и политизиране на научните изследвания!
106 Венета Кръстева София България докторант, Институт по социология при БАН
105 Георги Светлозаров Петрунов София България доктор по социология
104 Асен Василев Йовчев Петрич България
103 Мария Георгиева Баръмова София България
102 Emilia Mateina Sofia Bulgaria
101 nikolai dimitrov karageorgiev bern switzerland Napalno szm szglasan s napisanoto
100 Веска Вардарева Благоевград България ЮЗУ „Н. Рилски“
99 Бойко Пенчев Пенчев София България
98 Валерий Пенчев Русанов София България
97 Катерина Николова Попова София България
96 Николета Тодорова Даскалова София България
95 Maria Nikolaeva Todorova Urbana-Champaign USA
94 Лора Андреева Шумкова София България
93 Георги Господинов Георгиев София България
92 Велико Димитров София България
91 Албена Бранимирова Чобанова София България Подписвам се с ясното съзнание, че ни трябват исторически факти, които ни обединяват и ни правят силни в оценка на събитията, която предполага включване на различни гледни точки. Да се манипулира съзнанието на тема национална идентичност с нищо не подпомага успеха и просперитета на нацията. Можем да преосмисляме историята от гледна точка на успехи, постижения и примери за сътрудничество и това би било полезно. Да се фокусираме върху кървави драми и омраза в моменти, когато това е удобно на нечия политическа кауза е не посто неетично, а изцяло вредно. Нека сеем и жънем не революция и бури, а любов, братство и свобода. Това са могли да го правят достойни българи, привидяли братя дори и сред турците и то в онези времена /т.е. Левски/. Нима ние днес сме по-малко заинтересовани и неспособни?
90 Christian Ferdinando Giordano Prof. Dr. Habil. Dr. h.c. Italia Such an interference in a scientific project is a shame !!!
89 Райна Иванова Маркова София България „157 Като друг аспект на недостига на общ исторически живот, индивидуалният живот все още няма история. Псевдосъбитията, изобилстващи в спектакълната драматизация, не са били изживени от тези, които знаят за тях; а и освен това те се изгубват в тяхното натрупващо се прибързано изместване едни други, при всеки тласък на машината на спектакъла. От друга страна, това, което е било реално преживяно, няма връзка с необратимото официално време на обществото и е в пряка противоположност с псевдоцикличния ритъм на подлежащия на консумация субпродукт на това време. Индивидуалното преживяване на отделното всекидневие остава лишено от език, от понятие, от критичен поглед към своето собствено минало, на което не е отделено никакво място. То не се комуникира. То е неразбрано и забравено в полза на лъжливата спектакълна памет за безпаметното. “ Ги Дебор – 157 тезис от Общество на спектакъла и още: „…знаем, че историята се е родила в Гърция заедно с демокрацията. Може да се докаже, че тя и изчезва от света заедно с нея. В този списък с триумфите на властта обаче трябва да се добави един негативен за нея резултат: държава, в чието управление трайно се настанява един грандиозен дефицит на историческо познание, вече не може да бъде ръководена стратегически.“ Ги Ернст Дебор – „Коментари към общество на спектакъла“
88 Христо Петков Тодоров София, НБУ България Изцяло подкрепям петицията. Свободата на научното изследване е благо, което, като показа случаят с проекта за Батак, трябва да бъде пазено от посегателства. Кой друг да пзаи това благо ако не учените – онези, които в своята работа се ползват от него?
87 Иван Александров Билярски София България Подкрепям петицията
86 Еми Фидел Барух София България Коментарът е излъчен на 30 април по радио « Дойче Веле » Автор : Еми Барух Обявяване : Проектът на д-р Улф Брунбауер « Батак като българско паметно място » стана повод за смущаващи политически реакции. Какво се крие зад това ? Коментар на Еми Барух Текста на записа : Ако днес ми зададат въпроса откъде докъде се простира добре експлоатираното и добре тиражирано българско псевдородолюбие, бих отговорила от Либия до Батак. Либия – заради недопустимата, смущаваща нечувствителност, която прозира зад лицемерните опити на неколцина доста нечистоплътни политически фигури да оцелеят в публичното пространство на гърба на една автентична човешка трагедия. Батак – заради несъразмерната истерия, в която за съжаление и срам бяха въвлечени и първите държавни мъже – по повод тиражирането на една по същество тенденциозна клевета. И в двата примера става дума за подмяна. Добре тиражирана и добре прецелена. Всеки може да прави подобни опити. Въпросът е поради каква причина те са успешни ? Когато бе лансирана идеята медицинските сестри да бъдат включени в листите за евродепутати, въпреки цялата абсурдност на подобно предложение, то дълго време беше коментирано, осмисляно, оглеждано, претегляно. И вместо на избирателите да се обясни, че всъщност това е опит за подмяна на целта, на смисъла и идеята за присъствие на български представители в Европейския парламент…, тиражните медии се впуснаха в дебати относно това отговарят ли медицинските сестри на посочените от ЦИК критерии или не отговарят ? Как да се тълкува в техния случай изискването за « отседналост ? » « Отседнали » ли са или не са… Случи се така, че всеки в България, който търси евтина популярност, хваща темата за смъртните присъди и започва да я размахва патетично в ефира. Като по този начин я лишава дори от истинския й трагизъм. Скандалът по повод една несъстояла се научна конференция е още по-нелеп. Първо, защото в случая става дума за тенденциозно тиражиране на няколко неверни версии. Второ, защото борави с квалификации, които напомнят за отдавна минали времена, и трето, защото е допотопен опит за администриране и намеса на политиката в науката – което само по себе си е лоша диагноза за самочувствието и на политиците, и на академичната мисъл у нас. Най-лошото е, че успехът на подобни подмени издава леснината, с която гласовити патриотари са в състояние да манипулират не само населението, но и част от така наречения български елит. Издават още цяла гама от комплекси, които ни пречат да се изправим с лице към собственото си минало, да бъдем модерни, да бъдем истински, да бъдем себе си.
85 Alexander Vladimirov Bojkov Sofia Bulgaria
84 Пенка Трифонова Ватова София България ст.н.с. в Институт за литература – БАН
83 Яна Л. Домусчиева София България
82 Ivaylo Ivanov Hinov Oullins France
81 Таня Костадинова Димитрова Пазарджик България
80 Стефан Димитров Кръстев София България
79 Неда Панайотова Денева Будапеща Унгария
78 Алека Александрова Стрезова София България
77 Ива Стефанова Тодорова София България Програмен координатор, Сдружение „НПО Линкс“
76 Веселин Иванов Тепавичаров София България Присъединявам се към този апел на колегите и съм готов да подпомогна с каквото мога тяхната гражданска позиция.като професионален историк и етнолог заявявям,че не желая да ми бъдат натрапвани представите за патриотизъм и историческа достоверност на бивши ченгета-манипулатори,които имат твърде изкривени идеи по повдигнатия въпрос.смятам,че те използват въпросния случай,за да насаждат омраза към Запада и нашата съседка Турция,а на тази основа да се подържа митът за Русия като „големия брат“на България.имах възможност да се запозная с проекта в детайли и за мое учудване никъде в него не прочетох словосъчетанието“митът за Баташкото клане“,каквито имаше във Вацовите вестници и който манипулации се подържат и от някои други издания.смятам,че този проект трябва да предизвика един научен дебат сред историците,който наистина да отсее митологиите по отношение на Възраждането и същевременно и доколкото е възможно,да се види истината по различните аспекти на тази епоха.чел съм книгата на колегата П.Митев „Българско възраждане“,трудът на Р.Даскалов“Как се мисли Българското възраждане“ и други публикации,от които много добре личи,че редица проблеми от възрожденската ни история се нуждаят от прецизиране и изчистване от митологични наслоения.а що се отнася до кресливата кампания в медиите против проекта,тя според мен е едно класическо милиционерско мероприятие,на което хоро се хванаха обаче и някои авторитетни български учени.авторите на проекта и техните подръжници е необходимо на всяка цена да публикуват пълния тикст на проекта си,за да може обществеността да се запознае със съдържанието и така да се отнеме мотивът на манипулаторите да спекулират с темата.
75 Ива Салех Саид Лион Франция Трябва да се съдят: БАН, Държавата и Президента в Страсбург
74 Иван Симеонов Димитров София България студент
73 Силвия Николова Чолева София България Освен декларация, добре е и нещо конкретно да се случи.
72 Александър Красимиров Мирчев София България
71 Nina Georgieva Gagova Sofia Bulgaria
70 Борис Руменов Михов Пловдив България
69 Валери Каменов Колев София – СУ – ИФ България Подкрепям апела с твърде много резерви по квалификациите към противниците на неговата теза и по правото на отделни колеги и на свободно избраните академични ръководства да реагират срещу проекта според собствените си разбирания.
68 Васил Велков Нинов София България
67 Силвия Валентинова Аризанова София България докторант, ИФ, „Св. Климент Охридски“
66 Димитър Маринов Евстатиев София България
65 Жоржета Димитрова Назърска София България
64 Маргарита Николова Дишкова София България
63 Любомир Климентов Георгиев София България
62 Karolina Szynal Cracow Poland Podkrepiam apela.
61 Олга Тодорова Тодорова София България д-р, ст.н.с. в Института по история на БАН
60 Снежана Борисова Попова София България
59 Ангел Михайлов Игов София България
58 Геновева Димитрова Василева София България
57 Рая Йорданова Заимова София България Подкрепям изцяло позицията на колегите.
56 Даниела Василева Калканджиева София България доктор по история(Софийски университет). Колеги, нека си спомним, че даже в Съветския съюз се намериха достойни учени, които отказаха да осъдят Солженицин за книга, която не са чели.
55 Васил Иванов Гарнизов София България Непростимо е да се посяга на автономността на научните изследвания
54 Светлана Бойкова Илиева Благоевград България
53 Мюмюн Исов Хасково България
52 Митко Георгиев Новков София България Напълно съм съгласен с декларацията! Ако мога, бих я подписал два, три, сто пъти!
51 Анастасия Николаева Пашова Благоевград България доцент, д-р ЮЗУ“Неофит Рилски“
50 Христо Петров Буцев София България
49 Емануил А. Видински София България
48 Николай Аретов Аретов София България
47 Лъчезар Иванов Богданов София България
46 Николай Валентинов Карамихов София България
45 мирослав мирославов зафиров София България
44 Огнян Димитров Бояджиев София България
43 Александър Везенков София България историк
42 Andrei Sofia BG
41 Десислава Александрова Лилова София България
40 Теодора Христова Бакърджиева Русе България
39 Илия Илиев София България
38 Бойчо Николов Кокинов София България когнитивна наука, Нов български университет Присъединявам се към протеста! Най-силно възмущение и гняв в мене предизвика реакцията на самата академична общност. Това, че политиците използват подобна ситуация за популистки цели е разбираемо, макар и осъдително. Но това, че академичните ръководства на БАН и СУ реагират като цензори на науката, това че научните институти, които са били ангажирани с организирането на въпросния научен форум, сега бягат панически като дявол от тамян и го забраняват, това наистина възмутително и поставя под съмнение способността ни да правим наука. Само си представете, че БАН забрани провеждането на научен форум по физика, който да обсъжда нова хипотеза/теория за строежа на атома или за началния взрив. Би било абсурдно нали? А защо това не изглежда абсурдно в очите на обществото когато става дума да история? Показателно е, че сред подписалите тази петиция почти няма учени от СУ и БАН – явно повечето ги е страх, че може да им се случи нещо след като ръководстата на двете институции са заели такава категорична позиция. Повечето подписали тази петиция за представинели на независими от държавата институции. С едно важно изключение – много млади досторанти от СУ са се присъединили! Това ми дава надежди, че може би някога в България ще се появи независима социална наука, отстояваща правото си да изследва и да се противопоставя на догмите. Защото реакциите на БАН и СУ поставят под съмнение бъдещето на науката в България!
37 Евгени Р. Радушев Анкара Турция д.и.н., преподавател в Bilkent University, Ankara
36 Бойко Киряков Киряков София България
35 Галя Иванова Вълчинова София България д.и.н., Българска Академия на Науките (науки…) за да не стане историята само бизнес за медии и политиканстващи ‘патриоти’
34 Благовест Нягулов София България Като историк от БАН, който не се чувства подложен на институционален натиск, подкрепям апела за свобода на историята като научно поле за интердисциплинарни изследвания, различни интерпретации и професионален диалог, без политически и идеологически обвързвания или въздействия от която и да било страна да идват те.
33 Асен Баликси София България
32 Кета Николова Мирчева София България
31 Албена Ивайлова Маринова София България Подкрепям справедливото ви възмущение от манупилациите и цензурата, които очевидно са не само научна, но и държавна политика.
30 Нурие Мехмедова Муратова Благоевград България асистент в Югозападен университет „Неофит Рилски“
29 Павлина Иванова Петрова София България Всеки трябва да има правото да изрази своето мнение свободно – особено когато става дума за история, която години наред е била манипулирана.
28 Григор Бойков Анкара Турция докторант по история, Bilkent University, Ankara
27 Петър Славков Стайков София България Споделям изразеното в петицията отношение на граждани и учени към научните изследвания и историческите факти. Страхувам се, обаче че се забелязват признаци за такова институционализиране на историята в европейски, а може би и в по-широк мащаб. Имам предвид криминализирането на отричането на холокоста, или опитите по парламентарен път да се наложи становището за геноцида на арменците. Както и да е. Това прави може би още по-актуален настоящият призив, защото под подобни благовидни предлози утре ще ни криминализират и становищата относно прогнозите за времето.
26 Йорданка Миткова Ганчева София България Докога някой ще си мисли, че има право да ни налага какво да мислим и говорим? Не искам децата ни да живеят в такава държава и да растат в същите лъжи и манипулации в каквито ни принуждаваха да растем и ние. Трябва да направим нещо днес, защото утре вече ще е късно.
25 Yana Popkostova Blagoevgrad Bulgaria Uspeh!
24 Орлин Мирчев Спасов София България
23 кольо видев коев София България
22 Михаил Иванов Иванов София България Подкрепям апела.
21 Nikolay Gertchev, Ph.D. Paris France
20 Мария Михайлова Кипровска Анкара Турция Докторант по История, Bilkent University (Ankara)
19 Гергана Костова Мирчева София България Докторант по история на българската култура, Софийски университет.
18 Мила Николова Манчева София България Доктор по история (CEU Будапеща), гостуващ изследовател, Институт за история на Източна Европа, Свободен Университет, Берлин
17 Майя Димитрова Грекова София България Професор по социология, Катедра Социология, Философски факултет, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
16 Албена Владимирова Хранова София България доцент по българска литература, Пловдивски университет
15 Велислава Юриева Петрова София България
14 Андрей Александров Лунин София България Докторант в Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
13 Светла Иляева Казаларска София България Докторант по културна антропология, Софийски университет
12 Стефан Иванов Дечев София България
11 Пепка Александрова Бояджиева София България
10 Красен Стефанов Станчев София България Кампанията е не просто дълбоко нецивилизована. Тя е израз на виждане как и от кого точно трябва да се управлява и налага единомислие в нашата страна.
9 Василка Атанасова Танкова Пловдив България Вместо коментар бих искала да ви обърна внимание върху следното: В петъчното сутрешно предаване на БНТ водещият Григоров, иначе наистина защитник на свободата на мненията, окачестви тъпата реакция на „професионалните“ историци и отказа на БАН да осигури място за дискусия като „фашизъм“. Сеща ли се някой защо на него не му хрумна по-напред, че това си е най-обикновен комунизъм?!!
8 Антонина Любомирова Желязкова София България Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия и гост – преподавател в магистърска програма на Историческия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“
7 Вера Павлова Стаевска София България
6 Димитър Христов Бечев Оксфорд Великобритания European Studies Centre, St Antony’s College, University of Oxford
5 Ивайло Стефанов Дичев София България
4 лиляна димитрова деянова софия българия
3 Мила Минева София България
2 Чавдар Ивайлов Маринов София България д-р по история (EHESS – Paris), асистент по социология в Софийския университет
1 Диана Михайлова Мишкова София България доцент по история, директор на Център за академични изследвания София

Общо подписи: 576

 


 Дженюариъс А. Макгахан: ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА В БЪЛГАРИЯ
— писма на специалния кореспондент на Daily News Дж. Макгахана
(Превел С. Стамболов. София 1880. Скоро-Печатница на Я. С. Ковачев)


На 28 юли ce навършват 141 години от писмото на Макгахан от Пловдив

Изтегли цялата книга в PDF

Аз дойдох тук преди три дни с цел да направя правилно следствие. Пловдив е главният град на тая част от България, в която станаха изстъпленията на башибозуците и за това е най-добрата или, по-добре, единствената точка, дето може да се съберат достоверни сведения за зверствата, които възбудиха негодуванието на цяла Европа. Беринг, английският консул, е дошъл преди мене и е захванал следствието, Скайлер, американският генерален консул също тъй се намира тук, от една страна с тая същата цел, а от друга, за да се увери струва ли да се основе тук вицеконсулство, или да се вземат други мерки за покровителството на няколко семейства американски мисионери, които живеят в тая страна. Другите консули вече са съобщили на своите правителства за станалите в последно време събития и сега събират по-нататъшни сведения за въстанието….

Гръцкият консул, който не е дотам приятел на българите, ми разказа, че в Татар-Пазарджик турците докарали 2,000 злочести жени и деца, от които по-голямата част били по най-низък начин обезчестени, а много бащи убивали жените си и децата си, за да ги избавят от позор. Немските чиновници по железницата свидетелствуват, че в селата близо до техните станции се намират цели купове от членове на човешки тела, хвърлени на кучетата, че малките деца и от двата пола са били подложени на най-ужасни изтезания, а един свещеник, пред очите на когото обезчестили и умъртвили жена му и дъщеря му, бил убит подир такава мръсна мъка, която перото отказва да опише. Френският консул сам чул как башибозуците разказвали с възхищение на своите внимателни слушатели, че те, като отрязвали главите на децата, с любопитство гледали, как техните малки тела падали и се търкаляли като заклани пилета. „Доста е, доста!“ — казвам аз, като си затулям ушите: не ща повече нищо да слушам, не ща да продължавам по-нататък своите разследвания. Защо ми е да знам малко повече ли или по-малко са извършените ужаси! 20,000 престъпления, от които всяко е било придружено с безбройни ужаси, са също тъй възмутителни, както и 100,000…

При проверката излиза, че ни един народ в света, освен българите, не би потърпял нито един ден тая тирания, зверства и всякакви тегоби, които те са теглили в течение на цели векове. Ако някой би се опитал да въведе в Англия тукашната система на данъците, то целият [английски] народ би въстанал като един човек против правителството. Защо да осъждаме бедните българи за това, което бихме направили самите ние при подобни обстоятелства? Защо да съчувствуваме на силните, които угнетяват слабите, когато тия слаби са очевидно прави?

[pdf-ppt-viewer href=“http://pastir.org/wp-content/uploads/2014/07/Turskite_zverstva.pdf“ width=“700″ height=“820″] 


 Недоволството в Турция расте, доверието към Ердоган спада. В такъв момент турският президент редовно вади по някой нов политически коз. Дали пък затова не реши да превърне истанбулската „Света София“ в джамия?

Ислямистите в Турция отдавна настояват сградата отново да стане действаща джамия. А това, че Ердоган сега изпълни тяхното желание, показва, че неговият запас от политически трикове е почти изчерпан. Ако „Света София“ действително се превърне в джамия, това ще е сигурен знак, че в Турция предстоят предсрочни избори, прогнозира в средата на юни вестник „Райнише Пост“. Ето, че това се случи: днес Върховният съд на Турция отмени решението на правителството от 24 ноември 1934 за статута на музей на бившата катедрала „Света София“, предаде „Анадолската агенция“.

Особената история на „Света София“

„Света София“ е построена през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е била най-важната християнска църква. Когато през 15 век османците завладяват Константинопол (днешен Истанбул), те превръщат „Света София“ в джамия. През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция, я обявява за музей. Тя е един от символите на Истанбул и се посещава средно от 3,7 милиона души годишно. Включена е в Списъка с обектите от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

През отминалите години ислямското правителство на Ердоган обяви множество бивши църкви в Турция за джамии. Но музейният статут на „Света София“ остана недокоснат, макар сградата да бе използвана периодично и за мюсюлмански богослужения. Миналата година Ердоган например отхвърли исканията на ислямистите със забележката, че най-напред трябва да се напълни Синята джамия с вярващи, а после да се мисли за „Света София“.

„Света София е наш вътрешен въпрос“ („Йени шафак“, „Тюркийе“),

„Ердоган счупи оковите“ („Йени акит“),

„Подкрепа от ислямския свят за джамията „Света София“ (в. „Йенисьоз“),

„Турция не преви врат пред Запада“ („Анаюрт“) – това са някои от заглавията в турския печат тази сутрин по повод на решението за промяна на статута на храма „Света София“ в Истанбул от музей в джамия.

Редица вестници цитират днес думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че турският народ, а не други, е последната инстанция, която решава за статута на „Света София“.  „Това е наш вътрешен въпрос. Другите страни трябва само да проявят уважение към взетото решение“, заяви турският лидер.

В интервю за списание „Критер“ президентът казва, че решението на министерския съвет на страната от 1934 г., с което „Света София“ става музей, е наранило дълбоко турския народ. „Трябваше „Света София“ да си върне същинската идентичност“, посочи още той.

„Йени шафак“ отбелязва, че след решението за отварянето на храма за богослужения, интересът е насочен към двамата имами и четиримата мюеззини, които ще бъдат назначени там.

„Тюркийе“ пише, че решението за връщането на статута на джамия на „Света София“ след 86 години като музей е разтревожило Запада, а папата е заявил, че е опечален от решението.

„Гневните гласове отвътре и извън страната в хода на процеса са без никаква стойност. Това е наш вътрешен въпрос“, изтъкна Ердоган.

Според цитиран от същия вестник професор по история на турското и ислямското право Екрем Бугра Екинджи с решението за промяна на статута на „Света София“ е „поправена една грешка“. Той отбелязва, че султан Мехмед Втори Завоевателя е превърнал византийската църква в джамия, спазвайки закона, и я е дарил за религиозни цели.

Вестник „Дирилиш постасъ“ отбелязва, че решението за превръщане на музея в джамия е предизвикало реакции от страна на християнския свят.  Според вестника по-специално руснаци и гърци реагирали „като луди“ на намерението за преустройване на храма в място за мюсюлмански богослужения, а фашистка група в Гърция запалила турското знаме пред посолството на Турция в Атина. Сред руснаците пък били предприети кампании да не се ходи в Турция, пише още изданието.

Същевременно обаче мюсюлманският свят приветствал „избавянето на джамията Аясофия от 86-годишно пленничество“, пише „Йенисьоз“ и цитира реакции от представители на различни мюсюлмански страни.

„Не богослужението е въпросът при „Света София“, пише същевременно опозиционният в. „Джумхуриет“ и цитира мненията на различни анализатори.

„Зад всяка стъпка, направена от политическия ислям, лежи принципът „републиката трябва да падне“, казва Ергин Йълдъзоглу. Според Мехмет Али Гюллер въпросът не е в богослуженията, а няма и необходимост от (ново) място за богослужения. „Въпросът се отнася до уреждане на сметки с Лозанския договор, с републиката“, смята той. „Това решение е предизвикателство към Ататюрк. Обвързването на решението с независимостта и суверенитета е оскърбление за Ататюрк“, казва Йорсан Йоймен. Според Ердал Атабек пък е „стара традиция да се укриеш в храма, когато в трудно време нямаш друг изход“.