Молитвени нужди (Септември 2019)

Молитвени нужди (Септември 2019)

Пастор Мохамедреза Омиди е бил осъден на 80 удара с камшик. Да се молим за него и за 34 други затворени и изолирани в Иран християни.

 


 Чака ни радикализация с преизбирането на стария мюфтия Мустафа Хаджи. Преизбирането потвърждава, че турската държава е с много силни позиции у нас. Имаме си турска държава в българската държава, заяви  наследникът на Антим I Светозар Филипов. Има имами, които са на издръжка на Дианета – турската агенция по вероизповеданията. 25 години се провежда ислямизация на България. Финансовите потоци вървяха от Саудитска Арабия – Лондон, Обединеното кралство – Лондон, България. Загубихме част от Родопите, посочва Филипов.

Много пари са вкарани вече в партията на Местан, след като тя ще бъде учредена през февруари. Приближаваме се до исляма на Ердоган, отколкото до миролюбивия. Нашите кемалисти започват да се превръщат в радикалисти, предупреждава Светозар Филипов.

 


  


  


  


 

Третият пол влиза в клас чрез електронна анкета на Европейската комисия, която оценява дигиталните умения на ученици и учители у нас.

Когато свършат с отговорите, те трябва да дадат информация за себе си. Децата имат няколко опции: „момиче“, „момче“, „друго“, или „предпочитам да не казвам“. Същият избор имат и преподавателите, пише в. „Телегаф“.

Скандалът с тайното прокарване на третия пол в българските училища се разгаря. Директори на столични школа вече масово бойкотират анкетата на Европейската комисия, в която децата трябва да отбелязват дали са „момчета“, „момичета“ или „друго“.

Шокиращият въпрос е свързан с джендър идеологията и алармира родителите. Потресени, че деца на 9 години са принудени да се запознават с третия пол, те са отказали наследниците им да попълват анкетата. Пред медията политици и анализатори  заявиха, че въпросът е скандален и неадекватен, а освен това е прокаран тайно в училищата в разрез с конституцията на България, според която има два пола – биологичните мъжки и женски. Спорната анкета е и в едно от столичните училища, чиято директорка бе сред първите, сигнализирали за проблема. „Все още от Министерство на образованието не дават указания как да се процедира с провеждането на допитването. „Ние сами не можем да изтрием въпроса, чакаме от министерството да кажат дали ще отпадне“, заяви директорката Николчева. От МОН се оправдаха за скандалното си мълчание по горещия казус с обяснението, че министър Красимир Вълчев вече е коментирал темата и чака отговора на ЕК.

Програмата SELFIE  (самооценка на ефективното обучение чрез насърчаване на използването на иновативни образователни технологии) стартира у нас в края на миналата година и се очаква да обхване над 200 школа в цялата страна. В анкетата въпросите са групирани в 6 тематични области. Сред тях има много запитвания относно достъпа до интернет в училищата. Също така учениците отговарят и за обучението, оценяването и материалната база. Повечето училища още не са стартирали попълването на въпросниците, защото директори искат да променят част от тях.

„В информацията за попълващия бих премахнала опцията „друго“ в градата за пола“, призна Надежда Николчева, директор на столичното 31 СУЧЕМ. „Мисля, че е объркващо, би предизвикало иронично отношение към половата принадлежност“, каза още тя. Освен това директорката смята, че въпросът за пола няма нищо общо с дигитализаията. Надежда Николчева ще остави възможността на учениците да не споделят пола си 


 Опрощаване на всички публични задължения на вероизповеданията до края на миналата година. Това предвижда законопроект, внесен от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Какви са мотивите им и защо предложението предизвиква спорове? През декември парламентът отхвърля предложението за опрощаване на задълженията на вероизповеданията. В края на януари обаче лидерите на ГЕРБ и ДПС в парламента Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ правят втори опит за промяна в Закона за вероизповеданията.

Според Николай Панков, който е бивш главен секретар на мюфтийството, неговите задължения към държавата до края на миналата година надхвърлят 12 млн. лева, а за това има влезли в сила ревизионни актове.

Натрупаните през последните 10 години задължения на мюфтийството са от невнесен корпоративен данък, здравни и социални осигуровки. Така освен държавата, ощетени биха били и свещенослужителите. Задълженията на Българската православна църква са далеч по-малки от порядъка на няколко хиляди лева. Новите-стари предложения на ГЕРБ и ДПС не бяха подкрепени от коалиционния партньор през декември. Очаква се същото да се случи и сега.

Депутатите от Комисията по вероизповеданията ще обсъдят законопроекта вероятно през март. 


 Весела ИЛИЕВА, 2007

Наближава краят на първото десетилетие на 21-ви век. Думите на една песен на Джон Ленън, противоречив и не непременно необременен идеологически творец, се оказват верни и – за съжаление – все още валидни.

Над един милиард са засегнатите от социална, религиозна и политическа дискриминация жени по света към 2006 г. Близо 100 милиона непълнолетни момичета нямат право да ходят на училище. А над 800 милиона са жените, които не могат да четат и пишат. Това констатира специален доклад на ООН, публикуван преди международния празник на жената 8 март.

В извънредно изявление ООН призовава за прекратяване на безнаказаността на насилието срещу жените и момичетата и настоява за изработване на специални закони за строго преследване на престъпленията от този вид.

Този апел едва ли ще има ефект, подобно други аналогични апели на световната организация. Тяхната формалност вече дотолкова се е превърнала в статукво, че често дискредитира работата на неправителствени и правозащитни организации, чиято дейност в тази област дава добри резултати.

Допълнително, както се очакваше, апелът е последван от приета от 15 члена на Съвета за сигурност на ООН резолюция, която “критикува всякакви форми на насилие срещу жени и млади момичета по време на военни конфликти, включително убийство, осакатяване, сексуално насилие, отвличане и трафик“.

За съжаление, но не изненадващо – и тази резолюция няма задължителна функция, тя носи отново символичен характер

С нея държавите са призовани да станат съпричастни към проблема и да предприемат конкретни мерки, за да предпазят жените и момичетата на нациите си от различните форми на насилие по време на въоръжени конфликти. В резолюцията се подчертава националната отговорност на всяка държава за преследването на отговорните лица за геноцид, престъпления против човечеството и военни престъпления, включително тези, свързани със сексуално и друго насилие срещу жени и млади момичета.

Документът полага за пореден път акцент върху “важната роля на жените за решаване на конфликти и в запазването и изграждането на обществения и международен мир“. Към държавите членки на ООН се обръща с “молба“ да “подпомогнат“ превенцията на жените.

И да “полагат необходимото усилие“ на национално, регионално и международни ниво за разрешаване на проблемите с дискриминацията на жени и момичета.

В речта си по случай международния ден на жената генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун констатира, че насилието срещу жените продължава да бъде безнаказано на всеки континент, във всяка държава и култура. То е толерирано в редица общества, в други е скрито и негласно. В трети е норма на поведение и представлява културна черта.

Насилието има унищожителна цена за живота на жените, за техните семейства и социалния им статус като цяло. Денят на жената Ки-Мун вижда като възможен “ден за равносметка на годишните усилия на ООН за обединена работа срещу този проблем“. Според него, “даването на възможности на жените“ не е самоцел и правата им не са привилегия, а естествено човешко право.

Докато съществува насилие над жените, а трудът им продължава да бъде неоценен и нископлатен дори в развитите индустриални държави, не може да се говори за човешка цивилизация, без горчивото усещане, че някъде в историята си човечеството е допуснало голяма грешка.

През последните седмици няколко независими правозащитни институти в ЕС изнесоха в докладите си красноречиви факти за нарушаването правата на жените в културни и религиозни кръгове, дори в сърцето на западната цивилизация.

Мобинг, социална изолация, липса на раноправни отношения на работното и учебно място са нерядко действителност, с която се конфронтират момичета и млади жени в демократичните системи. Докато самите системи се борят, с по-бърз или по-бавен ефект, срещу тези явления, на една друга група засегнати жени в ЕС този шанс е отнет от собствените им семейства и култура.

Годишно в ЕС са обрязвани около 500 хиляди мюсюлмански момичета, немалка част от които са осакатявани в гениталиите си доживотно. Около пет хиляди умират от последиците от обрязването.

Тези ритуали, които противоречат на всяка съвременна европейска конституция, се извършват тайно. За съжаление, те вече не са практика само в крайни и криминализирани ислямски общности, а намират почва и в секуалризирани на пръв поглед семейства с мюсюлмански традиции.

Жертвите са подложени на грубо хирургично насилие при липса на елементарна хигиена. Във Франция, Белгия, Германия и Холандия процентът на засегнатите момичета от мюсюлмански семейства е най-висок. В тези страни се наблюдава и най-силно радикализиране на мюсюлманските среди по принцип.

Около 30 милиона са жените в Турция. От тях осем милиона – или всяка четвърта туркиня – е без образование. Едва три процента са завършилите висши училища турски жени. Това са изводите от изследване, проведено в навечерието на световния ден на жената от Центъра за изследване проблемите на жените от Егейския университет в турския град Измир.

Тази статистика добива още по-мрачни шрихи, когато към нея се прибави числото на непосещаващите училище жени понастоящем. “Извън осемте милиона неграмотни млади жени в Турция, към днешния ден над 640 хиляди млади момичета до 18 г. не ходят на училище“, според ръководителя на центъра д-р Нурселен Тойгар.

Г-жа Тойгар обръща внимание и на изключително слабото представяне на жените в обществения живот в Турция. В парламента на страната, в 550-местния меджлис има само 24 жени, а в правителството едва една жена – министър. Условията за получаване на политически и обществени постове за жени са крайно рестриктивни.

Един от главните проблеми в турското общество остава насилието в семейството над жени и момичета. 57% от жените в Турция са подложени на домашно насилие още в първите дни след сватбата, показва изследването на д-р Тойгар. Тя напомня, че в законите на Турция по някакъв начин не се толерира неравенство между половете. Но модерността на законодателството остава само на хартия.

Центърът за изследване проблемите на жените се сблъсква и с друга чудовищна реалност. За всяка трета жена, жертва на домашно насилие от съпруг или мъжки роднини, подобно поведение в семейния бит е напълно в реда на нещата. 


 

Бедно, бедно мюфтийство… с 4700 имота, които дава под наем
Държавата щяла да му опрости и дълговете за делата срещу нея

На фона на очакваното опрощаване на дълговете на Главното мюфтийско се оказа, че то има цели 4700 имота, които дава под наем. Според Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството, то съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя.

„При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат“, коментира той пред БНР.

Комисията по вероизповеданията в Народното събрание вчера прие законопроекта на ГЕРБ и ДПС, с който се дава възможност за опрощаване на задълженията на официалните вероизповедания в България. От финансовото министерство посочиха, че дълговете са в размер на над 8,2 млн. лв.

„8,2 млн. лв. беше посочена като задължения на всички вероизповедания, а се оказва, че това е само за мюсюлманското изповедание“, подчерта Николай Панков.

„В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много – около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост“, обясни експертът.

Той призова и президентът Румен Радев да не мълчи, а да вземе отношение по въпроса.

„Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство. Фактически леглото, в което е зачената любовта между ГЕРБ и ДПС, се оказва президентството“, коментира Панков. Според него, ако е така, може да говорим за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ. Той посочи, че за данъци за имущество мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив – 300 хил. лв.

Панков обяви, че днес ще сезират правосъдното министерство.

„Имаме сериозна декларация и с представяне на тези 140 окончателни дела. Ще попитаме – как точно ще се спази законът и какъв е мониторингът на ЕК по този въпрос, как се нарушава върховенството на закона. Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност“, настоя той.

Според него останалите вероизповедания нямат задължения, така се се поставя мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация. „Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент“, закани се Панков. 


 

Досега Аксиева бе в Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. По предложение на „Воля”, обаче, в сряда парламентът гласува промяна. С нея атрактивната депутатка бе преместена в Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

Всичките в пленарната зала подкрепиха предложението, ако изключим групата на ДПС, където се появи известно „разцепление” по темата. Справката показва, че четирима от партията на Доган са били „за” изваждането на Елена Аксиева от едната комисия, но двама са гласували „въздържал се” – Ахмед Ахмедов и Джейхан Ибрямов.

„За” включването на депутатката в Комисията по вероизповеданията и правата на човека са гласували шестима депесари, но пак двама са били „въздържал се”. Единият отново е бил Ахмед Ахмедов, но другият е била колежката му Адлен Шевкед.

Припомняме, че народните представители могат да членуват в до две парламентарни комисии. Така например Елена Аксиева е и в Комисията по образованието и науката, като при гласуването на това предложение пак имаше лек отпор – тогава трима нейни колеги бяха „въздържал се”.

Депутатката от ВОЛЯ иска криминализиране на домашното насилие, но е против Истанбулската конвенция

Въпросните снимки били правени преди десетина години и то позирала на добра воля на известни фотографи, по приятелски и без заплащане. Това разказа Аксиева в „Лице в лице“ по БиТиВи.

Не мисля, че има нещо лошо в това, каза депутатката за снимките по дантели и жартиери. И добави, че много хора се снимат и по бански, а това не прави впечатление, защото снимките им не са публични.

На въпроса в коя роля предпочита да се вижда, депутатката на Марешки отвърна, че най-близо до сърцето й е тази на бизнесдама. Аксиева обяви още, че сама е избрала да стане член на комисията по образование в парламента, защото това е темата, която я вълнува, като майка на две деца.

Образованието трябва да е приоритет на държавата, каза атрактивната парламентаристка, като същевременно обяви несъгласие с Истанбулската конвенция и предвиденото в нея обучение на деца в разчупване на стереотипа още от най-ранна възраст.

Има натиск от ЕС за приемането на конвенцията, установи още Елена Аксиева, като посочи, че не го приема и добави, че ние си имаме закон от 2005 г., който просто трябва да се усъвършенства. Темата за домашното насилие Аксиева е приела като една от задачите си, по които работи още преди да стане депутат. Аксиева работи върху промени, които да позволят криминализирането на домашното насилие.

Тя цитира отговор на нейн въпрос към вътрешния министър, от който става ясно, че само в Софиясъдът е издал заповеди за защита на 351 пострадали жени през 2017. Истинската статистика обаче не се знае, защото няма информационна система, която да отчете общо всички случаи на домашно насилие, констатира Аксиева.

Атрактивната депутатка на Марешки бе попитана и дали като член на просветната комисия възприема изучаването на комунизма в учебника за 10 клас. Дамата отвърна, че историците трябва да се съсредоточат върху учебниците, а историята на България трябва да се изучава такава, каквато е, а не да се пречупва през призмата на оня, който управлява в момента. А който искал да разбере как е било, можело да пита баба си и дядо си.