Молитвени нужди (Юли 2021)

Молитвени нужди (Юли 2021)

Сутрините за мен са най-хубавата част от деня. Нещо като черешката върху тортата. Нещо като първата чиста глътка въздух за трудно дишащите дробове на града. Обичам думите от Псалмите: «Бог ще му помогне, и то на зазоряване» (Псалм 46:5) и «Боже, Ти си мой Бог, от ранина Те търся» (Псалм 63:1).
Не се двоумя, протягам се, колкото да кажа временно «довиждане» на съня и ставам. Първата ми работа е да отворя прозореца. Веднага върху мен се посипват подобно пайети гласовете на птиците. Тъмно е, а песните им сякаш повдигат пласта страх, който съдържа нощта. И става поне малко по-светло. Преди спях на отворен прозорец, но една котка с цвят на рижава хлапачка и тяло, подходящо за реклама на котешка храна, два пъти се вмъкна в стаята ми. Сега вечер затварям прозореца, избягвам риска от бродещи в търсене на романтика и нови запознанства пухкави опашати.
Благодаря на Бог, че сме живи и здрави, благодаря Му за предстоящия ден. Не искам да забравям, че новият ден е подарък, не съм предплатила по никакъв начин, за да го притежавам. Разходката с кучето е взаимното ни гмуркане в още неотстъпилата нощ и неразтворените чашки на утрото. Изгревът не се е събудил. Кучето души девствения въздух, ненаранен от автомобили, козината му се реши от неукрепналия ветрец. Вървим край канала на река Рейн. Столетните дървета, чиито стебла не можеш сам да обхванеш, излъчват спокойствие. Патиците украсяват водата с цветните си пера. Понякога идват отнейде и двойка лебеди, за разнообразие.

Сърцето ми е заприличало на изсушена слива. Притихнало. Очакващо. Ту плачещо, ту надвикващо сълзливите моменти. Държа се за молитвата подобно алпинист за въжето. Не гледам надолу – знам, че е пропаст, нито назад – там е още по-страшно. Молитвата е кислорода ми. Дишам и се моля. Понякога денят ми наподобява бодил, но се налага да го хвана в ръцете си. Да го стисна смело и да искам сили за устояване. В мен вече не се намират. Времето е мое и не мога да го захвърля по причина на нехаресване. Боли ме, но болката е най-естествената среда за раждане и оформяне на прецизни неща. Често умората прекатурва страданието и ти дава повод да затвориш очи и да отмориш. Събуждайки се знаеш, че трябва да продължиш – между покорството и безразличието, между вярата и каквото дойде, между Бог и светлините на света.

Тихо е… Преди началото на приказката.
Тихо е… Щастието се смесва с кръвта ти и всяка част от теб заблестява.
Тихо е… Не са завързали обувките си нерви и притеснения.
Денят счупва преградата на нощта и започваме наново да сричаме живота.
Молитвата не се къса. Внимавай ти да не се откъснеш от нея! 


 Господ е близо при ония, които са със съкрушено сърце, и спасява ония, които са с разкаян дух.  (Псалми 34:18)

Едно от нещата, които Бог ме научи наскоро е, че Той е този, който ни подкрепя във всяка ситуация, дори и по време на тази пандемия. Той избърсва сълзите ни и изпълва сърцата с радост. И не само сърцата ни, но и сърцата на нашите преследвани братя и сестри в Христа.

 

Днес искам да споделя с вас някои новини от Фондация „Стефанос“ в Нигерия. Те са нашите партньори в служение, които подкрепяте чрез вашата щедрост и молитви.

 

Вие сте благословили вдовици като Сарату Аюба* (на снимката), позволявайки и да се грижи за седемте си деца.

В една студена октомвриска вечер, семейството й се събудило в полунощ, разтревожено от звука на изтрели наблизо. Тя бързо събрала децата си и изтичала в кухнята, за да се скрие.

Малко по-късно Боко Харам нахлули в къщата на Сарату, застреляли мъжа й, и запалили мебелите. Докато пожарите изпепелявали дома й, тя избягала от къщата с ужасените си деца.

Онази нощ Сарату и децата й загубили техния съпруг и баща, дома си и всичко, което са имали.

Уморени и травматизирани, те дойдоха при фондация „Стефанос“. Благодарение на щедростта на грижовни приятели като теб, те получиха молитва, психологична терапия и финансова подкрепа.

Сарату казва: „Ние сме при баща ми и сме добре. Оценявам вашите дарове, вашата любов и загриженост. Благодарим ви! Молитвата ми е Господ да „разшири палатката ви“. (Исая 54:2)’

Ще се молите ли с мен, Господ да продължи да закриля християнските вдовици като Сарату и техните семейства в тези трудни времена?

Моля, изпратете специален коледен подарък от £ 30 или повече, към Release днес, за да помогнете на повече гонени вярващи като Сарату?.

ДА, АЗ ЩЕ ПОМАГАМ НА СЕМЕЙСТВАТА НА МЪЧЕНИЦИТЕ

„Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде.

Лука 2:10

Вашето състрадание и молитвите ви през коледния сезон могат да подкрепят християните в Нигерия и другаде, които изживяват силно гонение в момента.

Бруталните убийства на вярващи и пастори, запалването на домове и църкви, унищожаването на реколта, нападенията срещу деца и още са опустошили щата „Платото“ в Нигерия. Например, през 2018 г. много повече християни в Нигерия са били жертва на насилствено убийство, в което религиозната вяра е решаващ фактор, отколкото където и да е другаде по света; Нигерия е представлявала 3 731 от 4 136 смъртни случая: 90% от общия брой.**

Семейства като на Маргарет Самуил*, чийто дом е бил изгарян два пъти, молят за помощ.

Съпругът на Маргарет е убит от бойците на Фулани през ноември 2016 г. Той се върнал у дома си от църква преди жена си и бойците го убили на прага на собствения му дом и изгорили къщата.

Когато чула изстрелите, Маргарет (на снимката) и други жени събрали децата си и избягали от църквата си до съседното село. Три години Маргарет и децата й се трудели здраво за да възстановят къщата си. През април 2020 г. около 18:00 ч., селото й е атакувано отново. За радост, не са били загубени животи, но къщата на Маргарет е била подпалена за втори път и реколтата й е била унищожена. В момента хиляди преследвани семейства като тези на Маргарет търсят нашата помощ.

Тази Коледа може да подкрепите гонени семейства като това на Маргарет, като изпратите специален подарък от £ 30, £100 или дори £ 250 към Release International.

Вашият щедър подарък ще се използва за осигуряване на така необходима храна, лекарства и подслон за разселени вдовици и семейства на християнски мъченици, в Нигерия, Судан, Буркина Фасо, Пакистан, Шри Ланка, Индия и други страни, където гонението на християни се засилва.

С ваша помощ, Фондация „Стефанос“ и други наши партньори могат да предоставят пасторални грижи и терапия на възрастни, младежи и деца, които са били дълбоко наранени емоционално, психически и физически.

Заедно можем да донесем „добри новини“ и „голяма радост“ на нашите гонени и разселени братя и сестри в Христос, които се нуждаят от специално изливане на Божията любов в живота си сега.

Моля дарете онлайн днес.

Вашата щедрост и молитви могат да бъдат съда, чрез който любовта, която не знае граници, се влива в живота на безброй гонени християни – да постави храна на масите им и усмивки на лицата им и съвършения Божий мир в сърцата им.

С най-дълбоката си благодарност и топли коледни поздрави,

Поул Робинсън 


 Много мюсюлмани настояват в обществото да бъдат наложени повече от старите ислямски закони, които да предотвратят разпада на традициите и да се борят с корупцията. Изследване в 7 страни показва деликатното положение, в което са поставени не само немюсюлманските малцинства, но дори и самите мюсюлмани. Така например мнозинството от гражданите на Пакистан, Египет, Йордания и Нигерия подкрепят смъртното наказание за мюсюлмани, които са се отрекли от исляма. Според преобладаващата част от гражданите на тези страни държавата трябва да промени законите и съгласно наредбите на шериата – върховното ислямско право, прелюбодейците да бъдат убивани с камъни, а крадците – наказвани чрез отрязване на ръцете. Що се отнася до това, дали е редно извършването на самоубийствени атентати, 46% от шиитите и 33% от сунитите в Ливан – родината на „Хизбула“, отговарят положително. Всеки трети мюсюлманин в Нигерия също определя този род нападения срещу цивилни граждани като „акт на справедливост“, когато става дума за защита на исляма. В Египет и Йордания самоубийствените атентати получават одобрението на всеки пети гражданин, показва още изследването. От друга страна, 80% от пакистанците и 77% от турците намират подобни своеволия срещу човешкия живот за „неоснователни“. 


 Не само християните, но дори имената, които имат християнски корени, могат да бъдат обект на дискриминация, по данни на сайта Livenet.ch. Повод за подобно твърдение дават зачестилите случаи на цензура върху християнските имена в Алжир. Наскоро властите там не разрешиха на християнска двойка да кръсти дъщеря си Ева, съобщават медиите в страната. И това съвсем не е единичен случай. Въпреки че по силата на чл. 64 от конституцията на Алжир родителите имат правото да кръщават децата си така, както желаят, на практика държавните чиновници не се страхуват да отказват регистрация на християнски имена. И други лични имена, като библейските Рахил и Самуил например, се натъкват на отказа на институциите да бъдат вписани в официалния регистър, отбелязва местният вестник Le Soir d’Algerie. Максим Грубер, алжирски специалист от организацията Open Doors, дава логично и едновременно с това лаконично обяснение за „мотивацията на държавата“: „Според алжирското правителство всеки гражданин на Алжир е мюсюлманин. Ето защо за родителите християни е невъзможно да кръстят децата си с християнски имена.“ 


 

Нигерия: Атаките срещу християни продължават

Ислямистките бунтовници в североизточната част на Нигерия са нападнали преобладаващо християнско село близо до Чибок, община Борно, на 1 ноември сутринта, убивайки 12 християни и отвличайки жени и деца, съобщиха  от „Morning Star News“.

В Такулаши, на по-малко от 10 мили от Чибок, където Боко Харам отвлякоха 276 християнски момичета през 2014 г., нападателите пристигнали в камиони с автоматични оръжия и застреляли всеки изпречил им се, казва местният жител Исаку Муса.

„Те също така изгориха къщи и ограбиха храната от къщите ни“, разказа Муса през текстови съобщения. „В края на престрелките, които продължиха около два часа, 12 човека от нашето село бяха убити, а три жени и четири деца бяха отвлечени от нападателите на Боко Харам.“

Сред убитите е бил един църковен пастор. Селяните подозират, че нападателите са членове на Боко Харам (организация която се стреми да наложи шариа или ислямско право в цяла Нигерия), тъй като групата е известна с нападението над села и християнски общности. Групата отцепници на Боко Харам, Ислямска Държава на Западна Африка (ISWAP), обикновено напада военни съоражения.

Терористите нахлули в селото около 9 часа сутринта, по време на църковните служби, каза Муса.

В изявление към членовете на църквата, Закария Муса от Църквата на Братята в Нигерия казва, че много християни от селото все още липсват.

От 276-те момичета, които Боко Харам са отвлекли от гимназия в преобладаващо с християнси селище Чукок през април 2014 г., 57 са избягали от пленниците си, 107 са освободени след правителствените преговори, а 112 са все още в плен.

Два дни преди атаката, ISWAP пусна християнския пастор Поликарп Зонго, отвлечен в Североизточна Нигерия миналия месец, след неразкрити преговори.

Зонго е бил отвлечен заедно с две християнски жени, докато пътували от църковната му база в Джос, щата Плато, за да присъства на църковна конференция в град Гомб, в едноименния щат, според изявленията му във видео, пуснато от ISWAP. Все още няма сведения за съдбата на отвлечените жени.

Да се помолим за освобождаването на двете християнски жени и за шестгодишното момче, Исая Окуну,  което остава пленник, след като мюсюлмани от народа фулани убиват баща му и отвличат него и майка му от дома им в Насарава миналия месец.

Майката на Исая беше освободена след пет дни. Семейството принадлежи на Евангелската църква „Печели всички“. Смята се, че те искат откуп за 6 000 паунда.

(Източник: Morning Star News)

Гледайте видеозапис на нашето онлайн събитие с нигерийския партньор Хасан Джон миналата седмица. Кликнете  тук,  за да разберете как Хасан и неговият екип помагат на онези, които са засегнати от безмилостното преследване на християни в Северна Нигерия.

  • Да се помолим Бог да утеши всички онези, които са засегнати от скорошните убийства в Северна Нигерия и да се помолим за края на кръвопролитията.
  • Да се помолим Бог да бъде близо до всички, които са били отвлечени и да направи път за тяхното освобождаване.
  • Да се помолим международната общност, включително Великобритания, да окаже натиск върху правителството на Нигерия да предприеме действия срещу военните групировки и да защити християнските общности.

Нови Сведения

Нека продължим да се моли за Release International партньорa Боб Фу от Помощ за Китай. Боб е принуден да се крие в САЩ след заплахи срещу него и семейството му. Смята се, че агент на Китайската Комунистическа Партия е подтикнал привържениците си да елиминират Боб и други известни китайски дисиденти. Подстрикаването е било направено в социалните медии. Помощ за Китай казват, че Пекин иска Боб Фу да бъде цензуриран, защото той е водещ застъпник за гонените християни в Китай. Боб вече е изпратил писмо до своя обвинител, с което иска пълно отменяне на обвиненията, клеветите и смъртните заплахи срещу него. Като добре известен китайски дисидент и ръкоположен пастор, Боб работи неуморно, за да се застъпиа за религиозната свобода из целия Китай.

(Източник: Помощ за Китай)

 


 В условията на извънредно положение заради разпространението на COVID-19, Българската православна църква превръща храмовете в мощен източник за разпространение на смъртоносния вирус.

В официална своя позиция БПЦ твърди: „Светите Тайни не могат да бъдат приносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве“. В храмовете се раздава причастие, целуват се иконите, събират се големи групи  вярващи за Великденските богослужения. Много религиозни водачи предприеха реални мерки срещу разпространението на коронавируса. Вчера Ватиканът обяви Великденските празници ще се проведат без поклонници поради коронавируса.

Митрополитът на Александруполи Антим призова православните да превърнат домовете си в църкви, защото човек може да се моли и в къщи.

Католическата църква във Варна ще излъчва литургиите си онлайн по интернет.

Митрополията на Белгия също обяви, че всички Литургии се преустановяват до 03 април 2020 г.

Напук на всички граждански призиви по социалните мрежи, вчера ловчанския владика Гавраил Гавраил се опита пред камерите на bТВ съвсем примитивно да обясни случващото се. Владиката даже обвини Бог за COVID-19, твърдейки, че така ни наказвал. Но е категоричен, че не можело без ходене на църква, забравяйки, че св. Йоан Рилски не е ходил в храма и е бил пустиножител, а св. Причастие е приемал едва няколко пъти в живота си.

Във фейсбук общественици надигат глас срещу ината на БПЦ да не се спазват дори и елементарни хигиенни и здравословни норми. А правителството има основание да изисква това от тях, защото втора година държавата е работодател на вероизповеданията и плаща заплати и осигуровки на попове и владици.

Ето по-интересните реакции, които Faktor.bg събра за своите читатели:

Григор Лилов, разследващ журналист:
„НЕЗАБАВНО ОЗАПТЕТЕ
СВЕТИЯ СИНОД!!!!
ЧУХТЕ ЛИ – НЕЗАБАВНО!!!!
ОЩЕ СЕГА – НА МИНУТАТА!
Българската църква ще се окаже най-големия развъдник на Короната.

Защото разрешава и насърчава:

– Целуване на иконите!
– Даване на причастието с една и съща лъжичка на всички приемащи го!
.
За втори път в последната седмица ми се налага да призовавам Светият синод да бъде озаптен след идиотското изявление на негово представители, че в Храма болестта не влиза и всичко ще се прави е според ритуалите.
.
Реагирайте незабавно и брутално!!!!
Уважавам вярващите!
Но тези идиоти и идиотите, които си лепят устните върху недизинфекцираните икони и ближат една съща лъжичка под благословията на отците, стават обществено опасни!
Утре хиляди от тях ще разнасят заразата наляво и надясно – сред близки, познати, съседи, съкварталци, в магазини и обществен транспорт.”

 Проф. Ивайло Дичев:

Иран забранява петъчните молитви. В това време нашите православни аятоласи се уповават на антивирусните свойства на светата литургия.

Следващият път, когато църквата опита да се намеси в държавните дела, било в защита на традиционния бой на жени и деца, било за борба с йоги и Хелоуийн – спомнете си писмото на синода:
„Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве“

Гери Николова:
„Към всички протестанти и православни сред приятелите ми!
Не се лъжете, в момента религиозните събрания не са демонстрация на вяра, а са пълна безотговорност и липса на здрав разум!
Ако вярата ви е толкова голяма – вървете и служете на болните!
Станете доброволци към болниците, или намерете уязвимите хора от квартала си и се погрижете за тях като вземете всички предпазни мерки да не ги заразите!
Заради тях вземете мерки!
Павел не каза ли, че на всеки е станал всичко, та поне един да спаси???
Да послужиш на болните и нуждаещите се – това е реално християнство!
В такъв случай може и Бог да те опази!
Но не разчитайте на такава протекция върху безумно самоцелно поемане на риск!
Събранията и службите ви са предимно ЗА ВАС и в момента с тях изпитвате Бога и „дърпате дявола за опашката“!
В момента е редно да помислите ЗА ДРУГИТЕ!
И да повторя – истинският Христос във вас в момента би служил на другите, а не би се занимавал със себе си и малките си неделни богослужения!”

Христо Писаров, архиепископ на Вселенската съборна църква на Христос:
„Две недели няма да имаме църковни събирания! Ако някой иска причастие ще получи лично! Часови диапазон за молитвена съпричастност на членовете на църквата ни: 8,30 – 9, 00 ч; 12,00-13,00    ; ’21,00 – 22.00 ч.

Храмовото християнство наподобява старозаветното служение. Нека живеем по свободата на Новия Завет! Църквата не е храм! Поповете да не вменяват на хората задължително присъствие в храма! Има най- различни форми на общуване!!! Просто попчетата да си раздвижат благоговейните си тела и да си вършат работата сред хората!

Превърнили сте храмовете на сергии и чакате клиенти!!!“

Проф. Огнян Минчев:
„…Иисус му каза: Писано е още:
„Да не изкушаваш Господа, твоя Бог.“
Смятам себе си за вярващ православен християнин, но не мога да се съглася с рисковете, на които епископатът на БПЦ подлага вярващите в условията на очакваната епидемична вълна. Не е редно да отвориш вратите на храмовете за масово посещение в условия, в които дори събирането на няколко души заедно носи риска от пренасяне на заразата. Аргументът – „ако се зарази, значи е слаба вярата му“ – е нехристиянски, защото е немилостив. Всеки един от нас се старае да засили вярата си, но всеки различно успява или не да го направи. Освен това, вярата не е реалност, която отменя здравия разум – този велик Божи дар за човека, чрез който отделната личност обществото, цивилизацията оцеляват и се развиват в материалния свят. Разумът в настоящата обстановка повелява да приемаме Христа в сърцето си и да помагаме с каквото можем на ближния си. Това винаги се е предполагало да прави вярващият християнин, но сега това е много по-важно, отколкото масовото посещение на храмовете.
Резонен е въпросът – без духовна подкрепа, утеха и напътствие ли ще останат вярващите в дните на предстоящето изпитание? Слава Богу, живеем в епоха, в която физическият контакт не е единствената възможност за общуване с църковната общност, с клира и с църковната служба. Предлагам на БНТ и на другите национални ТВ мрежи да започнат ежедневни предавания на литургия от храмовете. Свещениците да предоставят мобилните си телефони на вярващите, които имат нужда от духовна подкрепа, съвет или изповед. Има поредица от средства, чрез които църковният живот може да бъде съхранен – по изключение – без наложително физическо присъстве на вярващите и клира в храмовете. Нека епископатът помисли сериозно за това. За да не се стига до конфликти и забрани – които в определен момент могат да се окажат неизбежни.” 


 Надархани е освободен

Source: Present Truth Ministries

Пастор Йосеф Надархани от град Ращ, Иран е освободен в 12:00 часа (местно време) в понеделник, 7 януари, 2013 г.

Главния адвокат на провинция Гилан е позволил неговото освобождаване при условие, че в края на 30 дневен период Надархани ще се яви в затвора за да попълни окончателните документи по неговото освобождаване.

Слава на Бога за неговото освобождаване. Нека да продължим да издигаме в молитва него и семейството му. 


 Огромна тълпа от около 250 селяни, водена от 11 будистки монаха нападнала презвитер и неговата съпруга на 16 февруари, защото защитавали правото на църквата да се събират. Те поискали от двойката да спрат да се събират. Когато презвитерът и съпругата му започнали да протестират, тълпата ги извлякла навън и започнали да ги бият. Също така, будистки монаси заплашили селяни от две провинции да не подкрепят презвитера на църквата. Да се молим Бог да дава мъдрост и смелост на презвитерите в Шри Ланка, които са честа мишена за гонения, и да се молим Бог да ги пази. 


 ## Нигерия: Над двадесет и двама християни загинали при нападение на църква

*Източник: Release International*

Ислямски екстремисти от групировката „Боко Харам“ бяха обвинени за бомбен взрив над църква в щата Адамава, Нигерия, при който най-малко 22 християни бяха убити. Източници свидетелстват, че в неделя, 22 тела са открити в църквата в селището Вага Чакава, но има и други убити, при опита им да избягат. Освен тях, по-късно през деня и други са били убити в храстите наоколо, след като са били взети за заложници – предимно жени, деца и възрастни. Morning Star News съобщава за около 45 загинали, включително двама полицаи. Оцелелите разказват, че нападателите са използвали самоделни бомби и пистолети. Намиращите се наоколо домове също са били изгорени. Адамава е един от трите североизточни щата, в които правителството е обявило извънредно военно положение през май миналата година.

* Да се молим Бог да утеши всички близки на загиналите от това нападение и да възстанови всички ранени и травматизирани.

* Да продължим да се молим за мъдрост и решителност на длъжностните лица в Нигерия, ангажирани в борбата с „Боко Харам“ и други екстремисти.

Нови сведения:

Иранската християнка Шахназ Яйзан е освободена условно от затвора. Съпругата на пастора на църква Асамблеи на Бога в Ахваз е последната от четиримата християни, освободени, след като бяха осъдени на по една година затвор по обвинения, включващи и „обръщане от исляма“. Освобождаването на Шахназ е условно и тя трябва да дава отчет на Революционния съд в Ахваз на всеки четири месеца. Благодарим на Бог за освобождаването на Шахназ и на нейния съпруг пастор Фархад Сабокроох в края на миналата година. На двамата им е било казано да напуснат Ахваз и им е забранено да провеждат църковни служби. 


 Затворени в Еритрея

Местоположение: Африка

Население: 5,939,484 (юли 2011)

Религии (%): мюсюлмани (50.26), християни (47.31), нерелигиозни (1.87), етнорелигиозни (0.56)

Ръководител: Президент Исаяс Афеверки

Форма на управление: Преходно правителство

Относителна свобода на вероизповеданията в Еритрея е имало до 2002 г., когато правителството обявява, че ще признава само четири религиозни общности: Православната Църква на Еритрея, Сунитския Ислям, Римокатолическата Църква и Евангелската Лютеранска Църква на Еритрея.

От 2002 до 2010 г. властите затварят, измъчват и убиват голям брой жители на Еритрея поради техните политически и религиозни убеждения, като много от тях стават жертви без съд и присъда. Установено е, че между 2000 и 3000 християни са в затворите на Еритрея. Затворените за вярата си са изложени на крайно тежки условия, включително и изтезания. Много от тях са държани в метални контейнери, без вентилация и санитарен възел. От хилядите затворени християни, нито един не е обвинен в криминално престъпление или призован на съдебен процес.

Можете да напишите окуражително писмо на следните затворени за вярата си християни в Еритрея:

Хайле Найзги

До своето задържане на 23 май, 2004 г., Преп. Хайле Найзги е ръководел Църквата на Пълното Евангелие на Еритрея, най-голямата петдесятна църква в страната. Преди това е работил, като главен счетоводител в местния клон на World Vision International. Женен, с две деца, той е бил един от ключовите организатори на служенията на църквата в Еритрея.

Prison address:

Haile Naizgi

Karsheli Prison

2nd Police Station

Zone 7 Northern East

Asmara, Zoba Maakel

Eritrea

Кидане Уелдоу

Пастор Кидане Уелдоу е затворен на 18 март, 2005 г. Той е бил главния пастор в Църквата на Пълното Евангелие в столицата Асмара. Съпругата му и децата му не са допускани на свиждане, и не се знае точното място където е затворен. Работил е като учител по биология в гимназия. Участвал е в голям брой дейности свързани с разпространението на Божието слово сред ученици и работещи от различни места в страната.

Prison address:

Kidane Weldou

Karsheli Prison

2nd Police Station

Zone 7 Northern East

Asmara, Zoba Maakel

Eritrea

Д-р Кифлу Гебремескел

Д-р Кифлу Гебремескел е бил пастор на Юго-западната Църква на Пълното Евангелие в Асмара до неговото лишаване от свобода на 23 май, 2004 г. Д-р Кифлу, бивш декан по научната дейност и преподавател по математика в Университета на Асмара, напуска своята работа за да служи на Бога, като пастор и Библейски учител през 1999 г. Той има докторска степен по математика от Илинойския Институт по Технологий в Чикаго, Илинойс. Д-р Кифлу е бил също председател на Евангелския Алианс на Еритрея, съюз обединяващ всичките Баптистки, Менонитски, Презвитериански, Петдесятни и други църкви.

Prison address:

Dr. Kiflu Gebremeskel

Karsheli Prison

2nd Police Station

Zone 7 Northern East

Asmara, Zoba Maakel

Eritrea